vortex RR -> RE: Misljenje ? (20.1.2019 11:04:22)
|
IZVORNA PORUKA: bambi26 Ne znam gdje drugo da napisem, ali vas molim ako je neka od zenica imala iskustvo da mi se javi. Naime, dijagnostikovan septum uterusa. Imala spontani u 5tt. Doktor predlaze histereskopiju. Da li je neka mama, zena prosla isto , da li ste zatrudnjele posle toga ? Pretesko mi je Draga bambi, mnogo mi je zao sto si imala spontani, dosta zena se prvi put i javi na forum nakon toga. Iako su razlozi za spontani razliciti, sve manje zena poznajem koje nisu imale barem jedan. Prije svega znam da nema utjehe, da ces se uvijek pitati zasto, mozda dugo i kriviti samu sebe za to, ali u 99% slucajeva nazalpst majka nista nije mogla uraditi da to sprijeci. Moje iskustvo je takvo da nikada ne zaboravis, ali vremenom postane lakse. Meni je postalo lakse kada sam ostala trudna drugi put. Isplaci se, izvristi, izudaraj jastuk, izbaci sve iz sebe i onda moras krenuti dalje. Daj sebi vrijeme da odbolujes i fizicki i psihicki i ne pozuruj se. Nastavi se sto zdravije hraniti, dizi imunitet, pokusaj da se ne prehladis, posebno ne "s nogu" i glavu gore. Vecina zena je najplodnija u prvih 6mj nakon pobacaja. I vecina tih trudnoca se zdravo iznese do kraja. Imas mnogo tema u zenica ovdje i slobodno trazi savjet, teme za razgovor i preokupaciju misli. Sto se tice septuma, sve je cesci kod zena i obicno kazu da ne pravi problem pri zacecu, vec moze praviti problem u kasnijim mjesecima trudnoce jer smanjuje prostor za bebu. Cak neki doktori i ne savjetuju da se radi operacija jer zene znaju iznjeti uredno par trudnoca i tek onda otkriti da ga imaju. Bilo je posebno "popularno" operisati septum dok je prof Godinjak radio na GAK-u u Sarajevu. Operisala sam septum histeroskopski prije 4 godine i tek sada sam dobila bebu. Kod mene se ispostavilo da je taj septum najmanji problem od svih koje sam imala... Oporavak je jako brz, bolova gotovo i da nema (poredim sa kiretazom na zivo i carskim rezom) i nemoj da se plasis. Budes u bolnici 3 dana. Citala sam u doba prije svoje operacije da se moze raditi i u lokalnoj anesteziji i da ides kuci nakon par sati.. kod mene je bila totalna anestezija i 3 dana bolnice. Dobila sam preporuku da taj mjesec apstiniram i nakon toga opet u akciju. Mnogo doktora radi i laparoskopski istovremeno i time vidi i jajnike, prohodnost jajovoda (umjesto da se radi hsg) ali to nije uvijek. U tom slucaju imas 2 mala X reza ispod pupka i mrvicu vise boli, ali opet nije strasno. Jedina stvar koju su mi rekli da moze biti problem je ako se oplodjena jajna celija pokusa ugnjijezditi bas na tom mjestu oziljka sto je mala vjerovatnoca, ali ako se desi zbog losije prokrvljenosti na tom mjestu moze doci do spontanog. Mnogo sam se raspisala, ako te bilo sta jos zanima slobodno pitaj, mozes i privatnim porukama ako ti je neprijatno ovdje. Glavu gore i samo pozitivno do svoje bebice! Pisi nam sve sto te muci i zanima
|
|
|
|