Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Alma D,kako nema veze porodiljska naknada sa ostatkom plate koje isplacuje firma,ako kolegica i ja imami istu platu samo sto njoj na rjesenju pise 360,a meni 460 km,njoj firma isplacujeje 100 km vise,jer po rjesenju kao prima manje od mene a ustvari svi isto primamo naknadu nezavisno koliko pise u rjesenju.
Meni je Rjesenje na 360 a dobijam redovno zavisi od mjeseca kao i svi ostali preko 400. Firma mi neovisno od rjesenja namiruje na dobiveni iznos od Opcine ostatak do visine plate. Znaci kada saberem imam isto kao da radim, samo sto nemam topli obrok i novac za prevoz. To sve zavisi interno od firme do firme, a ko je god u radnom odnosu dobija isti iznos kako sam ja upratila. Pozz....
Naravno da sve dobijemo isto što se tiče novca od Općine, ali moja plata je moja plata..meni poslodavac ne daje nikakvu razliku od porodiljne naknade...on ima pravo da mi daje 100 % iznos i na to i dalje plaća doprinose...na to sam ja mislila :))) zakon je tu jasan...poslodavac može i uduplati našu platu (šipak će i jeda) ali plaća doprinose...
Ukoliko ste u radnom odnosu kada otvorite porodiljsko poslodavac vise nema nikakve obaveze prema vama niti vam firma uplacuje doprinose,doprinose vam uplacuje socijalno a sto se tice place ukoliko vam poslodavac uplacuje placu mozete izgubiti pravo na naknadu.Firma vas skida sa platne liste dok traje vase porodiljsko.Informacija je tacna jer radim u racunovodstvu i vodim firmu sa mnogo uposlenika i imali smo vec dvije porodilje ja sam treca i proces je isti,kada ostvarite pravo na naknadu firma u tom periodu nema nikakvih obaveza prema vama.
Ukoliko ste u radnom odnosu kada otvorite porodiljsko poslodavac vise nema nikakve obaveze prema vama niti vam firma uplacuje doprinose,doprinose vam uplacuje socijalno a sto se tice place ukoliko vam poslodavac uplacuje placu mozete izgubiti pravo na naknadu.Firma vas skida sa platne liste dok traje vase porodiljsko.Informacija je tacna jer radim u racunovodstvu i vodim firmu sa mnogo uposlenika i imali smo vec dvije porodilje ja sam treca i proces je isti,kada ostvarite pravo na naknadu firma u tom periodu nema nikakvih obaveza prema vama.
Ovo nije tačno... sa izmjenama zakona u portekloj godini došlo je do toga da na nekim nivoima vlasti žene rpimaju 100% plaće ... to dobijaju na način ako primaju naknadu od kantona putem općine oduzima se iznos naknae do plaće... tako ako vam je plaća 1000 Km...dobijete nakande 400..600 daje firma... sve firme ovaj zakon nisu dužne poštivati... neke mogu a ne moraju... one koje isto poštuju uglavnom razliku isplaćuju do rješenja... međutim kako rješenja nisu ista u startnom iznosu...sada dobar dio firmi ima podatak od općine koliko je naknada bila da mogu izračunati pravičnu razliku... ako kojim slučejm ne treže od vas i predočenje čeka svake mjesečne naknade što je slučaj recimo u nekim bankama... no svakako ko prima više nego treba...ako je rješenje na 360 a nakandu primite 400 Km...kad tad na kraju radne godine porezna uprava će vam naći te razlike i tada to po vas neće biti dobro... te vam savjetujem da na vrijemsa firmama koje plaćaju 100% nakande utvrdite iznos korektno.
Hanady, tacno tako. Radim u drzavnoj firmi, i oni mi namiruju od opcinskog iznosa do pune plate. Samo gubim topli obrok, kartu za prevoz i nista vise. Kada je inace svima plata i meni legne taj iznos neovisno sto kasne ove naknade jer kao radnik sam zasticena Granskim kolektivnim ugovorom i moja firma to postuje. Sestra mi radi u prosveti, i njoj su isto tako namirivali, ali kazem to je sve od firme do firme jer ni sve drzavne firme nemaju isti kolektivni Ugovor. Npr. kolegica u Vojnoj bolnici zaposlena nije dobijala ni marke vise osim Opcinskog iznosa, tako da je to sve do poslodavca.
"Ono što mi jesmo određuje našu djecu daleko više nego ono što im govorimo. Znači, potrebno je da budemo danas, ono što želimo da naša djeca postanu sutra."
e pa stvarno nema smisla, malo im sto nam mjesec kasne jos nam je samo ovo trebalo ... da li ima iko bilo kakvu info o naknadi... danas sretnem jednu damicu iz kantona, kaze pa potpisano je za podjelu naknade htjedoh joj reci de ne kaki bogati ali presutih
drage moje dame,pratim vas svaki dan,mi mlatimo praznu slamu,nas samo interesuju pare,a zakoni su takvi kakva nam je i drzava.Nadam se da ce naknada biti ove sedmice,puno pozdrava za sve vas koje sa nestrpljenjem iscekujete postara
Molim te ako se ponovo cujes sa opstinom, pitaj mogu li ja potpisati ili je uslov da potpisnik bude nepismen...
mače daj organizuj kakvu pobunu da se okupimo, tukneš mi na dobrog organizatora