Agra
|
Takodje sam alergicna na gluten ali mogu jesti banane i breskve sa ovog spiska.. Namirnice koje nisu dozvoljene Glutenske žitarice i brašno tih žitarica: pšenica, raž, ječam, pir (spelt); Bezglutenske žitarice i brašno tih žitarica: zob, proso, riža, kukuruz; Pseudožitarice i njihovo brašno: heljda, amaranth, quinoa; Kus-kus, bulgur, palenta (žganci), kokice (popcorn), rižini keksi; Mahunarke: grah, slanutak, leća, soja, također zeleni grašak i bob; Pahuljice za doručak, cornflakes, müsli, žitne/zobene kašice, griz, čokolino, medolino i sl.; Tjestenina, kruh, peciva, pizza, kroasani, krafne i svi drugi pekarski proizvodi od brašna žitarica; Zobena, sojina, rižina i druga zamjenska mlijeka od žitarica; Krumpir, čips i prženi krumpirići; Šećer i proizvodi koji ga sadrže, slatkiši, kolači, keksi, peciva, biskviti, čokolada, marmelada, industrijski deserti, puding, nutela i sl; ”Prirodni zaslađivači”: javorov sirup, sirup agave, ječmeni i rižin slad, smeđi šećer; Umjetni zaslađivači, aspartam i drugi; Kupovni sokovi i svi zaslađeni napitci,voćni jogurti; Margarin i industrijska ulja: kukuruzno, sojino, suncokretovo, repičino i sve vrste ulja koja se deklariraju pod nazivom jestivo ulje; Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrže štetne kemijske dodatke: glutaminate (pojačivače okusa), razne kemikalije i šećere, kao što su hrenovke, kobasice, salame, paštete; Industrijske prerađevine pune šećera, pšeničnog glutena, margarina, kemijskih aditiva – kupovna majoneza, kečap, dresing za salatu, mješavine začina, hrana iz vrećica, tuba, konzervi, kutija, tetrapaka i sl.; Suho voće (grožđice, brusnice, datulje, suha smokva) i voće visokog glikemijskog indeksa (banana, grožđe, kruška, breskva i sl.) Kupovno mlijeko, izbjegavajte također industrijske mliječne proizvode (birajte domaće ili kvalitetnije od malih mljekara); Pivo – tekući kruh; Alkohol: povremeno je u redu uzeti 1 – 2 dl vina ili 0,2 – 0,3 dl žestokog.
|