teacher75 -> RE: Koliko ste se udebljale? (21.10.2011 19:17:53)
|
IZVORNA PORUKA: smajli80 Čitam ove vaše komentare tipa "20sed.+4 kg a joj majko moja debela sam"-dajem samo primjer. Drage moje trudnice pa niste vi manekenke pa da držite tu nekakve dijete i bojite se dobiti više od 10 kg za cijelu trunoću. Normalno ne treba ni pretjerivati i dobijati po 20-25kg i rizikovati dijabetes,masnoću i visok pritisak.ali sve do nekakvih 13-17 kg je podnošljivo(zavisi od uhranjenosti majke prije trudnoće).Nije zdravo ni po dijete a ni po vas držati se nekakvih dijeta samo da bi bile zgodne trudnice i šlang majke čim rodite dijete.Morate znati da se te "nakupljene kilice"dobro dođu u periodu dojenja. Lično poznajem par žena koje su htjele da budu zrodne i fit trudnice pa su rodile djecu ispod 3kg i naravno nisu mogle da doje jer bebe bile isuviše slabašne da doje a i sam kvalitet mlijeka je bio jako slabtj.vodenast. Ja sam se lično u predhodnoj trudnoći udebljala +15(rodila u 37 ned),pa sam "nakupljene kg"a skinula za 40 dana-dojila sam malenu 6 mj.Ispočetka sam imala toliko mlijeka da sam pored redovnih podoja izmuzala dnevno po 1l mlijeka. Zato se nemojte bojati kg,,jer sada vi niste više same same,tu je još jedno malo stvorenje koje treba sve da bi imao normalan rast i razvoj. Izvinjavam se zbog malo dužeg posta i što sam išla OT ali sam samo htjela skrenuti pažnju budućim majkama da ne prave greške -jer sve će te kilice[sm=smiley36.gif] na kraju spasti u periodu dojenja ili kad [sm=duda.gif] prohoda. kao sto napisah, ja u prosloj trudnoci nisam nista viska kila zadrzala nakon poroda ali sam zato otkom dojenja dobila cak 5! od tih 5 sam jedva 2 skinula nakon nekih godinu i po nakon poroda, i to zahvaljujucic aerobiku-zumbi 2 puta sedmicno u prosjeku i kretanju, nisam bila nikad tip za dijeta, ni sad se ne mogu suzdrzati niti to namjeravam, ali me doktorica zabrinula jer je rekla da je 3.5kg koje sam dobila za mjesec dana puno i da moram paziti ubuduce, a valjda dr najbolje zna kako to ide[sm=smiley1.gif]ja sam u prosloj trudnoci dobivala maximalno 2 kg mjesecno, s tim sto sam u prvih 5 mjeseca izgubila 4-5 kg, tako da sam na kraju pred porod imala samo 12-13 vise nego prije trudnoce. a tada sam nenormalno povracala i nisam imala apetita, uz to sam zadnje mjesece trudnoce provela ljeti pa samim tim sam se vise kretala i manje jela, a sad me strah da cu dobiti najmanje 20kg jer mi se otvorio apetit, manje se krecem a ide zima[sm=smiley13.gif]poucena proslim vlastitim iskustvom, ne racunam da cu tako lako skinuti kile nakon poroda, pa da mi je da sto manje dobijem sada tokom trudnoce.da dodam da je moja beba imala 3.2 kg, znaci sasvim prosjecna beba koja je fino dojila i napredovala bez obzira sto ja u trudnoci nisam nista jela i sto sam bila relativno"mrsava"trudnica[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|