Mom_of_two -> RE: Porodilišta SARAJEVO iskustva (3.2.2025 4:27:14)
|
Prvo Dijete prinudni porod i vođenje trudnoće u Vojnoj bolnici: Došla sam na kontrolu u 8:00 bez bolova i kontrakcija, uradili mi CTG i doktorica me pregledala uz pitanje kako trpim tako jake bolove i da me hitno šalju na porođajno, da napomenem da CTG nije bio aktivan uopšte, znači nije bilo kontrakcija. U 9:00 došla na porođajno, klistirana, pregledana po 2 put i smještena u sobu da primam DRIP. Od 10:00 kreću kontrakcije i bolovi koji su koliko toliko bili podnošljivi. U 13:00 mi probijaju vodenjak i tad već kreće pakao i nepodnošljivi bolovi. Vrištala i molila da me prebace u salu da me porode ili da mi daju epidural, međutim sve što sam dobila je ne vrišti, šuti i trpi, gubiš snagu, kad si znala praviti dijete znat ćeš ga i roditi i tako dalje. Nakon što sam poludila od bolova i kad su već vidjeli da gubim snagu i kad sam sestricu uhvatila za ruku iz sve snage što sam imala, u 15:00 me vode u porođajnu salu sjednem/legnem na sto i sve što govore nemoj još gurati beba je i dalje gore nije se spustila (što znači da nije bilo vrijeme za porod) prediši napon, međutim napon kad dođe malo ga je teže predisati kad si na rubu da se onesvjestiš i odustaneš od svega i kad znaš da može da završi kobno za oboje. Od odlaska u salu i spoznaje da je beba još uvijek visoko, doktorica koja nema ni 60kg navaljuje se na stomak pokušavajući spustit dijete i "pomoći" da se porodim da se beba ne bi ugusila, međutim ni nakon sat vremena (17:00) doktorica ni babice ne uspijevaju ništa uraditi. U 17:30 dolazi žena u salu i neki stariji doktor koji je bio tu je porodi za 10 minuta, dok ja koja sam u sali 2 ipo sata nisam ni na pola puta. U 17:40 mom stolu prilazi crnokosa mlada babica koju sam počupala za rame i rekla joj da uradi nešto da ne mogu više podnijeti, nakon toga mi prilazi onaj isti doktor koji je ženu pored porodio za 10 min uz riječi upućene babicama "Ako do 18:00 ne rodi ide na hitan carski rez, žena vam se gubi patite i nju i bebu" i nakon tog govora navaljuje se na stomak "pomažući" mi da se porodim, u 17:50 mi rade epiziotomiju jer je beba zapela u kanalu, u 18:00 radjam bebu koju nisam imala snage primiti uz sebe od iscrpljenosti. Odveli su me u sobu za oporavak jedva živu uz komentar "Ti nemoj više rađati". Drugo dijete, trudnoća vođena u Vojnoj bolnici, porod na Jezeru: Zbog svih predrasuda koje sam imala o bolnici Jezero i nakon katastrofalnog prvog poroda, bila sam odlučila opet da rodim u Vojnoj bolnici. Međutim bukvalno u zadnjem momentu se sve promijenilo. Otišla sam na kontrolu i CTG. CTG je bio aktivan, imala sam blage kontrakcije. Nakon urađenog CTGa izlazim u čekaonicu i čekam da me prozovu d auđem u ordinaciju kod doktora BEĆIRAGIĆA koji je tad bio u smjeni, s nadom da će me pregledati ili makar ultrazvuk uraditi. Pitao me imam li bolove i da li mi je pukao vodenjak i naravno ja budala iskreno kazem nemam ali osjetim promjenu. On mi na moj odgovor kaze u redu za 2 na CTG opet. U tom trenutku ga bukvalno molim da me pregleda jer osjetim pritisak na donjem dijelu na šta mi se on podrugljivo podsmjehnu i reče mi "Nemam ja vremena za tebe, idi kući, kad te zaboli dođi." Izlazim iz bolnice sa i knedlom u grlu i na rubu suza zovem supruga prenoseći mu sve od riječi do riječi upućene meni taj dan. Kada sam mu ispričala šta se sve desilo rekao mi je da odmah odem privatno i da me pregleda doktor. Odlazim u ordinaciju kod doktorice Nidžare Abadžić i sestrici na recepciji sam ispričala šta se desilo i bez termina ili prethodne najave sam bila primljena odmah bez ikakvog čekanja i odbijanja. Prepričavam i objašnjavam doktorici Abadžić situaciju i ona me je kulturno zamolila da se svučem i popnem na sto ako sam u mogućnosti i govori mi da će mi ona pomoći ako ne mogu sama. Pregleda me ginekološki i ustanovljava da sam otvorena 4 prsta i da je beba spuštena i spremna za porod te da sam zbog toga osjećala pritisak na donjem dijelu trbuha. Nakon ginekološkog pregleda na red je došao i ultrazvuk na kojem dobijam informaciju da je beba krupna i da se je trebao carski rez zakazati onog trenutka kada su vidjeli da bi beba mogla preći 4kg. Upućuje me kući da se spremim i da idem u bolnicu i to Jezero. Nazove lično doktora Nikulina koji je taj dan bio gore i objasni mu svu situaciju. Odlazim kući da spremim ostatak stvari koje su mi potrebne i da ova gospođa koja se krenula porađati popije kafu jer mi se u tom trenutku pila k''o nikad u životu 🤣🤣. U 17:30 odlazim u Skerlićevu po uputnicu za bolnicu Jezero. U 18:00 sam stigla u bolnicu, do 18:50 odrađeni svi potrebni pregledi, sa mnom je stajala i čekala informacije od doktora još jedna trudnica koja je imala baš jake bolove. U 19:00 izlazi doktor Nikulin i govori ženi pored menei meni: "Ti na odjeljenje gore, a ti u salu." Tu se trznem i pitam ga doktore koja od nas dvije ide u salu, na šta dobijam odgovor "Ti, ti mala, porađaš se, 7 prstiju si otvorena." U 19:30 se svlačim i spremam za odlazak u salu, u 20:00 me priključe na DRIP. Stol pored mene je ležala žena koja se već porodila i koju sam zamolila da priča sa mnom samo da bih mogla podnijeti bolove lakše. Nakon pola sata primanja infuzije u salu ulazi doktor Divanović i pita me da li imam jake bolove i počne se zezati nakon što mu kažem da nemam, u ja se počnem smijati, cirkuzati i pričati sve vrijeme dok sam imala bolove i napone. Smijala sam se do te mjere da me je doktor 15 minuta prije nego što ću roditi morao ušutiti kisikom da bi se porodila. U 21:15 rađam bebu od 4,100kg, dugu 57cm, bez pucanja i bez epiziotomije. Doktor je bio u šoku, jer sam ja sitna rodila krupnu bebu, prirodno bez ikakvih posljedica i pomagala. Još mu je veći šok bio nakon što sam rekla da sam tek poslije pregleda kod dr. Nidžare saznala da je beba krupna i da mi niko do tad nije rekao koliko je teška beba.
|
|
|
|