triplemama -> RE: Autosjedalice obavezne!!!!! (16.9.2009 23:49:40)
|
IZVORNA PORUKA: Nadja08 Super! Jedva čekam da zovnem taxi, a on, kad vidi bebu, vadi autosjedalicu iz gepeka :). Kao u nekim drugom uređenim zemljama... To ja sanjam, barem još neko vrijeme, jednom će se morati promijeniti. Ovi naši to nikada neće htjeti, ali mislim da nema ništa od primjene zakona ako taksista smije bebu prevoziti kako hoće. Ako baš budu ignorisali sve te propise, možda da pokrenemo neku akciju. Npr. bojkotovati taxi prevoz dok se ne prilagodi i našim potrebama... Nažalost taxi spada u javni prevoz koji ne spada pod ovaj zakon [sm=smiley19.gif] IZVORNA PORUKA: Azure Odlicno... svidja mi se ovaj zakon. Ali ja imam jedno pitanje. Kako da ja troje djece stavim u tri sjedalice nazad u auto??? Danas smo mm i ja gledali autosjedalice za bebe kad se rode aBd. U prodavnici su nam rekli da se as moraju staviti na zadnje sjediste suprotno od pravca voznje. I kako cu ja ako sjedim do muza na prednjem sjedistu vidjeti svoje bebice i kako ce uopce stati tri sjedalice nazad. Ova sjedalica koju sada imamo za nasu curicu moze se prilagoditi i skinuti dio za ledja i stranice pa da ostane samo sjedalo za koje se veze. Mislim da to znaci da moramo kupiti novo auto?!!!!! Može sigurno i ja imam troje djece i svi su u AS, a sama ih vozim. Na zadnjem pregledu AS smo imali blizance i djevojčicu od oko 3 godine i svi uredno svezani u AS u nekom običnom autu (ništa ogromno) nažalost nemam sliku, mama i tata naprijed. Ako budeš imala problema sa postavljanjem AS slobodno me kontaktiraj da ti pomogne neko iz udruženja u SA. Obavezno probaj AS u autu prije nego ih kupiš. Ili jednostavno dođi na slijedeći pregled AS kada bude u SA po savjet i prije nego se bebe rode. IZVORNA PORUKA: Bambi09 [sm=bravo.gif] za zakon, ali malo sam zbunjena... vozac sam vec 12 godina i koliko se sjecam da je ova obaveza bila uvijek na snazi, odnosno u Zakonu o saobracaju je uvijek i postojala ova odredba samo sto se 95% gradjana nije pridrzavalo istih i nisam cula da je ikad iko kaznjen zbog toga... dobro se sjecam da sam prilikom polaganja testova ´98 godine imala jedno od opstih pitanja "minimalno, koliko godina mora imati dijete koje sjedi na prednjem, odnosno suvozackom sjedistu?" i tada je bila donja granica 12 godina starosti, a s 5 godina moze da sjedi SAMO na zadnjem sjedistu ali osigurano da li u autosjedalici ili cak je bila ostavljena mogucnost samo da bude vezano sigurnosnim pojasom... Nažalost u starom zakonu ako ima odrasla osoba pozada dijete nije moralo biti vezano. IZVORNA PORUKA: Nunichi Eh ovo cu da isprintam. Neki dan je moja Zarica prevezena iz susjedne ulice u nasu,u rukama, na prednjem sjedistu. Ja kad nervni slom nisam dozivila kad sam to vidjela!!! Nekima nije dovljno ono sto mama i tata govore,moras im i zakon predociti. Samo tako Nunichi [sm=smiley20.gif] Kazna nažalos jeste mala ali to je bila promjena od strane komisije u parlamentu [sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif]
|
|
|
|