Amrino -> RE: sto za cetvoro (16.12.2009 12:33:44)
|
Joooj ja na recepte zaboravila... [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image] Pileca supica sa bungurom i prosom Raskuhati u pretisu batak sa karabatakom (ili neki drugi dio- osim bijelog mesa jer je presuho) i napraviti "temeljac" a raskuhano meso isjeckati.. Nasitno isjeckanu mrkvu, korjen celera i persuna izdinstati na maslinovom ulju i puteru. Kada mrkva malo pusti boju- zaliti temeljcem. Kada supica prokuha- dodati meso, bungur i proso (par kasika), dosta nasjeckanog persuna (list) i zacine po zelji (so, biber....kocka za supu ako koristite)...poklopiti i kuhati na tihoj vatri 20 tak minuta. Teletina u luku Telecu sniclu malo izlupati i isjeci na tanke trake. Staviti je jedno pola sata- sat u marinadu od: maslinovo ulje, soja sos, senf, sareni biber i so.Ljubicasti luk (kapulu) i to jedno tri vece glavice- izrezati na kolutove i malo ih razdvojiti. Dinstati ih na maslinovom ulju i posoliti- sve dok ne dobiju karamel boju. Izvaditi luk. Na maslinovom ulju i jakoj vatri isprziti meso (tava mora biti dobro zagrijana da meso ne bi pustilo vodu) dok dobro ne porumeni. Kada je gotovo- u njega dodati luk i pomjesati. Rizoto sa gljivama Na maslinovom ulju i puteru dinstati isjeckane gljive (najbolje je mjesavina ali mogu bilo koje samo da su svjeze) i basmati rizu dok ne dobiju boju. Nakon toga zaljevati pomalo temeljcem od korjenastog povrca (u koji smo dodali sve zacine) i krckati poklopljeno sve dok riza ne bude gotova. Ne dodavati sav temeljac odmah nego da dodavati pomalo. Salata od crvenog kupusa Glavicu crvenog kupusa sitnije izrendati. Dodati isjeckan svjezi persun i zaciniti biberom, soli, maslinovim uljem i balzabiko sircetom. Dodati pavlaku i malo jogurta i dobro izmjesati [image]http://img39.imagefra.me/img/img39/1/12/16/amrino/f_grpnb3tum_c065821.jpg[/image] Tiramisu Najmanje pola litre hladne kafe. 400 g piskota,600g punomasne pavlake (ja koristim ono kiselo vrhnje - zbregov- u bijelo narandjastoj ambalazi), secer u prahu, cimet, kakao.- Umutiti pavlaku sa secerom i cimetom. Piskote umakati u kafu i redati u kalup ili pleh i onda premazati filom. I tako redati naizmjenisno piskote i fil. Na kraju sve posuti kakaom ili kras ekspresom (najbolje je pomjesati) i - u frizider [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] . Eto drage moje...Nadam se da se mojim goscama svidjelo a nadam se da ce se svidjeti i onim zenicama koje budu pravile- ako bude takvih [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] .
|
|
|
|