RE: povisena temperatura (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Djeca

Poruka

škorpija -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 15:52:43)

Mrzim ovu odvrnu tastaturu, htjela sam napiti tri supene kasike panadol baby [sm=smiley13.gif]

Hannica -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 15:53:36)

IZVORNA PORUKA: škorpija

Paracetamol se daje po kilazi, ja sam izracunala da na 16 kg ide pola paracetamol tablete, dajem u caju i super mu pomogne, il mora poiti tr spene kasike panadol baby sirupa, sto mu se gadi ili dva lupocet cepica sto je nemoguce da stavim,

A zasto 2? Ja uvijek stavljam jedan.[sm=zmeden.gif]

škorpija -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 15:57:34)

Zato sto se daje o kilazi, moj sin ma 16 kilograma, potrebno mu je za snizavanje tepmersture 250 mg paracetamola, a u nasm apotekama stalni maju samo lupocet cepic od 120 miligrama,

Adana -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 16:06:28)

Hvala!

Za sada joj jos nista davala nisam. Tusirala sam je i spala je temp. na nekih 37.5
Evo stavljam joj obloge na stomak i prsa, i u polusjedecem je polozaju.
Sada je malo mirnija, lezi i gleda crtane... Nije mnogo zainteresovana za jelo... Dajem joj vode i caja da pije po malo... [sm=smiley13.gif]

Visnja RR -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 16:12:53)

Zato sto se daje o kilazi, moj sin ma 16 kilograma, potrebno mu je za snizavanje tepmersture 250 mg paracetamola, a u nasm apotekama stalni maju samo lupocet cepic od 120 miligrama,

Djeca od 1-5 godina (tjelesna masa od 10-20 kg)
1-2 čepića (120-240 mg) 3 do 4 puta na dan.

Visnja RR -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 16:13:55)

IZVORNA PORUKA: Adana

Hvala!

Za sada joj jos nista davala nisam. Tusirala sam je i spala je temp. na nekih 37.5
Evo stavljam joj obloge na stomak i prsa, i u polusjedecem je polozaju.
Sada je malo mirnija, lezi i gleda crtane... Nije mnogo zainteresovana za jelo... Dajem joj vode i caja da pije po malo... [sm=smiley13.gif]

ako dođe na 38.5 ja dam Dalsy i ako mislim da raste stavim i senf na tabane ...uvjek nam pomogne...
poljubac za imenjakinju . iš iš turice

Adana -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 16:18:11)

Hvala mila. [sm=smiley31.gif]

Ona je sada opet 38.4 .. Nije do sada isla vise...
Kako sam citala da se imunitet sktivira kada je tura 38.5 ne skidam je odmah, pustim da s etijelo malo bori samo... Kako napisah tusiram je, i stavljam obloge... Sirup cuvam za veceras.

Tabani su joj hladni pa nisam nista stvaljla na njih. Stavljam obloge na stomak i prsa jer su topliji.

Upitah az cepice da znam, nismo ih nikada koristili, pa zlu ne trebalo kasnije... Znaci svako 6 sati da stavim cepic ako bude potrebe? Moze li Voltaren cepici sa Dalsy sirupom?

škorpija -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 16:23:31)

Dalsy i voltren se ne mkgu kombinovati

Adana -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 16:27:22)

Onda Dalsy i Lupocet... I Paracetamol i Voltaren?

škorpija -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 16:29:12)

Tacno tako
IZVORNA PORUKA: Adana

Onda Dalsy i Lupocet... I Paracetamol i Voltaren?

bananica -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 16:57:09)

Dalsy i voltaren cepici mogu da se kombinuju, na 4 sata ako je temp visoka i brzo se vraca

škorpija -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 16:59:13)

IZVORNA PORUKA: bananica

Dalsy i voltaren cepici mogu da se kombinuju, na 4 sata ako je temp visoka i brzo se vraca

ajoooj tri pedijatra u mi rekli NE nikako, koji su tvoji argumenti

bananica -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 17:22:09)

meni to jos niti jedan nije rekao.....uvijek kazu ako je temp visoka i ne moze se drzati pod kontrolom voltaren cepice i dalsy davati

Mya_81 RR -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 17:48:32)

Ja sam isto kombinirala. Nama paracetamol do prije par mejseci nije imao ama bas nikakve koristi tako da sam dva puta dala voltaren cepic kad nam u tim trenucima ni dalsy vise nije puno djelovao. Razmak je bio sigurno 6 sati. Kod nas je ipak prevladala panika od konvulzija tako da sam isla tom logikom da skidam temp, pod bilo koju cijenu.

kana -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 17:54:08)

Adana, nemoj cesto voltaren cepice davati, samo u krajnjoj nuzdi i prepolovi ga. Mi smo dali kada je Tarik imao 38,1 i odmah su djelovali. Procitaj upustvo, svasta nesto pise...[sm=zmeden.gif] Daji Paracitamol pa Dalsy, pa paracitamol pa Dalsy i to kada je preko 38,5.Sve zajedno neka ne bude 3 puta dnevno.Evo Tarik je hB je bolje, tura prestala, samo kasalj ostao i nema stolice [sm=smiley13.gif]... Mi smo prakticirali i tusiranje (samo glavu ne) ali kada je dobio groznicu, prestali smo. Sretno , ljubi Asjicu :)

Adana -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 18:12:58)

Hvala draga! [sm=smiley31.gif]
Zao mi je macka malog. Drago mi je da bar nema ture. Ljubni ga...

Ja Asji nikada nisam stavljala cepice, nikada nije bilo potrebe. Zato i pitam sta s acim ide i kako i koliko.

Do sada sam uvijek koristila Paracetamol i uvijek je djelovao. Ali pricala sam sa Eminom i ona me ubijedi da je bolji i sigurniji Dalsy, ne sjecam se vise ni zasto. :) Tako da sada koristim njega.
Sinoc sam joj oko 12h dala kasiku Dalsya da lakse zaspi i do 08h ujutru je bez problema spavala, nije bilo ture. I onda sma joj opet u 08h dala kasiku i odspavala je jos 2.5 sata.
Temp. je tada bila oko 37.4 i ona je bila OK. Igrala se, jela, sve kako treba. Popodne je tura opet skocila na 38.5 i ona je odmah postala kenjkavija, cmizdri za svaku sitnicu. [sm=smiley13.gif] Ne igra se, lezi, kaze boli je tijelo. [sm=smiley13.gif]

Do sada sam je tusirala 2x, stavljala obloge od stajace vode na prsa i stomacic. I spusti se tura ispod 38... Pa opet dodje do 38.5 ... Nije prelazila.

Mislim i da je grlo malo muci jer slabo jede i u par navrata je spomenula da je boli. [sm=smiley13.gif] A i kaze da je umorna....

kana -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 18:41:56)

Ja gore napisah da sam na 38,1 dala Voltaren. Pardon -bilo je 39,1 . Dalsy je jako dobar i dajem ga kada Paracitamol ne djeluje, a kada ni jedno ni drugo ne djeluje- onda sam ovaj put dala Voltaren na svoju ruku. Odmah je pokazao da je najjaci. Strah me je tih cepica [sm=zmeden.gif]
Asja, dusa mala i ona znaci grlo, nos, slajm, kasalj, temp...to je izgleda krenulo...pred proljece uvijek najvise virusa i bakterija... :(

škorpija -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 18:51:40)

ja koliko sam skontala pod kombinovanjem lijeova se misli kad nije prošao onaj obavezni razmak od 6 sati koji vrijedi za sve te antipiretike, i onda znači dao si paracetamol prije npr tri sata, nije djelovao, temperatura raste, e onda smiješ dati dalsy sirup , a paracetamol opet za tri sata kad mu je vrijeme, pa dalsy opet za tri sata ako je potrebno itd. ovu metodu koriste na pedijatriji i dječijoj hirurgiji kad su u pitanju visoke temperature koje nikako ne spadaju

Adana -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 19:21:31)

Ma da... Na sve strane bolesna djeca/odrasli. :P

Evo tura malo porasla, 38.7 je, pa sam joj dala Paracetamol. :) Vidjecu kakva ce situacija biti pred spavanje pa mozda dati Dalsy.
I ja tako nekako skontah, ali ja nesto razumih da na svako 4 sata ide Paracetamol pa Dalsy naizmjenicno, ako tura ne spada tj. ako raste.

Cepice cuvam kao zadnju opciju i to samo ako bude bas visoka, tj. visocija od 39.3...

škorpija -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 19:25:41)

ma dobro si ti skontala nego te mi zbunjujemo [sm=smiley36.gif]

Adana -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 19:31:23)

[sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif]

kana -> RE: povisena temperatura (17.3.2013 20:57:16)

[sm=jezicek.gif]

mishkica -> RE: povisena temperatura (24.3.2013 16:26:22)

Pozdrav, ima li ko na temi, treba mi savjet kako skinuti temperaturu, djevojcica 21 mjesec, 12 kg, tmperatura 38.7 imam u kuci samo lupocet cepice, a strah me noci, i muz je bolestan, i on pod temperaturom 39[sm=smiley13.gif]apoteka ne radi nedjeljom, nema dezurne, radila do 12, tusirala sam je dosta, spala samo na 38.4, sad sam stavila cepic i cekam, inace raspolozena je, skace samo nece da jede, ali mi nije to sad ni bitno, samo da je oborim, da ne bi u noc usli sa ovakom temperaturom...heeeellpp

smajli80 -> RE: povisena temperatura (24.3.2013 16:55:06)

Temp.zna biti jako nezgodna noću[sm=smiley13.gif].Čepići mogu poslužiti i idu na 6-a može i 4h.U kombinaciji sa tuširanjem.
Daj joj puno tekućine i raskomoti što više da temp izlazi kroz kožu.
Moja sestra radi u hitnoj i oni praktikuju da ako se baš nemože odmah skinuti da umotaju djete u vlažnu plahtu (ni preledenu ni prevruću)i što prije ohlade što veću površinu tjela.

Kriške krompira na tabane,neko kaže i senf(neznam nisam probala)

Ako ti baš ništa od ovog ne uspije nazovi neku kolegicu,komšinicu da ti posudi Brufen sirup.I ako ništa ama baš ništa ne pomogne Voltaren čepiće 12.5 mg

U svakom slučaju odvedi je u hitnu tamo će znati šta da rade.
Sretno mila[sm=smiley1.gif]

mishkica -> RE: povisena temperatura (24.3.2013 18:00:32)

Hvala smajli, evo malo je spala, masirala sam je vlaznom obicnom pamucnom pelenom, primijetila sam da su joj tabani i ruke bas hladni, ostatak tijela vruc, uh samo da ne ide prema gore[sm=smiley13.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  65 66 [67] 68 69   Sljedeća stranica >   >>