RE: Fondant (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


IvanaTz -> RE: Fondant (22.5.2010 11:24:23)

Breskva care, uciteljica je jaaakooo ponosna na tebe...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Torta je suupeerishka, stvarno izgleda top! Mi vec dugo hocemo da napravimo sa zvjezdicama i nesto nam uvijek drugo dodje na red, vidis kako je super, i mi cemo uskoro sa zvjezdicama jednu...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anoniman -> RE: Fondant (22.5.2010 12:41:08)

Ivana, ivana zarazila si me ja sad samo kontam sta da napravim za sljedjeci put...ali se prvo moram obezbjediti bojama i receptima jednostavnih torti da sto prije dodjem do fondata[sm=smiley36.gif]...

Hvala vam cure za ove linkove odo ucit zanat[sm=smiley1.gif]




maja78 RR -> RE: Fondant (22.5.2010 17:23:43)

kako faris rece da su dosle tecne boje otisla sam u merkator i kupila, ima plava, crvena, cokolada boja, narandjasta, zelena, limun zuta, roza, bijela




faris06 -> RE: Fondant (22.5.2010 17:27:32)

Majo ja sam kupila u prahu zelenu , crvenu i zutu, hajd nek imam, mozda jednom zalomim i napravim i ja nesto .One su polica ispod tih tecnih i jedna kesica kosta 0,40 KM. Vidjela sam da ima i kokosovo brasno u nekoliko boja.




anelinos -> RE: Fondant (22.5.2010 19:07:50)

IZVORNA PORUKA: faris0'

Majo ja sam kupila u prahu zelenu , crvenu i zutu, hajd nek imam, mozda jednom zalomim i napravim i ja nesto .One su polica ispod tih tecnih i jedna kesica kosta 0,40 KM. Vidjela sam da ima i kokosovo brasno u nekoliko boja.


ja kada sam nedavno bila tog marcipana nije bilo..... jel mi moze neko reci gdje stoji da nelutam a jel im boje stoje tamo gdje su sve one djidje za kolace hvala unaprijed....




faris06 -> RE: Fondant (22.5.2010 19:18:56)

Anelios stoji ti tamo gdje su i boje i sve ostalo za kolace. Mislim da je odmah do jestivih boja u prahu u istom redu gdje su i one ostale djidje za ukrasavanje torti. Pakovanja su mala od 200 grama i kosta 4,5 KM. Mozda je sinoc bilo 10-tak pakovanja . a jos sam vidjela da imaju i gotove ruze napravljene od tog marcipana, te neke zvjezdice sitne.




faris06 -> RE: Fondant (22.5.2010 19:21:00)

Ups, ja mislila pitas gdje stoji marcipan masa. Jeste  i boje su tamo gdje je sve za kolace.




anelinos -> RE: Fondant (23.5.2010 13:33:09)

hvala velika interesovalo me oboje gdje stoji..... hvala jos jednom sutra odem ako ne nestane 




rokoko -> RE: Fondant (23.5.2010 22:39:10)

Breskva,torta je baš slatka i uredna,kao da je ko zna koja po redu,a ne prva.




Hanady RR -> RE: Fondant (24.5.2010 21:44:18)

e kako me i samu zanimalo koliko može stajati ovaj fondant od bombona našla sam zanimljiv tekstić:
u istom ima postupak kako istopiti u mikrovalnoj minutažom pa mpžda nekoj pomogne da se ohrabri i krene u akciju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stavite marshmallow u veliku zdjelu, dodajte vodu i ekstrakt vanilije i zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici da se otope. Svakih 30 sekundi zaustavite i promiješajte. Obično je potrebno oko 2,5 minute.
Izvadite i umiješajte 3/4 šećera. Miješajte prvo drvenom kuhačom jer je jako vruće.

Kad se ohladi dovoljno da se može dirati rukama a da se ne opečete, istresite na radnu površinu (idealno je ako imate mramornu podlogu, u suprotnom na glatku radnu površinu) dobro namazanu biljnim mrsom i na koju ste stavili ostatak šećera u prahu, i čvrsto mijesite oko 8 minuta, da dobijete čvrsto i elastično tijesto. Da vam se ne bi lijepilo za ruke, namažite ruke biljnim mrsom, ali ne pretjerujte da ne bi promijenili čvrstoću i sastav smjese.

Oblikujte kuglu, omažite je biljnim mrsom da se ne zasuši na površini. Omotajte dobro prozirnom folijom, pa stavite u vrećicu za zamrzivač, istisnite što više zraka i dobro je zatvorite.
Kad se potpuno ohladi stavite u hladnjak.

Bolje je ostaviti smjesu da odmara najmanje 24 sata da bi se šećer dobro istopio i smjesa postala glatka.
U hladnjaku ga možete držati nekoliko tjedana, a možete ga i zamrznuti (do 6 mjeseci)
Kad vam bude potreban izvadite iz hladnjaka, odrežite koliko vam je potrebno i zagrijavajte po 10 sekundi u mikrovalnoj, tek toliko da malo odmekne i može se mijesiti.


Za bojanje MMF-a najbolje je koristiti boje u gelu (u nedostatku možete koristiti i tekuće, ali je onda potrebno dodati još šećera). Nanesite boju čačkalicom, svaki put koristite čistu čačkalicu.
Radnu površinu pospite škrobnim brašnom ili šećerom u prahu ili mješavinom oboje pa na njoj razvaljajte MMF na debljinu od 4-6 mm. Često okrećite u krug da se ne zalijepi (ali ne preokrećite). Uz pomoć valjka prenesite na tortu.

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Ja napravila...pa da vidim koliko može čekat[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Fondant (24.5.2010 21:51:53)

hajde sad da mi neka nađe lijepu tortu i obajšenjo naravno kako na 2 sprata da je napravim...
ja imam torten pleh regularni...28 cm manji nemam i nemam kad ići tražiti...

dadada ti si malom na spratove pravila...de me malo porslijedi...
i najbitnije kad je pokrivam fondantom jel jednim te istim slojem moram oba sprata il mogu posebno svaki.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
kao npr ova
[image]http://www.manisbakery.com/images/uploads/sweet16_fondant_004.jpg[/image]




faris06 -> RE: Fondant (24.5.2010 21:52:47)

Ovo je moja najdraza tema. Sav materijal nabavila, postupak znam, jos mi samo fali vjetar u ledja( torte i ja smo na vi). Nadam se da cu i ja uskoro postaviti slicicu svoje tortice. Drzite mi fige.




Hanady RR -> RE: Fondant (24.5.2010 21:55:35)

faris samo kreni...

možeš za prvu put praviti neku od tori koje se ne peku tipa ona milka ili ledena torta...
čisto da pokažeš svoju kreativnost sa fondantom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Ilhana RR -> RE: Fondant (24.5.2010 21:59:29)

Kad se prave torte sa fondantom na sprat, preporucuje se da se pravi sprat po sprat, da ima svaki sprat kao neku podlogu, ja sam skontala ako se koristi jedna tabla od oblande moze se i pojesti ;) a da nebi "upala" torta druga stavis na tri cetri mjesta slamke tako da daju podrsku... neznam dal si me skontala :)




Hanady RR -> RE: Fondant (24.5.2010 22:02:57)

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Kad se prave torte sa fondantom na sprat, preporucuje se da se pravi sprat po sprat, da ima svaki sprat kao neku podlogu, ja sam skontala ako se koristi jedna tabla od oblande moze se i pojesti ;) a da nebi "upala" torta druga stavis na tri cetri mjesta slamke tako da daju podrsku... neznam dal si me skontala :)


jesam pametno zboriš ....
a kako da ispečem manju tortu istu kao veću...ako nemam kalup...hajd u neku ću šerpu...al mjere materijala valjda trebam odokativnom metodom radit[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]






Hanady RR -> RE: Fondant (24.5.2010 22:10:22)

[image]http://www.blogoye.org/include/fckeditor/editor/images/smiley/msn/heart.gif[/image] evo zanimljivo pa neka nam se nađe...u našim nastojanjima d anm torte budu ukusne i lijepe kao kod pravih slastičara[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ovo je dekorativni gel sa kojim možete ukrašavati i pisati po vašim tortama, ali i po kolačima.

Potrebno je:
  • 80 gr šećera u prahu
  • 1 kašika gustina(skrobno brašno)
  • 4 kašike vode
  • 4 kašike soka od limuna
  • jestiva boja po želji
Sjedinite sok od limuna i vodu. Sjedinite šećer u prahu i gustin, a onda postepeno dodajte smesu od limuna i vode. Neprestano mešajte dok se smesa ne sjedini i ne razbiju grumuljice.
Stavite na vatru da se kuva. Kada provri,kuvajte još malo dok se smesa ne zgusne. Gotov gel podelite na 3-4 male teglice(za bebi hranu) i dodajte boju po želji i promešajte. Sipajte gel u kesu sa odgovarajućim nastavkom i ispišite sa njim odgovarajuću poruku.
Čuvajte u dobro zatvorenim teglicama na hladnom mestu.




Ilhana RR -> RE: Fondant (24.5.2010 22:12:28)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Kad se prave torte sa fondantom na sprat, preporucuje se da se pravi sprat po sprat, da ima svaki sprat kao neku podlogu, ja sam skontala ako se koristi jedna tabla od oblande moze se i pojesti ;) a da nebi "upala" torta druga stavis na tri cetri mjesta slamke tako da daju podrsku... neznam dal si me skontala :)


jesam pametno zboriš ....
a kako da ispečem manju tortu istu kao veću...ako nemam kalup...hajd u neku ću šerpu...al mjere materijala valjda trebam odokativnom metodom radit[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]





Sta ce ti bona kalup...

napravis kockastu i onda uzmes serpu, noz i isjecese okolo, taman od jedne kore napravis dvije ;)

ja vecinom pravim kockastu i od nje napravim dvije kore ;)




Mya_81 RR -> RE: Fondant (24.5.2010 22:13:22)

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Kad se prave torte sa fondantom na sprat, preporucuje se da se pravi sprat po sprat, da ima svaki sprat kao neku podlogu, ja sam skontala ako se koristi jedna tabla od oblande moze se i pojesti ;) a da nebi "upala" torta druga stavis na tri cetri mjesta slamke tako da daju podrsku... neznam dal si me skontala :)



E, ja ovo sa slamkama nisam skontala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Ja sam mislila da se naprave dvije torte i onda se samo manja stavi na veću...




Hanady RR -> RE: Fondant (24.5.2010 22:16:44)

Ilhana pametna si sa oviom velikom kockastom korom pa da pravim dvije manje...rješila si mi dilemu...pravim tortu na sprat definitivno...

Mya između spratova probodeš slamke...da ti odozdo udaraju u ovu gornju olandu da ti nebi gornja torta uletila u donju...kontaš sad...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] al ti obajsnih[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Mya_81 RR -> RE: Fondant (24.5.2010 22:30:30)

Skužih [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

Al' sad nešto kontam kad su samo dva sprata u pitanju možda te slamke i nisu potrebne, možda samo ta oblatna...druga stvar je kad je više spratova (3, 4, 5) pa je puuuuunoooooo veća težina....




Hanady RR -> RE: Fondant (24.5.2010 22:33:19)

ma mya što je sigurno sigurno je ...maloprije na youtube pogledah kako je treba napravila divnu tortu i dok je na slavlje donijela ...sletio joj sprat[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

e sad ako ko naleti na tutorial kako da napravim onog hajvana winnie the pooh nek mi postavi link...to mi treba[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Ilhana RR -> RE: Fondant (24.5.2010 22:35:56)


IZVORNA PORUKA: Mya_81

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Kad se prave torte sa fondantom na sprat, preporucuje se da se pravi sprat po sprat, da ima svaki sprat kao neku podlogu, ja sam skontala ako se koristi jedna tabla od oblande moze se i pojesti ;) a da nebi "upala" torta druga stavis na tri cetri mjesta slamke tako da daju podrsku... neznam dal si me skontala :)



E, ja ovo sa slamkama nisam skontala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Ja sam mislila da se naprave dvije torte i onda se samo manja stavi na veću...



ova sto sam ja gledala je koristila nesto slicno slamkama sto se posebno kupuje poskupo al reko umjesto toga stavis slamke... znaci ubodes u tortu donju i stavis na nju drugi sprat ;)




Hanady RR -> RE: Fondant (25.5.2010 10:28:16)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

ma mya što je sigurno sigurno je ...maloprije na youtube pogledah kako je treba napravila divnu tortu i dok je na slavlje donijela ...sletio joj sprat[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley3%27.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley3%27.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley3%27.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley3%27.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley3%27.gif[/image]

e sad ako ko naleti na tutorial kako da napravim onog hajvana winnie the pooh nek mi postavi link...to mi treba[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



ponavljam...bitno mi jako[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Ilhana RR -> RE: Fondant (25.5.2010 10:35:19)

Bitna, pogledaj ovdje :P

KLIIIIIIIIIIICK

evo mozes i ovdje :P




rokoko -> RE: Fondant (26.5.2010 22:47:51)

Za jednog malog pecaroša

[image]http://img526.imageshack.us/img526/6269/katarininaidanilovatort.jpg[/image]

[image]http://img52.imageshack.us/img52/6269/katarininaidanilovatort.jpg[/image]

[image]http://img683.imageshack.us/img683/6269/katarininaidanilovatort.jpg[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sljedeća stranica >   >>