acudesa
|
Postovi prebačeni sa teme: "Solarij" IZVORNA PORUKA: nikka Evo jedna tema za opuštanje. Da li idete u solarij,koliko često dali samo pred ljeto,stojeći,ležeći,blagi,turbo? Ja sam danas bila prvi put ove godine,15 min.,imam prilično svijetlu put pa prvo idem u blaži dvaput po 15min,i još dvaput u turbo i dobijem super ujednačenu brončanu boju. IZVORNA PORUKA: seki Cao, ja sam bila jednom u zivotu.Ne zato sto to ne zelim,vec nikada nemogu da ugrabim vremena za sebe.Malo me je i strah zatvoriti onaj poklopac,pa sam ti ko posljednja papanka lezala sa otvorenim poklopcem. A sto se tice stetnosti....? Gledala sam jednu emisiju gdje jedan dermatolog kaze: Ko je svjetle puti(kao i ja) manja mu je steta otici par puta u solarij,na krace termine 5-10min, nego otici na more i izgoriti od sunca. IZVORNA PORUKA: stella ja odem par puta pred odlazak na more,dobijem malo boje i kad odem na more ne izgorim IZVORNA PORUKA: hemicarka Pozdrav drage moje.....Evo i mene malkice...pa odoh prati kosu... Što se tiče solarija...nisam još počela ali planiram kad ova kiša prestane...a trenutno koristim maramice za samotamnjenje ili sprej( to uvjek moram imati u stanu).....ali mi je više dosadilo mazati...tako da se definitivno moram natjerati...ovaj vikend...Prošle godine sam išla čitav april i maj i pola juna ...2 ili 3 puta u sedmici... prvi put 10...onda sve po 15 i 20 minuta ...počela sam pretjerivati...svaki put kad odem...i vidim boju budem presretna i onda jedva čekam da prođe bar 2 dana da opet idem...Znam da nije zdravo ali...ja se poslije kvarcanja jednostavno super osjećam..... IZVORNA PORUKA: lavica e sto se tice solarija, ja nikad nisam bila niti planiram, mislim da je jako stetno i ne idem, sto pocrnim na suncu pocrnim, nekad kupim neko mlijeko za potamnjivanje ali i to nanesem mozda jednom ili dva puta godisnje i to je to. IZVORNA PORUKA: nikka E sad dali je štetan ili ne o tome se može dugo polemisati. U solariju su UV zraci kontrolirani i štetnost je svedena na minimum,dok sunce nemožemo kontrolirati,jedino čime se zaštrićujemo od sunca su kreme,kvalitet??? Naime dokazano je da je više malignih oboljenja na koži izazvano prekomjernim izlaganjem suncu,pogotovo od 12 do 16 sati. Takođe i u solariju može doći do oboljenja kože ako nije ispravan tj.ako su mu lampe istrošene,zato moramo biti oprezni. U europskim zemljama solarij mora imati naljepnicu o valjanosti lampi,ja konkretno idem u studio svoje prijateljice već dugo vramena koja se baš brine o svemu posebice o higijeni svaki put predamnom dezinficira solarij,tako da se osjećam sigurno. IZVORNA PORUKA: Anoniman ja sam dosad isla jednom u solarij.. ne mislim bukvalno jednom, otisla sam 6 puta pred svoju svadbu, da dobijem malo bojice jer sam bila ko sir bijela, a nisam htjela kreme za samotamnj. da koristim jer bih isprljala vjencanicu. i ja sam kao i ti nikka svaki put bila prisutna kad zena dezinficira i ocisti solarij preda mnim i to je super,, takodjer sto kazes ima potvrda o kontroli lampica... smatram da je previse kvarcanja stetno, al koristiti ga jednom godisnje da se dobije bojica, recimo pred more, pa da se na moru ne izgori meni je sasvim ok IZVORNA PORUKA: mama alma RR Čim ljeto dođe ja idem u solarij, iz jednog jedniog i jednostavnog razloga, jer sam bijela i lako gorim,e da sebe ne bih više dovodila u nezgodne situacije, da po plaži hodam u majici ili slično, idem ja fino na kvarcanje pripremim se i mirne glave na more. Ne pretjerujem idem jednom sedmično i to j e sasvim dovoljno po 15 min da dobijem lijepu bojicu. U današnje vrijeme malo šta je zdravo, tako da se više ne obazirem na tre priče, štetno ovo, štetno ono. Moram napomenuti da dok sam bila trudna naravno nisam išla na kvarcanje, pa sam tog septembra izgorila na moru, ali to je bila viša sila. IZVORNA PORUKA: sarah Ja sam prosle godine prvi put otisla u solarij. Praktikovala sam stojeci solarij jer mi je nekako prakticniji, mada sam se jednom kvarcala i lezeci. Posto imam svjetliju put otisla sam 6-7 puta po 10 minuta i dobila sam blagu podlogu za more. I ove godine namjeravam otici, samo me prepao jedan dermatolog koji je rekao da osobe svjetlije puti koje imaju dosta benova po tijelu ne bi smjele u solarij. Pa sam sad u dilemi, jer ja imam dosta benova na ledjima. U koji vi inace idete solarij u Sarajevu? Znate li koji je ovdje "najsigurniji" i da li nanesete kremu za suncanje prije odlaska? IZVORNA PORUKA: bucca_sa pozdrav ja sam prosle godine prvi put otisla u solarij i odusevljena sam poslije se osjesam tako sretno zadovoljno ma super.. lice mise tako oijepo ocistilo as imala sam tako masnu kozu punu akni.. sto se mladeza tice ja ih imam jako puno al nebojimse jer neostajem nikad vise od15 minuta... ja sam isla kod eme u kovacice jedno par puta .. a ondasam u cibuc nastavila da idem jer je jeftinje....sad sam ija razmisljala krenuti samo kontam gdje cula sam da u hrasnom ima neki solarij.. IZVORNA PORUKA: FARA Cure, šta mislite jeli štetno kvarcanje u trudnoći, a tako bi mi dobro došlo, ne samo radi eventualne podloge, nego radi vlastitog zadovoljstva, bilo šta da obućem od ljetne varijante, s tamnijom bojom...to je to, ako znate bila bih zahvalna. IZVORNA PORUKA: Anoniman "Većina dermatologa tvrdi da nema «dobrog, sigurnog i zdravog načina» za postizanje tamne boje kože, bilo prirodnim putem, sunčanjem na otvorenom, ili sunčanjem u solarijumu. Izlaganje kože dejstvu ultraljubičastog zračenja dovodi do prevremenog starenja kože i povećava rizik od razvitka raka kože. Nema nekih značajnijih analiza o direktnom uticaju sunčanja u solarijumu na trudnice i njihove bebe, ali imajući u vidu negativne efekte zračenja na kožu majke, možda je najbolje izbegavati ovakva izlaganja tokom trudnoće." http://www.bebac.com/index.php?show=category&int_catID=29 nadam se da ce ti ovaj odgovor rijesiti nedoumice... ja ne bih... al ti vidi, to radis na svoju odgovornost pozz IZVORNA PORUKA: FARA Hvala Dina, Bila sam sličnog mišljenja kao i ti,ali kad još neko da komentar da nije baš preporučljivo, da nebi, to je već drugačije. Biće dana za sunčanja i za solarij, dok "srećice"malo porastu. Pozdrav i tebi,