Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Anoniman IZVORNA PORUKA: Anoniman Nasla sam se u nezgodnoj situaciji pa bih voljela da to podijelim s vama i cujem vas komentar. Naime, vec godinama sam zirant jako dobroj prijateljici (jos od kada sam bila slobodna i nisam imala porodicu) i ona je redovno otplacivala rate. U medjuvremenu sam se udala i mm je odlucno protiv uzimanja kredita, a ne bi mu palo ni napamet da bude ikome zirant osim roditeljima. Vremena su postala nesigurna, ljudi lako ostaju bez posla, a nedajboze osobi koja digne kredit moze nesto biti pa ziranti na kraju nagrabuse (ima jako puno takvih slucajeva). Nije mu bilo drago sto sam zirant kada sam mu to rekla, al sta ce. E sad dolazi do problema: ista prijateljica mi trazi da joj ponovo budem zirant da bi vratila stare kredite (pored mene ima jos jedan) i ovaj "moj", a taj novi kredit bi bio jos veca suma novca i na otprilike 10 godina. Nije stvar da ne vjerujem prijateljici, ali mm je protiv toga, odmah mi je rekao da za 10 godina ko ziv ko mrtav i sta se sve nedajboze moze desiti a mi nismo u situaciji da bi u tom slucaju mogli otplacivati prijateljicine dugove. Da imamo visak novca radije bih joj posudila nego razmisljala narednih 10 godina. Rekao mi je da on ne bi nikome bio zirant i da ne bi mogao spavati narednih 10 godina a da ja radim kako hocu. Naravno, budzet i brige su zajednicke i prijateljici sam saopstila da joj nazalost ne mogu biti opet zirant i objasnila situaciju, ali mislim da sam je uvrijedila i povrijedila, mozda i razocarala Jako mi je zao zbog toga, ali drugog izbora nisam imala, ipak je 10 godina puno... Sta biste vi uradile da ste na mom mjestu? žao mi je što pišem pod opcijom anoniman, al moram iz više razloga, ja sam osobi kojoj sam vjerovala ko materi rođenoj bila žirant, ona je na početku otplaćivala rate redovno, 2 godine, ali je upala u neke probleme i nema para, tako da ja njene rate uplaćujem ima godina dana po 200 maraka mjesečno ona se ne javlja, nestala je u vidu magle, traga joj nema, telefoni joj ne rade, vrata mi neće da otvori, ja sam iz svoje dobrote pristala i sad se kajem i NIKADA nikome (osim užoj porodici) više neću biti žirant, ti odvagaj da li bi voljela eventualno doći u moju poziciju ili njoj reći da joj ne možeš biti žirant...ako je prava prijateljica-shvatiti će...ja joj ne bih bila žirant Ovoga se ja najvise i bojim. Nije da ne vjerujem drugarici, ali se bojim da ce jednostavno doci u neke probleme i da nece imati odakle da isplacuje a nama je 30 000km previse! Da mogu da joj halalim i da izdvajam po 300km od nasih primanja svaki mjesec u slcaju da se nedajboze nesto lose desi, ja bih na to pristala. Ali plate su nam takve da nam je 300 km ko kuca. Takodjer, da je u pitanju nesto ozbiljnije od mjenjanja kupatila koje je u losem stanju pristala bih. Da je manja suma i na manji period, recimo godinu-dvije takodjer bih pristala. Oni su do sada dizali kredite ugavnom za pokretanja nekih privatnih poslova od strane njenog muza i to je uvijek propadalo, a oni se uvaljivali u vece kredite Po meni je to bas neodgovorno, mi bi recimo digli kredit samo kad bi bas morali, a jos je moj posao puno sigurniji od njenog i mm radi... Ne zelim da je izgubim kao prijateljicu, nadam se da ce shvatiti nase razloge...
|