Mamarica
|
Ja sam svoje dijete ispisala iz JU vrtica, ne zbog uslova ili hrane, nego zbog teske adaptacije. Placam 110 KM vise, ali mislim da sam na istom. Znaci, dok je isla u JU, nosila sam voce, kuhala kvalitetan obrok svaki dan (iako i mm i ja jedemo rucak van kuce), forsirala kuci voce i povrce. Sada jede jako raznoliko, tako da nemam potrebu da se opterecujem nadopunjavanjem ishrane. Niko nema pravo nikome prilijepiti nikakvu etiketu, sve se mi trudimo da cinimo ono sto je najbolje za svoju djecu i ono sto najvise mozemo. Neko mozda odvaja od usta i da mu dijete ide u drzavni vrtic. Neko ne voli privatne vrtice. Ja znam da je higijena u JU vrticu u koji je moje dijete islo bila na nivou, imala je pape sa bijelim djonom koje nikad odozdo nisu bile prljave, prostorije su bile ciste. Sto se tice hrane, ne znam kako se cuva i skladisti jer tu mogu nastati problemi. Meni smeta to sto se roditeljima ne izda neko obavjestenje o nastaloj situaciji, nego ljudi strahuju i tapkaju u mraku citajuci razne stvari. Iskreno, ja sam osjetila razliku na svojoj kozi tj. kozi svog djeteta, na nacin da sam, kao roditelj, uvijek i stalno obavijestena o svemu sto se desava u vrticu, pismeno i usmeno, provode se rigorozne mjere u pogledu pojave virusa, dijete mi dolazi kuci cisto cistcato, presvuceno, cistih ruku, da izvinete bez kapi mokrace na gacama. Hrana je predobra (i ja bih se pretplatila na domace pite, variva sa mesom i povrcem, palacinke, ustipke, razno voce i sl. ). Odgajatelj u grupi je profesor predskolskog odgoja, radi se po odobrenom planu i programu, grupa je manja i redovno izlaze napolje-po meni neprocjenjivo. Opet kazem, za te stvari ne mogu okriviti odgajatelje u JU vrticima, kako oni da izduraju sa 35 malisana, odgajateljice su bile dobre, ali jednostavno kad se sve sabere ja sam puno zadovoljnija ovim drugim. To me nimalo ne sprecava da zelim da se uslovi u JU poprave, kako bi sva djecica bila sigurna i zadovoljna. Kao sto vec rekoh, u to idu i moje pare kao poreskog obveznika i imam pravo da se bunim.
|