Nadja08 -> RE: Romska djeca (7.11.2009 9:06:33)
|
"...Trebao sam platiti otkupninu pa sam došao kod Božijeg Poslanika, a.s.v.s., zatražiti pomoć a on mi reče: „Ostani ovdje dok nam ne dođe kakva sadaka pa ću narediti da se tebi dadne!" Zatim je rekao: „O Kabisa, zaista nije dozvoljeno iskati, osim u tri slučaja: - kad neko mora platiti otkupninu ili krvarinu dozvojleno mu je iskati koliko da prikupi za otplatu te obaveze, - kad čovjek pretrpi štetu u svojem imetku, dopušteno mu je iskati koliko da prikupi osnovna sredstva za život i - kad čovjeka pogodi neimaština tolko da trojica razumnih ljudi iz njegova naroda reknu: - Tog i tog je stvarno pritisla neimaština! Njemu je dopušteno iskati koliko da prikupi osnovna sredstva za život. Svako drugo iskanje, o Kabisa, propala je rabota od koje čovjek nezakonito jede."... " draga hanabanana, krasna uputa koja, kad bi se poštivala, zajedno sa drugima, bi vodila izgradnji približno idealnog društva. živimo u vremenu u kojem živimo i koje je sve više nego pravedno. zato meni moj zdrav razum nalaže da racionalno sebi objasnim svoje postupke, ako već ne mogu ući u uzrok samog problema. tako, ako tom malom biću, koje je kažnjeno samim svojim rođenjem, dam malo novca kako bih spriječila da bude još dodatno fizički osakaćeno od strane svojih gazda, kako bi mu donijelo više novca, ja ću mu dati tu malu marku s vremena na vrijeme i pritom je halaliti. ne mogu tako olako ograničiti svoje postupke pozivom na vjeru i odgoj, je te vrijednosti nisu fiksne, već ostavljaju veliki komad prostora za slobodno odlučivanje. hadisi su, između ostalih, krasna uputa, pa tako i uvom slučaju. istovremeno, bog nam je dao razum i obavezu da ga koristimo, a ne da se slijepo držimo nekih pravila koja se ne mogu poštivati uvijek i svugdje. sva ona su prilagodljiva i kao takva su ljudima i data. zaključak: kad nadležni organi budu revnosno krivično gonili gazde te jadne dječice, stavljala ih iza rešetaka na dugi niz godina, kad budu svi imali krov nad glavom, kad budu svi znali čitati i pisati i kad budu svi oni poznavali pravila o kojima govoriš ili govorimo, tada ću i ja reći - meni moja vjera, moj odgoj i moj zdrav razum ne dozvoljava da ti dam išta jer ti mene koristiš! ovako, i dalje i zadugo, samo ta djeca ispaštaju. a mi mirno spavamo jer nemamo razloga ni potrebu da bilo šta radimo po tom pitanju.
|
|
|
|