RE: Svinjska gripa!!!! (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Zdravlje

Poruka

Ilhana RR -> RE: Svinjska gripa!!!! (3.11.2009 23:17:37)

IZVORNA PORUKA: Happy

Izvini Ilhana, ali nisam razumjela sto boli ruka???

Simptomi nakon cjepiva su temperatura dan dva, povracanje i bol u ruci gdje se primi vakcina... ali svak to nedobiva... kod nas u bolnici je bilo 10 posto od ovih sto su primili cjepivo koji su imali 1 od simptoma...

Anoniman -> RE: Svinjska gripa!!!! (3.11.2009 23:35:53)

IZVORNA PORUKA: teta berta

Maida ovo su isti simptomi kao i obicne gripe.... Ja sam cula da se javlja povracanje i proljev........

Da, a kad sam ja ovo objavila, skinula sam sa neta, bili su objavljeni samo ovi simptomi.

HanaBana -> RE: Svinjska gripa!!!! (4.11.2009 10:19:17)

E ovako:)
simptomi su isti kao i kod obicne gripe samo sa jacim inzetitetom. Rizicna grupa su trudnice, djeca do 5 godina i osobe starije dobi.
Postoje tri proizvodjaca ove vakcine. Kod nekih proizvodjaca su potrebne dvije doze a kod drugih daje se samo po jedna doza jer je u jednoj isto ono sto i u dvije.
Cjepiva jos uvjek nema u BiH i nece ih vjerovatno biti do janura-februra. Mediji inace daju pogresen informacije da ce ih biti krajem godine.
Treba jacati imunitet i veci je procenat onih sto su obeljeli od blazeg oblika, a opet sa druge strane veci je procenat onih osoba koje su bile potpuno zdrave do oboljenja.
Neka nam je Bog na pomoci.

milomoje -> RE: Svinjska gripa!!!! (4.11.2009 10:46:30)

I ja sam prije 2 sedmice primila prvu dozu vakcine, iako sam se brinula jer je bilo puno polemike oko toga da li je dobro za trudnice, ali eto testovi su valjda izvrseni na dovoljnom broju pa je odobreno i trudnice su prioritet... jos sam sedmicu prije primanja bila malo prehladjena ili nazeb, nista strasno smrcanje bez temp, pa sam i zbog toga bila u nedoumici da je primim ali dr kazu da nema to veze nikakve... prva dva dana nakon primanja vakcine me bolila ruka, nisam mogla spavati na toj strani i malao malaksalost a ostalo nista... slj sedmice idem da primim drugu dozu brrrr... ne volim igle...
a evo i malo savjeta koje svi mi znamo, koji vrijede i za obicnu gripu, al eto vrijedi napomenuti opet...

Spriječite svinjsku gripu -

Dr. Vinay Goyal, svjetski autoritet na području nuklearne medicine s više od 20 godina iskustva podijelio je nekoliko efikasnih uputa o kojima se nedovoljno govori.
Savjeti dr. Vinaya izuzetno su korisni s obzirom na prirodu globalne epidemije u kojoj je jednostavno nemoguće spriječiti doticaj s virusom H1N1. Koje god mjere opreza poduzmete, vrlo ćete vjerojatno ipak doći u kontakt s virusom. Sam kontakt nije toliki problem - veći je problem spriječiti ga da oživi u tijelu i učini nas bolesnima.

Vrata na koja virus ulazi u naše tijelo su nosnice i usta. Dok ste još uvijek zdravi i nemate nikakvih simptoma infekcije H1N1 virusom, kako biste spriječili njegovu aktivnost i pojavu simptoma i razvoj sekundarnih infekcija, možete poduzeti neke izuzetno jednostavne korake o kojima se ne govori dovoljno u službenim uputama. Korisnost preventive naglašava se, nažalost, puno manje od "korisnosti" pravovremenog liječenja Tamifluom.

Dakle,
1. Često perite ruke (o tome se dovoljno govori, ali nije na odmet ponoviti).
2. Hands-free pristup. To jest, suzdržite se napasti da dirate bilo koji dio lica. Pokušajte što manje ruke prinositi licu (naravno osim kad jedete, perete se ili spavate).
3. Promućkajte u ustima i grgljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste stavili malo soli. Naime, virusu H1N1 treba dva do tri dana od prvotne infekcije grla ili nosa da zaživi u tijelu i počne pokazivati karakteristične simptome. Obično grgljanje stvarno može spriječiti razvoj bolesti. Taj postupak sa slanom vodom imat će jednak učinak na zdravog pojedinca kao što će Tamiflu imati na bolesnoga. Nemojte podcjenjivati ovaj jednostavan, jeftin i moćan način prevencije bolesti.
4. Slično kao što to treba činiti s ustima, čistite barem jednom svakoga dana nosnice s otopinom tople slane vode. Ne morate biti vješti kao praktikanti Yoge kojima je ovaj postupak rutina, ali snažno ispuhavanje nosa i brisanje (tj. struganje) obje nosnice smotuljcima vate koje ste umočili u slanu vodu lako je učiniti i vrlo je učinkovito.
5. Dajte poticaj prirodnom imunitetu hranom koja je bogata C vitaminom. Prvenstveno se to odnosi na citrično voće. Ako uzimate C vitamin u tabletama, pazite da uzimate onaj pripravak koji ima cinka kako bi poboljšali apsorpciju.
6. Pijte što veće količine toplih napitaka (čajeva, kave, kakaa). Pijenje toplih napitaka ima jednak učinak kao grgljanje samo u suprotnom smjeru.Ono ispire zivuce viruse iz grla u zeludac gdje ne mogu prezivjeti I uciniti nas bolesnima.

milomoje -> RE: Svinjska gripa!!!! (4.11.2009 10:51:04)

Da i najavili su da se ocekuje novi veliki val sv.gripe u januaru, tako da je i to bilo presudno za mene da je primim, jer ocekujem svoju bebicu tada..

jabuka28 -> RE: Svinjska gripa!!!! (5.11.2009 10:49:20)

VITAMIN D KILLS H1N1 and NO SCIENTIFIC PROOF FLU VACCINES WORK

http://www.youtube.com/watch?v=rCadkv_8_5Q&feature=related

Dr Oz's Children Will NOT be Receiving H1N1 Vaccine!
http://www.youtube.com/watch?v=M_rKKawZx0I&feature=related

jabuka28 -> RE: Svinjska gripa!!!! (5.11.2009 10:50:06)

http://www.youtube.com/watch?v=M_rKKawZx0I&feature=related

jabuka28 -> RE: Svinjska gripa!!!! (5.11.2009 10:55:46)

Swine flu vaccine could have major medical side effects

http://www.youtube.com/watch?v=56wuIgJGvrM

dana3 -> RE: Svinjska gripa!!!! (6.11.2009 23:28:18)

Ja sma svoju primila danas i jos nikakve posebne reakcije nema
nisam bas odusevljena sto sam je primila ali me strah zbog djeteta.ionako skoro nikud ne idemo kako se gripa pojavila.
Sad javljaju da je jedna doza dovoljna a za nas rizicne da cemo primiti dvije

acudesa -> RE: Svinjska gripa!!!! (6.11.2009 23:29:25)

IZVORNA PORUKA: dana3

Ja sma svoju primila danas i jos nikakve posebne reakcije nema
nisam bas odusevljena sto sam je primila ali me strah zbog djeteta.ionako skoro nikud ne idemo kako se gripa pojavila.
Sad javljaju da je jedna doza dovoljna a za nas rizicne da cemo primiti dvije

da tako i ostane, aBd

dana3 -> RE: Svinjska gripa!!!! (6.11.2009 23:32:37)

draga acudesa vidjecemo-obicno ruka boli i malaksalost,nadam se da ce ostati ovako.ovde panicare pravo kazu cetiri slucaja smrti,u Stokholmu trogodisnje dijete umrlo zato sam najvise i otisla da je primim.

Da li ima u Bosni ista za ovu gripu?

acudesa -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 10:03:33)

IZVORNA PORUKA: dana3

draga acudesa vidjecemo-obicno ruka boli i malaksalost,nadam se da ce ostati ovako.ovde panicare pravo kazu cetiri slucaja smrti,u Stokholmu trogodisnje dijete umrlo zato sam najvise i otisla da je primim.

Da li ima u Bosni ista za ovu gripu?

ima, i ovdje nude besplatno vakcinisanje za ugrožene grupe građana (djecu, starce i one koji su u kontaktu sa mnogo ljudi-ljekari, nastavnici, ...)
???? ne znam šta bih ti rekla, nezgodno je i pomalo me je strah, valjda će ovo proći brzo-eksperimentišu na nama, sigurna sam

delly -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 10:39:39)

ja neznam kako vi dobivate obje doze tako brzo malo mi ovo sve smrdi ????[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] ovdje dobis prvu dozu i za drugu se mora cekati pola godine i da nakon cjepljenja cijepivo vam djeluje tek poslije 3 sedmice ,... i ko je reko da se nece biti bolestan nakon cijepiva??? ??? ??? ovako ,cijepivo nije ispitano ,s time se nije igrati , ovdje u oslu cura od 19 god se isla cijepiti ,danas je dva metra pod zemljom od cjepiva.... ja sam se odlucila ne cjepiti ,imam malu bebu i dojim pa mi nije to pametno [sm=zmeden.gif] mm isto nece ,prerizicno je uzimati neko cijepivo koje ni oni neznaju sta je ,. cjepit se treba s cijepivom protiv obicne gripe i paziti se , nerukovati se s nikime i ograniciti posjete... kod mene nitko nedolazi , mm 2 dana smrco nije bio sa nama ,danas je dobro hvala bogu ali bojim se jer kod njega na poslu je vec pocelo obolijevanje od svinjske gripe ...

mislim da za cijepivo se mora dobbbrrroooo razmisliti ,. ja sam odlucila da se cijepiti necu ..
evo u swetskoj je da se djeca od 3 godine idu cjepiti ako se nevaram??? ovdje od 6 mjeseci ?? ja mislim da ni oni neznaju sta ni kako , samo pokusavaju ali neuspjevaju kako ja vidim .. [sm=smiley13.gif]

jesam li samo ja skepticna za cijepivo ili [sm=zmeden.gif]

Happy -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 10:49:17)

Ako mogu da se ukljucim i ja [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ja mislim da je ovo se farmaceutska mafija... I ove gripe, mutrisani virusi... Nije to sada ni bitno alieto ljudi umiru od toga. Ja za cjepivo nisam, upravo kako rece delilah, sve je to neispitano i ne znamo kako ce ciji organizam da reaguje. Znaci oni nuspojave od cjepiva ne znaju i ja zaista ne bih da se na meni ispituje, ali naravno to je samo moje misljenje....
Nisam se nikada cjepla ni protvi ove obicne gripe, eto kazu da to i nije losa stvar...
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/nosecka.gif[/image] sam, cuvam se koliko mogu, radim na poboljsanju imuniteta i sto koliko mogu, znaci sto vise meda, mesa, supica, vitamina... Koliko se covjek moze da ucuva... A ono kad je sudeno da bude bice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
A da me nije strah, slagala bih[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

acudesa -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 11:10:27)

Ma, iskreno-ako se cijepiš dobijaš mikroorganizme 100%, ne bih se igrala ako ne moram, bar tako mislim da je najpametnije, a ako se ne cijepiš-malo rizikuješ, što znači da te može i zaobići, nadam se da će nas sve zaobići,...jest me malo strah
Dano, želim ti da to sve prođe kako treba, aBd, a navela si razloge koji su razumljivi za primanje vakcine, ljubim te[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

dana3 -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 11:18:39)

zene-jedno da nam svima bude jasno:svinjska gripa,kravlje ludilo,pticija gripa,jos sida i da ne nbrajam su laboratorijske bolesti-biolosko oruzje,zovite to kako hocete,nista to nije nastalo samo od sebe!!!!
Nisam ni ja bila za vakcinu niti MM ali kako nas narod kaze :Kud svi tu i mali Mujo!
Sta ako bude gore,sta ako ovo ili ono-hiljadu pitanja nigdje odgovora.Mi jesmo pokusni kunici i to je tacno ali sta raditi?!
U svedskoj se druga doza dobija nakon tri sedmice a zastita djeluje nekih godinu dana-znaci nije za cijeli zivot.
Kazu da se mogu cijepiti djeca od 6 mjeseci starosti ali ako smo mi dobili i ne idem nikud sa bebom ,ne vjerujem a cu pristati jer je to dobrovoljno.

Ovdje covjek ne moze da bude pametan ali kad cujes da je neko umro,podlijezes panici direktno!

delly -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 11:20:41)

nekome nije nista a nekog pogodi nakon cjepivA,,I CIJEPIVO kao sto rekoh nedjeluje odma :(( neko ga dobro podnese netko ne ,..znam da je zeni jednoj i jezik i glava otekla od cjepivai da je imala jakee glavobolje

delly -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 11:22:46)

kao da ce ta gripa nestati [sm=smiley13.gif] ma nece , .. reci koliko ih je ukupno umrlo u swe?? ovdje u nor oko 15 [sm=smiley13.gif]

Anoniman -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 11:23:40)

i za tetanus su nekada davno neki ljudi bili pokusni kunici a danas je to pod mus...uvijek i svugdje ima nuspojava...pitanje je samo sta je opasnije

gledala sam neki dan na discovery apropo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley30.gif[/image] apciha....koliko sam mogla zakljuciti nisu ni oni pametni[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley24.gif[/image]...barem ne jos

Private -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 11:24:02)

Evo sad citam u jednim novinam da imunost po cjepljenju protiv nove gripe nastupa po jednoj sedmici do deset dana.

delly -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 11:26:45)

dali mislite ako se osoba cijepi da ce ju gripa zaobici ??
ja mislim da nece jer ovo kao sto znamo nije cijepivo za svinjsku gripu

acudesa -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 11:26:54)

nezgodno, pa hajde...ja ipak ne želim vakcinisanje..

Private -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 11:32:26)

Citam jos da je americki predsjednik izjavio na CNN da se protiv nove gripe cjepila cijela njegova porodica,takoder i Angela Merkel.

Anoniman -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 11:33:10)

kod nas jos nije tolika frka...nemamo toliko naroda koji putuje, pa se ne siri tom brzinom

acudesa -> RE: Svinjska gripa!!!! (7.11.2009 11:34:47)

kad bih zsigurno znala da se ovi vodeći cijepe možda bih i vjerovala u vakcinisanje, ovako [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>