dzeni_nl
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka IZVORNA PORUKA: dzeni_nl Nije me docekao, jer je bio samnom u bolnici, cijeli porod je snimio, presjekao pupcanicu i mnogo lijepih trenutaka smo tada dozivjeli. Poslije je otisao kuci da se istusira kada su mene smjestili u moju sobu i vratio se sa svekrvom po nas dvije. Ja i mm smo bebu presvukli i spremili je za izlazak, on je stavio u AS i krenuli smo kuci, a sveki je vukla moj kofer da se ja nebi patila. Kod kuce sam ja taj dan kada cu se poroditi dok sam imala bolove sa mm sve premila i svoj i bebin krevet i ocistili cijeli stan i otisla onda da se porodim. A sveki je taj dan napravila rucak, a onda su se ona i mm mjenjali nekada on spremi, a nekada ona. Moji roditelji su na zalost daleko, pa nisu bili prisutni, zbog cega sam bas tuzna, ali ako Bog da jos malo pa ce mi mama doci, jedva cekam. E ovo ja želim, ako Bog da, jednog dana u našim porodilištima. Žene koje su se u svojoj zemlji (jednoj susjednoj) počele boriti i sigle jako daleko, za ovo, kažu da dok su uticale na ljekare rezultati su bili mizerni. Tek kad su krenuli u "obrazovanje" majki, porodilja, trudnica, u pokazivanje kako treba biti i kako je to lijepo, zdravo i prirodno, i kad su žene krenula zahtjevati od ljekara takav pristup sve je krenulo naprijed. Dzeni, baš mi je drago da si imala tako lijepo iskustvo i brigu o tebi i tvojoj proširenoj porodici. ma mnogo mi je znacilo njegovo prisustvo, ne samo zbog jezika kojeg jos nisam savladala, vec vise zbog podrske. kada bol krene on prvi podje da dise i mene tjera da i ja to radim, ja krenem pa stanem, a on me tjera da nastavim. drzim ga cvrsto za ruku dok bol ne prestane. dok setam ja seta i on samnom. sami i sobi za porodaj cakemo da se otvorim skroz i da porod bas krene. jednom rukom mi drzi glavu, a drugom snima porod. i te njegove rijeci poslije ti si moj heroj, kako si to samo hrabro i brzo uradila, a zajednockoj sreci sreci nigdje kraja. pa zajednicko presvlacenje bebe, ma nesto predivno. voljela bih kada bi tako bilo i kod nas u Bosni, zenama bi bilo puno lakse, kada imas podrsku najblize i najdraze osobe, onda sve ide lakse, bar ja tako mislim. ovdje cak na porod mozes da povedes koliko hoces osoba, prijateljicu, mamu, sestru... znam da je OT ali morala sam napisati.