ja_25 -> RE: Vantjelesna oplodnja u Sloveniji (29.11.2009 12:30:26)
|
Evo da vam prenesem troÅ¡kove mog postupka u univerzitetskom kliniÄkom centru Ljubljana: 1. TroÅ¡kovi kliniÄkog centra (prepisano sa njihovog racuna) - prenos zarodka v materico: 85,24 EUR
- zamrozavanje zarodkov, spolnih c.: 112,12 EUR
- mikromanipulacija - ICSI: 228,82 EUR
- klasiÄni IVF postopek: 701,16 EUR
- eho-menstruac. ciklus, tu menstr.: 3 puta x 13,20 EUR = 39,60 EUR
- priprava semena: 54,09 EUR
ZnaÄi ukupni troÅ¡kovi samog ICSI postupka su koÅ¡tali 1221,03 EUR. Ovde nije uracunati prvi pregledi prije zakazivanja samog postupka i to spermiogram muža: 42 EUR (cijena varira u zavisnosti od toga Å¡ta sve analiziraju, a mi smo proÅ¡li povoljno, tj. spermiogram može izaći do 100 EUR) i moj pregled: 35 EUR. 2. TroÅ¡kovi lijekova - suprefact: 3 amp po 5,5ml za subcutanu aplikaciju: 3kom x otprilike 50 EUR = 150 EUR
- menopur: 30 ampula (pakovanje po 10 ampula): 3 kom x otprilike 200 EUR = 600 EUR
- pregyl: 3 amp. po 5000 IE: otprilike 15 EUR
Ukupni troÅ¡kovi lijekova oko 765 EUR. Moram napomenuti da za lijekove koje uzimate u sloveniji možete tražiti povrat PDV-a pa ova cijena lijekova ispadne i manja (ja ne znam taÄno koliko nam je vraćeno za lijekove, mislim da je otprilike oko 50 EUR) 3. Ostali troÅ¡kovi: prevoz (iz Sarajeva viÅ¡e puta), smjeÅ¡taj, hrana, vinjeta su nas izaÅ¡li otprilike oko 1000 EUR. ZnaÄi svi troÅ¡kovi su nas izaÅ¡li oko 3000 EUR, a rezultat je beba iz prvog pokuÅ¡aja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/nosecka.gif[/image] . Moj savjet svim parovima koji imaju sliÄne probleme sa zatrudnjivanjem je da dobro razmisle gdje da idu na vjeÅ¡taÄku oplodnju, da dobro pregledaju zvaniÄne podatke o ostvarenim trudnoćama i postotcima zatrudnjivanja klinika na koje žele da idu (zvaniÄne web stranice) i da se tek onda odluÄe gdje da idu. Moje iskustvo i miÅ¡ljenje je da ako trebate ići na ICSI da to nipoÅ¡to ne radite u BiH, hrvatskoj ili srbiji, idite dalje, bar u evropsku uniju gdje su rezultati uspjeha transparentniji i zakoni mnogo strožiji. Ozbiljna ustanova nikada nebi dozvolila da se igra sa prevarama i manipulacijama, imaju desetine struÄnih timova sa najmodernijim aparatima, kao i iskustvo u stotinama uspjeÅ¡nih trudnoća. Kod nas je sluÄaj da jedan ginekolog radi sve sam uz stare aparate i uslove rada, a ipak znaju naplatiti postupak kao i klinike u evropskoj uniji. Važno je napomenuti da vjerovatnoća uspjeha varira kako od godina, tako i od težine samog sluÄaja, možda naÅ¡i ginekolozi imaju uspjeha kod manje složenih sluÄajeva, ali ipak mislim da nisu dovoljno opremljeni (kadrovski, edukacijama, uslovima, aparatima itd...) da bi imali bolje rezultate. Kako drugaÄije objasniti da svaki naÅ¡ ginekolog ima istu terapiju, pa ako uspije uspije, a ako ne onda savjetuje da idete dalje, tj. van granica BiH. Svim parovima koji prolaze kroz iste probleme kao Å¡to smo ih proÅ¡li ja i MM želim puno sreća i uspjeha, da aBd svi zatrudnite kao Å¡to je nama uspjelo.
|
|
|
|