stoic
|
IZVORNA PORUKA: MicoTico IZVORNA PORUKA: stoic po meni je to sasvim realna cijena ako se kupuje kvalitetnije... razlike u cijeni samog ljepila za keramiku su drasticne, da ne pominjem ostale stvari Na kupatilo od cca 5m2 koliko je mayrino nema drastične razlike u cijeni ljepila. Pločice kvalitetne se mogu naći i po cijeni od 20-ak KM po kvadratu. vjeruj mi da ima, itekako... prvo, ne ide ljepilo samo na pod, nego i na zidove.. drugo, svi nasi zidovi i podovi su krivi, pa nasi "vrli" keramicari ljepilom ravnaju podlogu, potrose se i stotine kg ljepila na mali prostor... nas je ljepilo straaaasno puno kostalo jer smo kupovali neko 5 puta skuplje nego ga recimo imas kupiti u OBI-ju.. a to je samo jedna stavka kod postavljanja keramike ono na cemu ne treba stedjeti je fug masa, jer nje ne ide puno posebno ako su plocice veceg formata mi nismo htjeli glinene plocice, a takvih nemas ispod 30KM ili su vrlo rijetke.. naime, glina je osjetljivija na vlagu i na promjene temperature (ako imas podno grijanje ili cijevi koje prolaze kroz pod).. zatim cijevi koje mijenjas - najbolje je opet staviti metalne ali nasi majstori to ne znaju, pa kupis najkvalitetnije plasticne.. neces valjda na necemu sto je unutra stedjeti, pa to ne planiras kopati decenijama.... mislim da su nam sva koljena geberitova i sve sto smo mogli njemacko da kupimo.. zatim, mi smo kupovali i vodomjere, ali to ne mora svako.. jedan kosta preko 300KM.. mijenjanje i pomjeranje radijatora (oko 300KM), ugradbeni vodokotlic sa tipkama (oko 300KM), solja i poklopac (oko 500KM), kada (oko 500KM), 1 cesma za kadu sa tusem i sipkom (oko 800KM), 1 cesma za lavabo (oko 250KM), 1 cesma za wc skoljku (oko 250KM), lavabo (oko 300KM), ormaric dole (oko 250KM), ogledalo ili ormaric gore (300KM), bojler (150KM), ustimavanje struje u cijelom kupatilu (oko 60KM), mijenjanje prozora (da kasnije ne lupas plocice zbog toga - oko 500KM).... ovo sve, naravno, zavisi od toga koji kvalitet uzimas, a ako kupujes ista kvalitetno, kosta mnooogo.. ja sam u zagradu stavljala otprilike cijene koje smo mi davali za jedno kupatilo a garant se nisam sjetila svih ulaganja jer je to nemoguce pazili smo na SVAKI detalj i na kraju odabrali pogresnog "majstora".... valjda se negdje mora zalomiti :(
|