dana3 -> RE: devetogodišnje školovanje (11.10.2009 23:22:17)
|
Kako je acudesa rekla-taj program je nametnut fakticki na silu.Ja licno sam bila protiv toga jer sam poznavala i poznajem zapadni sistem skolovanja tacnije svedski koji se evo sad pokazao kao potpuni fijasko.Ozbiljno razmisljeju o uvodjenju ocjena u skolama za djake. E sa do nasem sistemu-sve moguce seminare o tom nacinu skolovanja sam prosla-od Bihaca,Banjaluke ,Mostara , Tuzle i na kraju kad se sumirali rezultati nema covjek vez egdje poceti je nastavnog plan ai prgrama nije ni bilo.Kako ce da bude kad svaki kanton ima posebne planove i ciljeve skolovanja. Samo opremanje ucionica je glupost do bola jer su roditelji placali TV ,podove, krecenje, namjestaj. Moji prijedlozi su bili da se prvo obezbijedi prostor za takav nacin rada, ostala sredstva tehnicka koja trebaju u takvoj skoli(od projektora do DVD-a TV , muzickih instrumenata)etc,etc.,a sta se dobilo?-Urnebes. Djeca su postala tottalno nezaintresirana za nastavu , jedu za vrijeme nastave u razredu(jer se to sad moze),galame i tuku s e(jer se na djecu ne smije vise galamiti),nisu svi u razredu(izlazim kad hocu). Tako su neki ucitelji shvatili taj nacin rada-ko biva slobodni Pisati pripreme je opce ludilo Ocijeniti ucenika jos gore(Opisati sve sto i kako dijete radi) Planovi su dobijani sedmicno jer niko nema blage veze sta se treba da radi povezanost gradiva kroz predmete isto katastrofa jer nema citanka uvijek tekst i muzicko pjesmicu koja prati odredjeno godisnje doba... Takav nacin rada mozda je ok ali je jos vise ostavljeno posla roditeljU(jer su dolazili i galamili i pitali sta ja radim u skoli) Na ovakav nacin nema znanja koje ce se kvalitetno predati djetetu-po meni promasena investicija- Ucitelji-preoptereceni, djeca -jos gore asve opalilo roditelja po dzepu i svake godine kad se kupe knjige,uvijek pogresne
|
|
|
|