hanabanana -> RE: Agresivno ponasanje djece/beba (7.1.2011 13:30:05)
|
Amrino u ovim porodičnim odnosima je s jedne strane puno lakše, mada s druge strane komplikovanije. Komplikovanije u smislu da se može desiti da se " porječkaš " sa sestrom, jetrvom, zaovom ili inom radi djece, to izgovoreno medju vama ostaje zauvijek, a djeca neće zauvijek imati 2,5 godine. Djeca odrastu, sutra su super drugari koji izlaze zajedno, a matere radi nečeg od prije 20 godina ne pričaju. Bezveze, priznat ćeš. S druge strane......ono što ti možeš uraditi jeste da prorijediš posjete, pa ako te i pitaju zašto je to tako, fino kažeš. Ne želiš da tvoje dijete oplače svaki put radi nekoga drugog. Njima njihovo pravo da svom puštaju sve, tebi tvoje pravo da zaštitiš svoje dijete. Ja sam možda malo eksplozivno reagovala Vesela, ali imam svoje razloge. Meni je preko glave opravdanja tipa: Ma taj mali ( mala ) je problematičan.... Da li neko od vas zna tetu, učiteljicu koja je rekla: Dok je vaše dijete zaradilo tu modricu na čelu ja sam pušila u susjednoj prostoriji sa kolegicama??? Ja još nisam srela takvu. ALi sam srela bezbroj onih koji će sve i jednu modricu na dijetetu " opravdati " sebe rečenicom: Ma taj mali ( mala ) je agresivan. Kad su meni zadnji put servirali takvu rečenicu ja sam bila vrlo neljubazna te sam rekla da mene uopšte ne zanima dijete koje je udarilo moju H. Moje pitanje je vrlo jednostavno: Gdje ste bile vi kad se to desilo?! Jer ako se to još jednom desi, ja neću tužiti dijete, nego školu. Ja svoje dijete ostavljam vama u produženom i za mene ste vi odgovorne za sigurnost mog dijeteta u školi. Za to vas i plaćam. A ako će to značiti da ćete morati cijelo vrijeme biti pored mog dijeteta, ni to nije moj problem. Što se tiče davanja lijeka, sirupa....po konvenciji o pravima dijeteta samo i jedino roditelj može dijetetu dati lijek. ( osima ko nije hospitalizirano )
|
|
|
|