makana
|
pozdrav dakle što se tiče tih 40 dana, svakako bebu moramo odvesti na kontrolu poslije mjesec, dakle 30 dana, ali to je posebna priča, pretpostvaljam da je suština teme izlaziti ili ne, ja sam se povodila logikom ako mi je beba u stomaku bila devet mjeseci kako ću je odmah prvih njenih dana van zaštite stomaka izložiti zvukovima, vremenu na koje nije spremna, najmanji zvuk za bebu je buka, valjda i vrapci to znaju, a više oko sebe nema toplu vodu da je grije, i na sve se mora navići, odjeću, zvukove, glasove, ruke koje je podižu, drže, premještaju, sve ama baš sve za bebu je novo... gosti jesu dolazili, ali uz uslov da su zdravi i to sam jasno rekla svima, pušenje ukinuto pa ko voli nek izvoli... moja beba je mami došla u novembru, znači decembar smo proveli haman u kući, osim što smo izlazili za lijepih dana pred kuću i hvatali sunčeve zrake kroz prozor jer smo dobili dojenačku žuticu ovoj mami je neopisivo žao što nije sa svojom bebom bukvalno ležala bar prvih 20 dana, prije bi sve došlo na svoje mjesto, a ako neko misli da je tih 40 dana nešto posebno ili bapske priče i sl. - nije, to su prvi dani sa bebom, njeno navikavanje na život, dani za mamu i baba da sa bebom uspostave odnos, da dojenje započne kako treba i sve ostalo... a od priča tipa pa eto šta nama fali, ispali smo dobri, živi smo i zdravi, da prostite - malo se ježim, otkud se to zna??????? nismo ni dobri ni zdravi, ako mi neko sad kaže da je medicinski fenomen i da ga ama baš ništa ne boli, ne tišti, nema nikakvih bolova, tegoba ja mu skidam kapu, a ne mislim sad da 40 dana ima veze s tim već govorim općenito i isključivo vezano za sve za šta se kaže pa eto nas vidi kako smo ispali dobri da ne duljim i ne tušim, ev jedna pričica kod komšinice, vadi se cijela čokolada i stavlja na sto, za djecu, koja naravno trpaju sve to u usta, na pitanje zar nije dovoljno da dobiju po kocku ili eto po red čokolade dobije se odgovor - hajde boga ti, zdrava su se rodila .......... jesu hvala Bogu i takva su, dakle zdrava NAMA data na odgovornost i naravno, svaka mama najbolje zna šta je dobro za njeno dijete