Maya_K -> RE: Krive nogice (25.2.2016 12:09:40)
|
Kod mog malenog smo mi prvo primjetili da su mu u listovima krive noge, posebno lijeva. Otišli kod pedijatra, ona nas uputila ortopedu, i prokomentarisla nešto u smislu, ma sigurno će vam reći da nosite naopako obuću. Međutim, on smtra da ne treba raditi ništa prije treće godine, ali pošto je kod mog malenog baš na lijevoj nozi izraženo iskrivljenje, uputi nas da nosi kafo-ortoze. Uzima se djetetu otisak, neke zavoje su umakali u gips, nije strašno. To je jedna "čizmica" koju obučeš djetetu kad utvrdi san, međutim, ona je od plastike, i ukoči bukvalno nogu (idu do max na butini) i dijete čim osjeti da se ne može okretati kako hoće a plus mu je vruće u tom, on se budi i plače i sve govori kini, kini (skini). Sad mu stavljamo samo na lijevu nogu i izdrži jedno 3-4 sata. E sad, od zzo, imaš pravo svake dvije godine da dobiješ te besplatno, a dijete preraste za 6 do max 8 mjeseci, a za jednu nogu košta 270,00 KM. To je moje iskustvo s iskrivljenim listovima, ne mora uopšte značiti da je tako i kod vas. Uglavom prvo otiđite na pregled kod ortopeda, pa ćete vidjeti dalje, ne znam ni koliko je djete staro.
|
|
|
|