Lulu_08 -> RE: Ljubomora starijeg djeteta (8.11.2012 11:58:00)
|
IZVORNA PORUKA: talisman Bebica 11 Za sve to ja odgovornost trazim kod roditelja i u tome kako se oni postave prema djeci i kako usmjere djecu jedno prema drugom. Ja sam drugo djete, sestra starija 14 mjeseci, izraz ljubomore pokazala tako sto me izbacila iz krevetica kad sam se rodila. Krivica mojih jer su nju izbacili i njenog krevetica u kom je spavala 14 mjeseci i rekli joj to je sada sekino. Pa normalno da bi svako dramio da mu se nesto tako uradi. Da se ne bi prehladila ( rodila se u zimu ) mama me trpala dekicama i dobila suprotan efekat, ja prehladila i zavrsila u bolnicu [sm=smiley36.gif] Odrastanje takodjer, ja i sad znam da je seka bila vise forsirana od mene dok smo bili mali, ali sam hBogu uspjela da nadjem svoj put i da tek nakon toga sa sestrom uspostavim takav odnos da je ne bi mjenjala nizasta na svjetu [sm=smiley36.gif] I kod nje je to stvorilo kontra efekat, uvjek je veci pritisak bio na nju dok sam ja jedno vrijeme bila cvrsto uvjerena da mojima nije stalo do mene, pa sam se izolirala od svih i hvala Bogu skontala da cu se sama boriti za sebe i da mi ne treba niko, sto je dovelo do toga da sama guram mnoge stvari u pubertetu. E kad sam tako postavila stvari doslo do preokreta, sestra nije mogla trpjeti toliki pritisak i ocekivanja pa sam joj bila ja najveci oslonac u svemu. Uspjele smo ljubomoru svesti na minimalni nivo i dovesti do toga da je sada apsolutno nema sa nijedne strane. Da napomenem da je medjusobno fizicko nasilje i cinkarenje bilo kaznjavano sa mamine strane, tako da mi odavno ( jos i prije puberteta ) neznamo sta znaci to udariti sestru / brata ili iscinkariti neku tajnu. Nesto sto bi zeljela i ja postici sa mojima i sto zaista pojacava prisni odnos medju djecom :) E sad kad se meni ponavlja prica, imam cerkice medju kojima je razlika tek 15 mjeseci, ne dozvoljavam da se prica ponovi. Znaci, nikad, ama bas nikad nisam starijoj rekla niti dozvoljavam da joj se prica kako je ona velika, kako treba popustati bla, bla. Ona je za mene bebica isto kao i mladja cerka. Ne dozvoljavam da ono sto je njeno, ako pridje mladja uzeti joj, ona automatski popusti. Ne, ako ne zeli dijeliti u tom trenutku onda nemora... uradice to kad ona osjeti, kao sto nedam njoj da otme mladjoj igracku sa kojom se ona prva pocela igrati. Ako zeli da se zajedno igraju onda ok, ali nikako da ona uzme i igra se sama. Ako skrive nesto skupa, galame, lupaju i sl. onda budu kaznjene skupa i nema tu odvajanja. Mladjoj jeste tek 15 mjeseci ali vidim da konta kad nesto nije u redu [sm=smiley1.gif] Ljubomora je osjecaj i radim po principu svakog drugog. Ako ga dopustim ( njegujem ) onda ce rasti, a ukoliko ga suzbijem na vrijeme onda ce manje dolaziti do izrazaja. Ne zavaravam sebe da ga nece biti, to se moze desiti tek kad budu zrele osobe, ali radim na tome da mi ne stvara probleme kao ostalim mama i nadam se da cu uspjeti :) Pravo mi se svidja nacin na koji si se ti postavila prema svojim cerkicama. Medjutim imam pitanje u vezi stava prema djeci, u mom slucaju cerkicama, gdje je razlika malo veca - 4,5 godine? Za sada, malenoj je 4 mj, nismo imali neke strasne scene, naravno za to je ja mislim jos i rano? Medjutim primjetim da ti komentari ti si velika ona je mala nisu produktivni, a ipak starija je dovoljno "velika" da treba biti svjesna upravo te cinjenice - da je seka jos beba i da ne moze sve raditi kao sa velikim djetetom. Ja bih voljela cuti slicna uspjesna iskustva mama sa istospolnom djecom sa takvom razlikom (3-5 god), bas me interesuje kako i sta u pojedinim situacijama ste cinile?
|
|
|
|