Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 22.12.2013 21:29:48
henna ze
IZVORNA PORUKA: jasmin
IZVORNA PORUKA: Bebica11
Sta ovo niko ne odgovara
Nisam bebu vodila dr. Izvlacim mu slinice babyvacom bijela je sluz pomalo negdje zuckasta valjda ce brzo proci jer mu je virus prehlade presao od curice a ona je dobro hB prolazi je.
Dal smijem onu mast dr Theiss (bez mentola) mazati I bebici od skoro 2mj da mu olaksa disanje?
I da li ste koristili prepelicina jaja za jacanje imuniteta djecici? Ako je neko koristio od koje dobi se smije? Curica mi ima 25mj pa smijw li ona???
Njoj ja osnova svinjska mast.
ozbiljno??? to nisam znala
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 22.12.2013 21:31:38
henna ze
sto se tice jaja od prepelice davala sam ja..ali moje je dijete veće.. medjutim..jedna nasa forumasica je davala mladjem djetetu od tvog..znaci ako ti nije alergicna na jaja onda mozes..
njoj ti je dovoljno jedno jaje..umutiti mikserom sa malo mlijeka sobne temperature..i ako ti smije med..onda med..ili ako neja sam stavljala sirup od borovih iglica.....ujutro na taste
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 22.12.2013 21:39:01
Bebica11
IZVORNA PORUKA: Iman83
Sta ovo niko ne odgovara
Nisam bebu vodila dr. Izvlacim mu slinice babyvacom bijela je sluz pomalo negdje zuckasta valjda ce brzo proci jer mu je virus prehlade presao od curice a ona je dobro hB prolazi je.
Dal smijem onu mast dr Theiss (bez mentola) mazati I bebici od skoro 2mj da mu olaksa disanje?
I da li ste koristili prepelicina jaja za jacanje imuniteta djecici? Ako je neko koristio od koje dobi se smije? Curica mi ima 25mj pa smijw li ona???
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 22.12.2013 21:41:04
sara09
draga Bebica11 bebe nemaju sinusa,tako neka te to ne brine,nemoze imati upalu sinusa dalje,moja je sara nakon rodjenja i duze od mjesec izbacivala slinice i to zelene i dok. mi je rekla da je to ok.,i da je super sto se izbacuje,tvoja je bebica najvjerovatnije usljed viroze prvo izbacila te zaostale i to je super,ako su sad normalne nema problema,prati to. bebu mozes i sama inhalirati kod kuce,stavi na sporet kamilicu da ti kuha konstantno(ako imas pec na drva) ili ako imas kuhalo prokuhas kamilicu i so i prineses bebu da to udise,kad prestane pariti opet ponovis i tako nekoliko puta dnevno. bebin nosic namazi bademovom kremom i to ce pomoci da izbacuje slinice(savjet nase pedijatrice),i ugrij malo ulja na gazi da bude mlaka i stavi joj na prsa direktno to ce pomoci hroptanju..i samo opusteno,dok god nema temp. nista se znacajno tu ne odigrava,ako se sta pogorsa odvedi je dok.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 22.12.2013 21:49:08
jasmin
IZVORNA PORUKA: Iman83
Sta ovo niko ne odgovara
Njoj ja osnova svinjska mast.
Pa gdje to piše?
To je nama rekla teta u apAteci. Ja sam je nabavljala čak dok sam bila i Medini . I zadnje godine kad je mm dolazio,meni bila pred kraj,kažem mu donesi mi. Kad je došao,nema. Reko,pa druže,gdje je krema,kaže rekla apotekarka da je čvrsta mast svinjska mast.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 22.12.2013 21:59:03
Bebica11
Eh..ja lupkala bebu medju obrve nije plakao
Hvala puno na savjetima. Veceras poceo kasljati ja u plac a mm me natjerao dr. Ugl u dezurnom DZ jedva stigli pred kraj. Dr ga oslusala kaze nema u plucima nista hB al da cistim I da se javimo nasem dr. Kaze da pazim zbog bronhitisa....
Ugl evo opet je kasljucao...ne mogu vise ni babyvacom izvuci samo kad kihne duboko je unutra
Saro hvala pokusacu naparavanje a I to sa bademovom
Ovo za theiss se isfura sad. Kona mi dala a I ona pokrivena. Cudi me da joj nisy rekli
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 22.12.2013 22:16:36
tinkivinki
Eh..ja lupkala bebu medju obrve nije plakao[sm=smiley36.gif]
Hvala puno na savjetima. Veceras poceo kasljati ja u plac a mm me natjerao dr. Ugl u dezurnom DZ jedva stigli pred kraj. Dr ga oslusala kaze nema u plucima nista hB al da cistim I da se javimo nasem dr. Kaze da pazim zbog bronhitisa....
Ugl evo opet je kasljucao...ne mogu vise ni babyvacom izvuci samo kad kihne duboko je unutra
Saro hvala pokusacu naparavanje a I to sa bademovom
Ovo za theiss se isfura sad. Kona mi dala a I ona pokrivena. Cudi me da joj nisy rekli
džabe si lupkala,bebe kad se rode nemaju sinuse,te šupljine se tek kasnije formiraju .a nek si odvela dr da te to umiri,znam kako je kad se posve mala beba zakašlje jer ne zna da proguta slinice
< Poruku je uredio tinkivinki -- 22.12.2013 22:19:10 >
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 23.12.2013 11:14:38
Bebica11
Tinkivinki pa kako ste se vi borili sa time? Ja se izgubim..cim mu malo ukapam kapi pocne ga gusiti. Sad vise no babyvac to ne moze izvuci...a on vristi dok mu izvlacim. Evo spremam ga dr jer je jedva prodisao nakon kapi istraumirao me..opet sam oplakala:((((
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 23.12.2013 11:25:43
Lejla Ka
Tinkivinki pa kako ste se vi borili sa time? Ja se izgubim..cim mu malo ukapam kapi pocne ga gusiti. Sad vise no babyvac to ne moze izvuci...a on vristi dok mu izvlacim. Evo spremam ga dr jer je jedva prodisao nakon kapi istraumirao me..opet sam oplakala:((((
Bebice koliko je ono star maleni?
Poškakiljaj nos iznutra fitiljem od vate da kihne. Ma kakvo gušenje, nakapaj u jednu nozdrvu, nakapaj u drugu, i okreni potrbuške nek ispuše. I bolje da se dere nego da se pati sa nosom.
Nos bude začepljen i od toga što natekne sluznica, i tad nije problem u slinama kojih i nema.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 23.12.2013 11:30:31
MicoTico
Bebice, moj T je iz porodilišta došao sa začepljenim nosićem. Znači, manji od tvog dječaka. Baby vac i marisol kapi, onda izdojeno mlijeko ukapam u nosić. Malo se zagrcne, ali šta da se radi, to je za njegovo dobro.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 23.12.2013 11:31:17
tinkivinki
ma i mi smo skakali po noći,ja okretala potrbuške,lupkala,baš je bilo nezgodno te slinice kad se slijevaju,a ono malo ne zna progutati pa ni tamo ni vamo.odvela dr,jedna rekla samo špricajte i čistite,druga dala antibiotik i rekla da je crveno grlo
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 23.12.2013 17:50:38
koka i po
Nos bude začepljen i od toga što natekne sluznica, i tad nije problem u slinama kojih i nema.
u pravu si Lejla. dok je S.bio beba stalno mi se cinilo da je nos zacepljen i da "hropte" slinice u njemu,ali to nije bio slucaj. moja pedica mi je rekla da kod beba jos nije potpuno razvijena hrskavica u nosu pa znaju proizvoditi takav zvuk. e sad nebi da se pravim pametna ni da Bebici pristajem na muku ali je mozda to problem kod njezine bebe....ako ni babyvac nista ne izvlaci iz nosa.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.12.2013 12:40:41
Bebica11
IZVORNA PORUKA: koka i po
u pravu si Lejla. dok je S.bio beba stalno mi se cinilo da je nos zacepljen i da "hropte" slinice u njemu,ali to nije bio slucaj. moja pedica mi je rekla da kod beba jos nije potpuno razvijena hrskavica u nosu pa znaju proizvoditi takav zvuk. e sad nebi da se pravim pametna ni da Bebici pristajem na muku ali je mozda to problem kod njezine bebe....ako ni babyvac nista ne izvlaci iz nosa.
evo me zenice
krenuli smo jucer na inhalacije jer se spustilo na pluca pa povratio je slajm jucer ujutro, sinoc nije, i jutros je povracao slajm
znate kako ide kod prehlade, prvo 2 dana nenormalno curi na nos, pa onda unutra curi slijeva se a nosnice nateknu i pocne kasalj,
eh tako je i sa njim,.prva dva dana nije kasljao sve curilo vani, kasnije unutra plus izvlacili vani, sad haman da ne curi vani samo unutra skrguce, i bali na usta, sve balone puse, i nosic samo kad kihne bude sadrzaja a nosnice su malo natecene, a kasalj je pravi, bas ima sadrzaja, ugl, sinoc ga mm nosao malo potrbuske nakon inhalacija i cini mi se da je prodisao bio, cak manje kasljao i nocas se opet skupilo, jutros od 4-6h plakao, nosili ga na inhalacije smirilo se,
MANJE DOJI pa me brine, nije zbog dobivanja vec ono da se odupre...eto ne znam sta vise da napisem..borimo se, kazu nam u DZ da ce se teze rijesiti slajma jer je mali pa me jos vise ucrnjacise...nadam se da ovo sto manje curi iz nosa je bar korak blize da se smanji i slijevanje u pluca
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.12.2013 12:41:16
Bebica11
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Bebice koliko je ono star maleni?
Poškakiljaj nos iznutra fitiljem od vate da kihne. Ma kakvo gušenje, nakapaj u jednu nozdrvu, nakapaj u drugu, i okreni potrbuške nek ispuše. I bolje da se dere nego da se pati sa nosom.
rodjen 7.11.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.12.2013 12:42:35
Hanady RR
bebice...jesu vam pokazali u domu zdravlja kako da bebu lupkate savijenim dlanom po leđima, da se nakon inhalacija sve to ''odljepi'' za izlazak
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.12.2013 12:44:14
Bebica11
Jos ko god nas vidi u zgradi ili DZ nekako sa sazalijevanjem gledaju u bebu, nekako kao da u zraku cuci pitanje "kako se desilo da se tako malen razboli", osjecam se kao nemajka iako imam ovu curicu od 2g i 1mj koja je samo jednom antibiotik popila, nikad nije bila bolesna
bas sam tuzna i place mi se stalno...izvinite sto smaram
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.12.2013 12:46:59
Bebica11
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
bebice...jesu vam pokazali u domu zdravlja kako da bebu lupkate savijenim dlanom po leđima, da se nakon inhalacija sve to ''odljepi'' za izlazak
ma nisu nista, cak jedva pokazase kako da inhaliram dijete, u kojem polozaju, SVE MORAM PITATI
Jeste dr jedino spomenula da odrzavam vlaznost prostorije i cistim nosic, i da ga lupkamo nakon ciscenja nosica po ledjima
ja ga stavim preko koljena i otvorenim dlanom blago lupkam i pokusam podojiti da "sapere"....a jucer kako ga mm potrbuske nosao to mu je bas pomoglo, osjetilo se
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.12.2013 12:49:18
Hanady RR
aman bebice šta ti je... pa u domu zdravlja znaju savršeno da ti na to nisi mogla utjecati...šta ti je žao im njega što je bolestan a ne što misle da je neko kriv za to ženo... sasvim je logično gdje je jendo dijete koje je pod staklenim zvo0nom bona da nema boplesti...kad se dvoje deci sve smo poršle krugove virusa i bolesti... pa meni je moja mlađa o 4 mjeseca do 3treće godine u kartonu zavedena kao brohitičar.. nisma se bogami smatrala krivom za to...jesma dodouše mm govorila...ovo je sa vaše strane vi ste sipljivi šta ti je... nemoj zezat... polako
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.12.2013 12:52:25
Hanady RR
ma nisu nista, cak jedva pokazase kako da inhaliram dijete, u kojem polozaju, SVE MORAM PITATI
Jeste dr jedino spomenula da odrzavam vlaznost prostorije i cistim nosic, i da ga lupkamo nakon ciscenja nosica po ledjima
ja ga stavim preko koljena i otvorenim dlanom blago lupkam i pokusam podojiti da "sapere"....a jucer kako ga mm potrbuske nosao to mu je bas pomoglo, osjetilo se
znači potbuške dijete ...pa dlan blago saviješ u položaj jatučića...i lupkaš izmešu plećkica nježno, ne jako u kružnim pokretima an tom porstoru... obavezno poslije podoji dijete... nakon svake inhalacije podioji ga domah u domu zdravlja ako se tamo inhalirate.. meni je dr. šefika čak ovako u Dz radila...uključe inhalator pa ja minut inhaliram minut na dojku is ve tako dok inhalacija ne istkne... sad znam u svakom domu zdravlja to ne rade...ovo kad sma vdijela na dežuti jednom u varzovoj gdje ona bila...a ja fino kupim inhaltor pa kući tako... samo da znaš ne govorim ti sada kupi inhalatro...one je mali...neka se inhalira u domu zdravlja enmate sikustav vi sa tim...i uvijek je tu doktorica pa presluša prije inhalacije il poslije
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.12.2013 12:53:19
škorpija
bebice mažite ga onim dr. theis balzamom, dobar je i za propuhivanje nosa, sigurno će laše disati, dobar je i za šlajm i smanjuje kašalja, a smiju i tako male bebe (p.s neko reče da je na bazi svinjske masti, ali to nigdje ne piše na upustvu, a vala i da jest to je lijek, gotovo jedini koji smiju tako male bebice)
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.12.2013 12:56:42
Bebica11
aman bebice šta ti je... pa u domu zdravlja znaju savršeno da ti na to nisi mogla utjecati...šta ti je žao im njega što je bolestan a ne što misle da je neko kriv za to ženo... sasvim je logično gdje je jendo dijete koje je pod staklenim zvo0nom bona da nema boplesti...kad se dvoje deci sve smo poršle krugove virusa i bolesti... pa meni je moja mlađa o 4 mjeseca do 3treće godine u kartonu zavedena kao brohitičar.. nisma se bogami smatrala krivom za to...jesma dodouše mm govorila...ovo je sa vaše strane vi ste sipljivi šta ti je... nemoj zezat... polako
hvala ti
ma i pitala me dr jel iko imao bronhitis u porodici,...mama kaze da smo i ja i sestra imale, ja manje seka mladja vise al je to izaslo do skole, a mm je duuugo dugo kao dijete kasljao, i stalno bio po doktorima, al sveki kaze da nije imao bronhitis...
cini mi se da su prije sva djeca imala pomalo bronhitis
jucer me cak jedan "tata" doveo sina kod dr pita sta je bebi itd itd i ja kazem kako se seka razboljela pa on...pita me imam li mogucnost da ih odvojim ne znam...al meni stvarno nije naumpalo da sad N posaljem bolesnu negdje, na hajr...bice sve oki, sve je to normalno valjda, sreca pa je mm stalozen, on smiruje situaciju i stalno govori da panicim previse
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.12.2013 12:58:16
bebacha
ovo se savjetuje i na klinici al mozda ti nisu rekli pa da napomenem ako dobijet povisenu temp nedaj boze odma prestan s tim