ja_25 -> RE: Vantjelesna oplodnja u Sloveniji (29.11.2009 12:30:26)
|
Evo da vam prenesem troškove mog postupka u univerzitetskom kliničkom centru Ljubljana: 1. Troškovi kliničkog centra (prepisano sa njihovog racuna) - prenos zarodka v materico: 85,24 EUR
- zamrozavanje zarodkov, spolnih c.: 112,12 EUR
- mikromanipulacija - ICSI: 228,82 EUR
- klasični IVF postopek: 701,16 EUR
- eho-menstruac. ciklus, tu menstr.: 3 puta x 13,20 EUR = 39,60 EUR
- priprava semena: 54,09 EUR
Znači ukupni troškovi samog ICSI postupka su koštali 1221,03 EUR. Ovde nije uracunati prvi pregledi prije zakazivanja samog postupka i to spermiogram muža: 42 EUR (cijena varira u zavisnosti od toga šta sve analiziraju, a mi smo prošli povoljno, tj. spermiogram može izaći do 100 EUR) i moj pregled: 35 EUR. 2. Troškovi lijekova - suprefact: 3 amp po 5,5ml za subcutanu aplikaciju: 3kom x otprilike 50 EUR = 150 EUR
- menopur: 30 ampula (pakovanje po 10 ampula): 3 kom x otprilike 200 EUR = 600 EUR
- pregyl: 3 amp. po 5000 IE: otprilike 15 EUR
Ukupni troškovi lijekova oko 765 EUR. Moram napomenuti da za lijekove koje uzimate u sloveniji možete tražiti povrat PDV-a pa ova cijena lijekova ispadne i manja (ja ne znam tačno koliko nam je vraćeno za lijekove, mislim da je otprilike oko 50 EUR) 3. Ostali troškovi: prevoz (iz Sarajeva više puta), smještaj, hrana, vinjeta su nas izašli otprilike oko 1000 EUR. Znači svi troškovi su nas izašli oko 3000 EUR, a rezultat je beba iz prvog pokušaja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/nosecka.gif[/image] . Moj savjet svim parovima koji imaju slične probleme sa zatrudnjivanjem je da dobro razmisle gdje da idu na vještačku oplodnju, da dobro pregledaju zvanične podatke o ostvarenim trudnoćama i postotcima zatrudnjivanja klinika na koje žele da idu (zvanične web stranice) i da se tek onda odluče gdje da idu. Moje iskustvo i mišljenje je da ako trebate ići na ICSI da to nipošto ne radite u BiH, hrvatskoj ili srbiji, idite dalje, bar u evropsku uniju gdje su rezultati uspjeha transparentniji i zakoni mnogo strožiji. Ozbiljna ustanova nikada nebi dozvolila da se igra sa prevarama i manipulacijama, imaju desetine stručnih timova sa najmodernijim aparatima, kao i iskustvo u stotinama uspješnih trudnoća. Kod nas je slučaj da jedan ginekolog radi sve sam uz stare aparate i uslove rada, a ipak znaju naplatiti postupak kao i klinike u evropskoj uniji. Važno je napomenuti da vjerovatnoća uspjeha varira kako od godina, tako i od težine samog slučaja, možda naši ginekolozi imaju uspjeha kod manje složenih slučajeva, ali ipak mislim da nisu dovoljno opremljeni (kadrovski, edukacijama, uslovima, aparatima itd...) da bi imali bolje rezultate. Kako drugačije objasniti da svaki naš ginekolog ima istu terapiju, pa ako uspije uspije, a ako ne onda savjetuje da idete dalje, tj. van granica BiH. Svim parovima koji prolaze kroz iste probleme kao što smo ih prošli ja i MM želim puno sreća i uspjeha, da aBd svi zatrudnite kao što je nama uspjelo.
|
|
|
|