pita (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


libra -> pita (26.3.2008 11:04:43)

Ja volim pitu al je ne znam praviti.
Ajde recite mi kako je vi napravite?
I kako napravite, kada imate več gotove jufke. Jer ja sam par put pravila sa gotovim, al to uopšte nije ličelo na pitu. Kora je bila jako suha pa i ako sam je malo nakvasila.
Opišite mi stvarno dobro, da budem razumela.
Čaooooo i hvala vam.




makana -> RE: pita (26.3.2008 12:05:01)

uh i ja sam ti ista sa tim gotovim  jufkama, obično sama razvijam, ali sam dva puta pravila sa gotovim i ne mogu se baš pohvaliti da je bila ukusna kao što inače pravim kada je ja razvijem
elem, pravila sma sirnicu i zeljanicu sa gotovim jufkama, stavljala bih dvije jufke dole, pa malo pouljim i stavim smjesu, pa opet jufke i dok ne utrošim
prije nego što je izvadim iz rerne, na nekih desetak minuta, zalijem je (stavim malo putera i malčice vode, kašiku pavlake ili milerama da provri i rastopi se) i onda ostavim u toploj rerni da se osuši
za sirnicu - stavim sira, koristim domaći mladi sir ili onaj megle svježi sir, jaja, količinu ti ne znam navesti jer sve radim odokativnom metodom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image], uglavnom ne možeš pogriješiti ako staviš svega malo više, malo ulja, soli
(stare nane bi dodavale i kašiku kukuruznog brašna)
sa zeljem takođe jaja, nekad i malo sira umiješam




budućamama -> RE: pita (26.3.2008 12:52:38)

Ja bih dodala još u ovo smjesu što je makana napisala i jedan prašak za pecivo. Recept moje mame[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Fil u piti bude sav rastresit i jufke se ne sljepljuju.
A prije nego pitu stavim peći ( od gotovih jufki) ja je već izrežem i malčice zalijem vodom odgore, pa kora ne potamni previše i manje je hrskava.
P.s. U tu vodu ne stavljam ulje jer onda te gornje jufke brže izgore.




makana -> RE: pita (26.3.2008 13:16:33)

eh znači to je to
pa da
a ja bih još dodala da tako mogu da se "slažu" i ostale pite zar ne i burek i tikvenica i krompiruša
davno nekad čuh kako jedna kona u zeljanicu stavlja osam jaja????
hm
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
ili je tepsija ogromna ili se radi o nekoliko pita




haidy -> RE: pita (26.3.2008 16:45:24)

Ja isto ne znam da napravim pitu :-(, a obozavam da je jedem, to mi je omiljeno jelo. Ali dobro ima vremena, naucicu.
Ja pravim burek i zeljanicu od gotovih kora i bude super.
Ovako burek pravim.
Pomastim pleh, pa stavim dve jufke odozdo, koje pomastim sa mjesavinom kisele vode i ulja, onda dodajem meso sa lukom i zacinima, pa opet dvije kore, naravno svaku koru pomastim isto kao prve dvije. I tako redjam dok ne potrosim kore, hahah, kako objasnjavam. Na vrhu idu isto pomastene kore. Onda burek isecem na kocke, pa prelijem sa mjesavinom od jaja, milerama, case kisele vode i soli. To ostavim da odstoji sat vremena i onda pecem. Bude extra.




ebru -> RE: pita (26.3.2008 19:11:19)

ja bih jos navela sirnicu sa ovim "umjetnim"jufkama.Naravno ide mladi kravlji sir,3-4 jajeta(najbolje domaca)i sto je veoma bitno ne zaboravit posolit[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image],moze se desit da se zaboravi.Isto se moze stavit jedna pavlaka u sve to i nece skodit.
E sad dolazi redanje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image],odvojiti jedan list,sa strane citavom duzinom nasut fila i onda motat u rolnice.Slagati u tepsiju onako po duzini(znaci ne pravit "zvrkice")
E sad zaljev-ide otprilike 3/4 l mlijeka,posolit i stavit malo maslaca-i to kad provri pitu zalit-i to je to.Bilo bi pozeljno da se malo poklopi drugom tepsijom a ne mora-i nemoze bit suha korica nikako[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Eto to je moj nacin




Emina* -> RE: pita (26.3.2008 19:51:56)

Ej, super ste....
Ja sam svakako nasla jufke od crnog brasna,
pa cu sutra da pravim pitu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




haidy -> RE: pita (26.3.2008 19:57:18)

E gdje si kupila te jufke od crnog brasna?




Emina* -> RE: pita (26.3.2008 20:24:43)

U Robotu u Rajlovcu, pravo su fine.....
Ja inace volim kao neku maslenicu da od njih napravim,
i jako su ukusne......
Marka je "Coly", ja mislim da Lukavac proizvodi,
i na njima bas pise jufke od integralnog brasna...




stella -> RE: pita (27.3.2008 9:33:09)

nisam jos nikada pravila pitu od gotove jufke.ja razvlaci jufku a jedini problem mi je uvijek visak jufke nikako da utrefim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]sve se bojim zafalice a na kraju visak ili jos jedna pita[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: pita (27.3.2008 9:47:38)

i ja volim razzvlacit.. jer kad ih razvijem na manje jufkice i pomastim uljem i onda kad ih razvucem nakog par sati stajanja, ne trebam ih ponovo masttiti jer su vec masne.... uzivam u zeljanici i krompirusi... mada i volim od kuhanog krompira pitu.. ta mi je najsladja
dosad sam 2 puta razvila pitu ono na oklagiju... ma ruke ma zabole [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




haidy -> RE: pita (28.3.2008 15:28:17)

E super, hvala ti. Nasla sam ih u Robotu, sutra cu probati zeljanicu sa ovim korama.




libra -> RE: pita (28.3.2008 18:01:02)

E super ste sve.
Hvala vam za upute, a sada je samo red na meni, da nešto napravim.
Pitu ču praviti drugu sedmicu, pa nadam se da če mi uspeti.




rozi -> RE: pita (4.5.2008 21:17:36)

I ja ne znam praviti pitu, tj . domacu, samo od gotovih, al i kod mene su bile suhe , pa mi je palo na pamet da  umjesto kajmaka,mlijeka i maslaca zalijem vrhnjem za kuhanje i dosta mi je ukusnije. Pokusajte, nadam se da ce va se svidjeti.  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Mona Liza -> RE: pita (6.5.2008 20:33:35)





Pita sa jabukama

Na stolu se natre dlanovima 280gr brasna i 200gr margarina,doda se 1 kasicica secera,malo soli,2 zumanceta,2 kasike pavlake i natrvene kore od limuna.Dobro se izmesi,zaokruze se dve jufke i ostave da postoje 1/2 sata.Potom se 1 jufka razvije u velicini tepsije u kojoj ce se pita peci(tepsija se ne maze mascu nego samo poprasi brasnom)i razvijeno testo polozi u nju.Zatim se oljusti i nastruze 6 vecih jabuka,pa se pita nadeva.Prvo se po testu,smestenom u tepsiji,pospe malo griza,pa se jednako rasporede natrvene jabuke,dobro posute secerom i cimetom,onda se stavi druga polovina razvijenog testa,mestimice izbode viljuskom,premaze razmucenim zumancetom i pece u rerni dok ne porumeni.Kad je pecena,sece se na cetvorouglaste komade i po ukusu pospe secerom u prahu.






Stranica: [1]