Minnka
|
Za ženu koja je gravidna (u drugom stanju), pogotovo ako se radi o zadnjim danima trudnoće, postoji realna vjerovatnoća da post negativno utiče na njeno zdravlje ili na razvoj djeteta čije se rođenje očekuje, zato islamski pravnici savjetuju da takva osoba mora konsultovati ljekara čija je to specijalnost i čuti njegovo mišljenje, i ne samo čuti već i poslušati ga, bez obzira da li se radilo o strahu za zdravlje djeteta ili strahu za lično zdravlje trudnice. Znači, ako ljekar kaže da će post štetiti nekome od njih dvoje, takvoj ženi jeste dozvoljeno da ne posti i ona će, kada joj se pruži prilika, te dane nadoknaditi. Takvu olakšicu ima i žena koja se je tek porodila i u periodu je dojenja te se boji da će njen post negativno uticati na ishranu djeteta i pogoršati mu zdravlje. Kada se govori o nadoknađivanju propuštenih dana posta od strane žene koja je u drugom stanju ili je u periodu dojenja, kod islamske uleme nalazimo razliku da li se radi o strahu za svoje zdravlje ili strahu za zdravlje djeteta, pa ako se radi o strahu za zdravlje majke ona će, prema mišljenju većine, biti dužna samo napostiti, nadoknaditi dan za dan. Međutim, ako se radi o strahu za zdravlje djeteta tu nalazimo različita mišljenja. Većina smatra da će takva žena biti dužna samo napostiti, drugi smatraju da će dotična napostiti dan za dan i plus dati u visini sadekatu-l-fitra za svaki propušteni dan posta, a ima i onih koji smatraju da će dotična osoba biti dužna samo da za svaki dan propuštenog posta nahrani po jednog siromaha ili plati fidju (za svaki dan izdvoji u visini sadekatu-l-fitra). Ovo zadnje mišljenje od savremene uleme zastupa i sam Dr. Jusuf el Karadavi, pravdajući svoj stav time što ima žena koje rađaju svake druge godine i neprestano su u fazama ili trudnoće ili dojenja, što znači da nemaju mogućnosti da poste, pa ukoliko im se ne bi dala mogućnost da propuštene dane nadoknade fidjom (plaćanjem za svaki dan u visini sadekatu-l-fitra) otežalo bi im se jer bi se dovele u situaciju da im se nagomila nekoliko propuštenih mjeseci posta koje one moraju nadoknaditi, što nimalo nije lahko (Fetava muasire, 302 str., 1. dio) Ja vec imam jedan Ramazan da namirim,jer sam se porodila pred sami pocetak Ramazana..A sad mi je termin nekad sredinom ramazana,pa ako se budem ovako dobro osjecala kao sad,planiram da postim,zao mi je kad propustim ijedan dan posta u najboljem mjesecu...