|
RE: Pomoć pri odgoju-knjige, priručnici 30.10.2010 9:17:58
|
|
|
|
ebru
|
Moja preporuka "Odgojite svoje dijete bez vikanja" i jedna kratka prica autora ove knjige Tko se uistinu oteo kontroli? Moja supruga Jenny i ja jednog smo petka navečer predugo ostali vani, što je značilo da će se naša djeca, četverogodišnja Hannah i dvogodišnji Brandon, sljedećega dana prerano probuditi. Tako je vikend počeo cendranjem, plačem i prigovorima, a i djeca su bila uznemirena. Stoga sam, kao pravi mudri stručnjak za roditeljstvo, odlučio da se maknemo iz kuće. Planirali smo otići u restoran Waffl e House na doručak. Prvi restoran u koji smo ušli bio je krcat, ali u predgrađima Atlante na svu sreću ima dovoljno takvih restorana. Stoga smo se ponovo potrpali u automobil, stavili djecu u njihove sjedalice i privezali ih zaštitnim pojasevima, razočarano cendranje utišali obećanjima o rij ekama javorova sirupa i odvezli se stotinjak metara dalje do drugog restorana. Ondje je red bio podjednako dugačak kao i u prvom. No, nij e bilo nikakvih izgleda da djecu ponovo odvedemo do automobila na još jedan izlet, pa smo odlučili pričekati. Na svu sreću, osoblje u ovom Waffl e Houseu bilo je pametno – djeci su dij elili bojice i prazan papir. Supruga i ja smo se čak mogli upustiti u ozbiljan razgovor. Svi smo bili zadovoljni. Kao da i to već nij e bilo dovoljno, zapazio sam znak na kojemu je pi salo da djeca, ako nacrtaju crtež, mogu dobiti papirnatu kapu s natpisom restorana, kakvu je nosio kuhar, a uz to i besplatan kolačić. Život je katkad baš dobar. Djeca su crtala. Supruga i ja smo pričali. Vrij eme je proletjelo i u tren oka dobili smo mjesto. Supruga i kći su u odjeljku sjele s jedne strane stola, a moj sin i ja s druge. Djeca su dobila svoje papirnate kape, pa sam i ja isprobao jednu. Ako nikada prij e niste posjetili restoran Waffl e House, iznenadit će te se dosljednosti njihove arhitekture. Svi su stolovi poredani oko ku hinje, a okružuju ih ostakljeni zidovi. Prostor je sasvim otvoren i lako je zapaziti dolaske i odlaske drugih ljudi. Osjećao sam se prilično dobro, ali moja djeca cij elog jutra ništa nisu pojela. Gladni klinci koji moraju čekati znaju biti pomalo... nemirni. Četverogodišnja Hannah sasvim se dobro snalazila, samo ponekad iz noseći uobičajene prigovore. No, dvogodišnji Brandon nij e se osjećao ni dana starij i od svoje dvij e godine, znate što mislim. Ako ih natežete iz automobila i u automobil, a ne date im jesti ništa osim obećanja, dvo godišnjaci općenito nemaju sluha za fraze kao što su »osluškivanje unutarnjeg glasa« ili »ponašaj se kao velik dječak«. U tome trenutku suradnja s tatom nij e bila osobito visoko na popisu Brandonovih priori teta. Više mi se nij e činilo da je uživanje u ugodnom obiteljskom doručku bila osobito dobra ideja. No, ja sam bračni i obiteljski terapeut. Ljude savjetujem o odnosima. Znam se kontrolirati i znam pripaziti da ne izgubim živce. Dovoljno sam pametan da znam da ne trebam reagirati i prepustiti se vikanju i nasilnim djelima. Ali tada je moj sin bacio vilicu na pod. Moja je odlučnost počela popuštati. Vilica je glasno zveknula, pa su se svi u blizini okrenuli prema me ni. Neki su čak upirali prstom i šaptali (barem mi se tako učinilo). Dobacio sam pogled svojoj savršenoj supruzi koja je sjedila s mojom savršenom kćerkom. Roditelji s više djece pridržavaju se nepisanog pravila: zadužen si za dij ete pokraj kojeg sjediš. I tako, dok su žene mog života uživale u svom anđeoskom prizoru suradnje i bliskosti, moj sin i ja smo se našli na rubu Trećeg svjetskog rata. Više ga ništa nij e moglo smiriti i ništa ga nij e moglo zaustaviti da se ne prepusti početnim fazama pravog bij esnog ispada. Naposljetku je stigao njegov kolačić pa sam se ponadao da će bitka uskoro biti okončana. Počeo sam mu rezati kolač, ali Brandon ne želi izrezani kolač. Možda bi ga želio pojesti čitavog u jednom zalogaju, nemam pojma. No, jedno znam: sve sam bliže emocionalnom rubu. Ali ja sam stručnjak za ljudske odnose, nisam li? Jednoga dana na - mjeravam napisati knjigu pod naslovom Odgojite svoje dij ete bez vikanja. Zar namjeravam dopustiti dvogodišnjaku da me uzruja? Možete se kladiti u to. Budući da je vilica izazvala veliku reakcij u, moj se sin počeo pitati što bi se moglo dogoditi kad bi na pod bacio svoj kolačić, zajedno s tanjurom. Evo što bi se moglo dogoditi: tata bi mogao izgubiti kontrolu! Upravo se to i dogodilo. Užurbano sam se ispričao ljudima koje je poprskao sirup, a onda zgra bio Brandona s njegovog mjesta. Ispričao sam se muškarcu koji je sjedio u odjeljku iza nas, nakon što ga je Brandon nogom udario u zatiljak. A tada smo izjurili iz restorana. Sve su oči bile uperene u nas, a moj je sin i dalje vrištao. I udarao nožicama. I mlatio rukama. Pušio sam se od bij esa te sam vrata gurnuo takvom silinom da su zazveketali stakleni zidovi. Tresak je privukao pozornost svih – svi u restoranu promatrali su me dok sam stajao na pločniku vičući na svog sina, koristeći se žestokim rij ečima, postavljajući mu retorička pitanja, pušući kao parni stroj, prij eteći mu prstom, plašeći jedva metar visokog dječaka. Baš sam bio prava muškarčina! Ružan je prizor naposljetku nekako okončan. Brandon i ja smo se vratili na svoje mjesto kako bismo dovršili ugodan obiteljski doručak. A ondje je sjedila Jenny, moja odana supruga prepuna ljubavi. Mislim da mi je željela uputiti rij eč potpore i ohrabrenja, ali jednostavno nij e mogla suspregnuti osmij eh. Bio sam vulkan koji je samo čekao izgovor da eruptira. »Što je?« zarežao sam. »Zgodna kapa.« Tek sam tada shvatio da mi je papirnata kapa restorana Waffl e House još nabij ena na glavu. Cij eli se prizor odigrao sa smij ešnom kapom na glavi smij ešnog čovjeka koji je želio samo jedno: da ga netko shvati ozbiljno.
|