zumbul -> RE: Strah od nepoznatih ljudi (14.5.2009 12:37:49)
|
Djeca imaju periode u uzrastanju, koji se desavaju bez nekog velikog razloga ili povoda. U jako mom uzrastu, cesto odbijaju flasicu, kada malo poodrastu, pocinju saznavati za strah, razmisli mozda si je nekada morala ostaviti sa nekim da je pricuva. Nije ta osoba morala da joj napravi nesto lose, jednostavno je bila sama sa njom daleko od mame. Ona je upravo u tom periodu, kada se boji odvajanja od majke i kada misli da je napustena, ili da mama nikad vise doci. Dovoljno je samo da niste u njenom vidokrugu. Srah se povecava i u grupi ljudi, gdje ona nije spremna da vas dijeli sa ostalima. Za ovaj slucaj, kriv je malo i egoizam nase djece, (ovo nije mana, nego jednostavno ne zelja nase djece da nas dijele sa ostalima). Doci ce i period, kada vam nece dozvoliti da razgovarate sa ostalima, ili da se nasminkate i dotjerate. Doci ce i period, kada ce vam upadati u spavacu sobu, sa izgovorom da ima kosmare, i to sve u zelji da vas odvoji od muza, nista od ovoga nije zlonamjerno. Jednostavno i mi oni moramo proci kroz to, ali trebamo znati kako se postaviti u kojoj situaciji. Ja mislim da nemas nekih vecih razloga za zabrinutost, jednostavno, pricaj joj mnogo, a ako je ustanju da ti odgovori, postavi joj direktna pitanja, pa prema njenim odgovorima pokusaj se postaviti u slicne situacije, kako je vec neko predlozio.
|
|
|
|