Emmy
|
IZVORNA PORUKA: maja78 RR IZVORNA PORUKA: Emmy Pošto se spominju štedne sijalice, da malo i ja dodam na tu temu. Mi smo kući sve konvencionalne sijalice, one sa žarnim nitima zamijenili štednim upravo zbog ekonomičnosti. Stare sijalice (koje se više u EU ne mogu kupuiti mislim od prošle godine) troše jako puno energije (10% samo za svjetlost, a 90% za zagrijavanje, dakle bespotrebno rasipanje energije). Prosječan vijek trajnja klasične sijalice je 1200 sati, dok jeza štedne sijalice to oko 15.000 sati. Važno je imati na umu da postoje dvije vrste štednih sijalica, CFL, fluorescentne koje sadrže živu i za koje se špekulira da su toksične (koje su uglavnom zastupljene na našem bh. tržištu), i LED, koje su "zdrave", jer ne sadrže živu. Prednost LED sijalica, osim što su "zdravije" je i ta što je njihov vijek i do 50.000 sati. Dakle, ako ćete kupiti štednu sijalicu, npr. odete do Penny-ja gdje možete naći i CFL (koje su oko 6 KM) i LED (koje su oko 12 KM) - dugoročno se LED isplati, a no sikiriki. Da se rauzmijemo, kod mene kući su CFL, ja sam to nekad davno pokupovala, imamo prilično jako osvjetljenje kući pa mi se to ne bi isplatilo mijenjati. Kada budem u prilici, odmah ću sve zamijeniti sa LED. Kod CFL sijalica štednih opasno je ako puknu, oštete se i živa iscuri, to vam je kao i sa onim starim toplomjerima, rizik je uvijek tu, mada se rijetko desi da one tek tako puknu (možda jedino mehaničkim djelovanjem). Ako se to desi, pokupite živu sa rukoavicama. I da ne zaboravim - odlaganje ovih CLF sijalica sa ostalim smećem je kod nas kažnjivo zakonom (možeš misliti) i podliježe novčanim kaznama, dakle ne smije se odlagati u kante sa smećem (kontejnere), a ko se bavi njihovim odlaganjem, e to ne znam, KJP RAD zasigurno ne, nije mi još ni jedna crkla, a kad bude, uredno prijavim je li tebi ikad pukao toplom,jer, ziva se ne skuplja tako lako i nijev toliko sam dodir sa zivom otrovan koliko isparavanje hvala ti ovo je jako bitna informacija Nije nikada, ali sam informisana otprilike dovoljno da bih znala kako postupiti. Kako sam shvatila da je u toplomjeru i štednim sijalicama količina žive mala (oko 3g), tako da ne mislim da bi moglo doći do neke veće havarije. Znači odmah otvoriti prozore (upravo radi isparavanja), "evakuisati" djecu i sve ostale osobe iz te prostorije i zatvoriti vrata i onda pokušati pokupiti kuglice žive (ako se rasprsne), najbolje pipetom i odložiti u vrećicu, ne kupiti golim rukama, nego rukavicama. Živa se također ne smije usisavati ni pod kojim uvjetima, a sva odjeća koja dođe u dodir se ne smije prati u veš mašini (najbolje se riješiti te odjeće skupa sa otpadom u kojem je živa). Eto to je otprilike to, zlu ne trebalo. Recimo, u uređenijim zemljama u apotekama se može kupiti set za skupljanje žive kod ovakvih slučajeva, što će se kod nas moći kupiti nikad, a možda ni tad Evo i jedan koristan link, gdje se može vidjeti i slika tih kuglica žive, kako to otprilike izgleda, kao i detaljne upute. http://www.delta-medical.ba/ziva.html