Anoniman -> RE: ultrazvuk tokom trudnoce (8.4.2008 20:19:45)
|
preneseno sa druge teme: IZVORNA PORUKA: kvik Drage moje, sta mislite da li UZ na koji idemo svakimjesec štetan za bebu. Naime,ja sam u 18 tjednu i svai mjesec idem naUZ. Moj me ginekolog tako naručuje i a i ja jedva čekam da vidimšta se dešava sa mojom bebicom.Koliko vi puts idete na UZ preglede i da li ste čitale nešto o štetnosti UZ? IZVORNA PORUKA: Amela V. Ja sam samo htjela da vam kazem da zene u Italiji idu sam 3 puta na UZ i to po jednom za svaki trimestar, osim naravno ako se ne radi o visokorizicnoj trudnoci, pa imaju stra za bebu. Doktori tamo smatraju da su 3 UZ u trudnoci sasvim dovoljna, a odlazak svaki mjesec na UZ je previse eto, htjela sam samo to podijeliti sa vama IZVORNA PORUKA: buduca mama draga Amela jesi li sigurna u to? ne znam u kojem si gradu kada si u Ita, ali ja zivim ovdje, trenutno sam u sassariu na sardiniji, trudna sam 21 sedmicu, trudnoca nije rizicna, idem samo na redovne kontrole, do sada sam bila 3x na UZ i naredne sedmice idem opet! dakle radila sam redovne kontrole, prvi UZ pregled kada su mi potvrdili trudnocu, drugi sam radila u Sarajevu u 12 sedmici - mjerenje nuhalnog nabora i ostalo sta se tada radi (a da sam bila u Ita morala bi to isto uraditi jer mi je doktorica naglasila da ne smijem propustiti taj pregled) i treci sam radila u 16 -toj sedmici u Ita - taj zovu mala morfologija kada mjere butnu kost i obim glave. naredne sedmice idem opet na UZ kada ce mi raditi taj veliki morfoloski pregled kada mjere sve sto mogu . IZVORNA PORUKA: lekica ma ne brinite se nista transkutani uz koji mi radimo uopste nije stetan za plod... ne treba ga sada raditi svaki dan,ali svakih 4-5 nedelja je neskodljiv a razlog sto se to ne radi u inostranstvu tako cesto,jeste zato sto je to tamo skupo kao uostalom i sve lijecnicke usluge,pa izbjegavaju dodatne troskove gdje god mogu IZVORNA PORUKA: Amela V. Draga buduca mama, jesam sigurna u to, jer sam imala komsinicu koja je stanovala do mojih vrata i kojoj je doktorica rekla da su u trudnoci dovoljna 3 UZ, a razlog tome zaista ne znam, da li su to da bi se izbjegli njihovi dodatni troskovi, (a ti vjerovatno znas kako funkcionira njihova zdravstvena zastita) ili ne znam vec. A inace zivim u Torinu /Piemonte IZVORNA PORUKA: buduca mama za njihovo zdravstveno vjeruj da nemam pojma kako funkcionse, samo sam cula da je prilicno slabo. ja ga imam, ali ga koristim samo kada idem raditi krvne pretrage sto moram svaki mjesec jer sam "negativac" (0-) i uvijek moram jos nesto doplatiti i vidim da svi drugi ljudi kada dodju po nalaze nesto placaju... inace idem privatno, pa mozda zato imam takav tretman . pitala sam dr Divanovica u Sa i doktoricu u Italiji o stetnosti UZ i oni kazu da nije stetan, a sada ko zna... nama ostaje samo da im vjerujemo i nadamo se da ce sa bebicama sve biti ok IZVORNA PORUKA: medolino pozdrav svima ja mislim da nema nikakve štetnosti za plod, jer je to zvuk kojeg šalju a ona se odbija o organe i tkiva različite različite gustoće i zatim se to registruje na aparatu i tako da mi vidimo različite boje i ostalo to vam kažem kao diplomirani fizičar hahahahhaha IZVORNA PORUKA: Amela V. ma cisto sumnjam da je stetan, nego je to vjerovatno do tretmana, da li ides privatno ili u drzavnu bolnicu/medicinski centar. u svakom slucaju, itno je da su bebic dobro i da to njima ne steti, a sve ostalo..... IZVORNA PORUKA: Amela V. ma cisto sumnjam da je stetan, nego je to vjerovatno do tretmana, da li ides privatno ili u drzavnu bolnicu/medicinski centar. u svakom slucaju, itno je da su bebic dobro i da to njima ne steti, a sve ostalo..... IZVORNA PORUKA: AMYY MOJA SESTRA JE TRUDNA 6MJ I BAS JE PITALA DOKTORICU I REKLA JOJ JE DA JE SASVIM NORMALNO RADIT TAJ ULTRA ZVUK JEDNOM MJESECNO,A BAS JE SUPER STO SVE VIDIS,BAS SAM ISLA I JA S NJOM,MA SVE SE VIDI,A UZ TO DOBIJES I SLIKICU BEBICE IZVORNA PORUKA: ebru Da li stetno ili ne,to ne bih znala rec!!! Ali ja sam u trudnoci na svakom pregledu radila ultrazvuk! Neko je vec spomenuo da se u inostranstvu ne radi UZ iz razloga sto je skup!?Ovdje gdje ja zivim,kod kojeg god ginekologa odes platis 10 eura i to ti vazi 3 mjeseca.Znaci 3 mjeseca ides na pregled nemoras nista platit!Neznam kako je u drugim zemljama ali ovdje je tako! IZVORNA PORUKA: lekica Drage moje ...vjerujte mi da UZ ne kosta 10 eura ni u Ruandi,a kamoli u Njemackoj nego postoji zdravstveno osiguranje koje to pokriva i placa A pitajte koliko to doktor naplati od tog osiguranja...pokusavaju da se umanje troskovi gdje god se to moze Pa podjite kod nas kod dr bez osiguranja pa cete vidjeti kolike su stvarne cijene IZVORNA PORUKA: ebru Ja sam samo rekla kako je ovdje,bar gdje sam ja.Koliko doktori naplacuju od osiguranja to me uopste ne zanima.Znam da se mm-u od plate odbija nesto vise od 300 eura mjesecno za osiguranje,pa svako ga placa!? Niti sam napisala da UZ kosta 10 eura,nego sam rekla da se uplati 10 eura i imas pravo na preglede i sve ostalo sto sleduje 3 mjeseca.Najvjerovatnije za neke posebne tretmane se placa,ali ja to neznam jer hvala Bogu nisu mi trebali! IZVORNA PORUKA: lekica nemoj se ljutiti,nema potrebe za tim...sve sto sam ja htjela reci jeste da UZ ne steti plodu pogotovu ne kada se radi svakih 4-5 nedelja A jedini razlog sto se u nekim zemljama radi rjedje i sto pricaju o njegovoj stetnosti ima neku drugu pozadinu Tako ja samo iznosim misljenje..nema razloga da se ljutite IZVORNA PORUKA: ebru Ma ne ljutim se uopste,ja sam samo prokomentarisala i ja sam isto govorila znaci iz licnog iskustva da sam svaki put radila taj UZ i nista nisam morala extra da placam,osim sto mm placa svaki mjesec to osiguranje,a osiguranje se svugdje placa,zar ne?! Pozz
|
|
|
|