Snjeguljica -> RE: Nestašica Hib vakcina za redovnu vakcinaciju u KS (24.6.2009 20:24:37)
|
Nisam znala gdje bih ovo stavila, ali pošto se tiče vakcine, smjestih ovdje. Kopirano je sa drugog foruma i sad se ja bacih u razmišljanje. Pročitajte svakako, pa ako ima neko neki savjet, neka priča[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Želim par reči o DTP vakcini. Supruga mi je iz Rusije, jako je protiv vakcinisanja uopšte ali je pristala uz izuzetke. Često mi je pričala kako DTP vakcina može da izazove neželjene efekte kod dece, pri tome ne mislim na povišenu temperaturu i tsl. Mislim na trajne mentalne poremećaje kod dece. Mislio sam u početku da preteruje a onda sam malo istraživao na tu temu. Obzirom da sam advokat i da su mi dostupni propisi Republike Srbije, citiraću Vam par članova Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima (Službeni glasnik RS 11/2006) a Vi obratite pažnju na član 23: Član 21: Potpuna vakcinacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja sprovodi se kombinovanom vakcinom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (u daljem tekstu: DTP vakcinom), u tri doze. Član 22: Razmak između dve doze DTP vakcine ne sme biti kraći od jednog meseca. Član 23: Pored opštih kontraindikacija iz člana 8. ovog pravilnika - posebne kontraindikacije za vakcinaciju protiv velikog kašlja DTP vakcinom su evolutivna neurološka oboljenja (nekontrolisana epilepsija, infantilni spazmi, progresivna encefalopatija). Član 24. stav 3. (ostali članovi nisu bitni): Dete uzrasta od navršena dva meseca do navršenih pet godina života kod kojeg se utvrdi postojanje trajne kontraindikacije za primenu DTP vakcine zbog teže neželjene reakcije na prethodnu dozu DTP vakcine, vakciniše se DT vakcinom ili kombinovanom vakcinom protiv difterije, tetanusa sa acelularnom pertusis komponentom (u daljem tekstu: DTaP vakcina) na način koji utvrdi Stručni tim iz člana 11. ovog pravilnika. Poenta moje priče jeste da se ZNA za potencijalne opasnosti od obične DTP vakcine (koja se btw. prima kod nas) a da NIKO ne govori roditeljima o tome!! Pretpostavljam da bi svako na ovaj ili onaj način našao sredstva da svom detetu kupi DTaP ili onu pentax... (ne znam kako se zove). Btw. mi smo bebu vakcinisali sa DT vakcinom, bez pertussis elementa.
|
|
|
|