Hanady RR -> RE: Godisnji odmor nakon porodiljskog (29.3.2013 12:13:54)
|
IZVORNA PORUKA: cipi IZVORNA PORUKA: aamra IZVORNA PORUKA: aspire Molim vas ako može neko neka mi odhovori! Trudna sam već 6.mjesec i nalazim se na bolovanju zbog komplikacija u trudnoci( placenta marginalis),Za prvih mjesec dana bolovanja ( bolovanje do 42 dana ) isplacena mi je plata umanjena za 20% (samo 80% plate)''.Provjerila sam i pravilnik o radu u firmi i nema člana koji se odnosi na trudnicko bolovanje. Provjeril sam i ZOZO SL. NOVINE30/ 97 čl.47 koji kaže da zbog komplikacija u trudnoći se isplaćuje naknada 100%.Interesuje me da li se to odnosi na bolovanje do 42 dana ili na bolovanje zbog komplikacija u trudnoći i preko 42 dana? AKO NEKO MOŽE DA MI ODGOVORI UNAPRIJED ZAHVALJUJEM To se odnosi na bolovanje uzrokovano trudnocom ili porođajem bez obzira na trajanje, dakle 100% plate. Imas pravo da trazis razliku plate, ovih 20% sto su ti ukrali! ja radim u skoli i dobila sam samo dio plate, a ne cijelu i naravno bez toplog obroka i prevoza kad sam pitala racunovodju ona kaze da se to kod nas obracunava nesto po satima i da mi je zbog toga plata puno manja iako sam na trudnickom u tom mjesecu bila oko 20 dana. sad sam cijeli mjesec mart na bolovanju, bas me zanima kolika ce da bude ta crkavica [sm=zmeden.gif] a kako racunaju preko 42 dana zna li neko, hocu li imati ovako malu platu kao sto je sad dok sam na bolovanju ili ce se vratiti na staro? strah me da se zalim i bilo sta vise pitam jer sam primljena na odredjeno, i ovako nemam pravo ured ni na sta, na porodiljskom mogu biti samo do polovine augusta i dalje nemam pravo, a bebi ce imati samo 2 mjeseca [sm=smiley13.gif], ne znam ni kako ide godisnji u ovakvim slucajevima ni imam li pravo na isti do 42 dana plaća je 80% na bolovanju...preko 42 kada komisija napiše je 100% zbog komplikacija u trudnoći naravno u plaću ne ulazi topli obrok i prevoz... što se tiče porodiljkoga sa danom poroda primat ćeš nakandu od kantona za mjesec na kojima si na dopustu trudničkom od kada do kada ti je ugovor, kada si stekla pravo na godošnji i dali si ga stekla pa ti možemo reći oko godišnjeg nešto
|
|
|
|