Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 12:46:48
LieToMe RR
IZVORNA PORUKA: *pcelica*
IZVORNA PORUKA: LieToMe
Dobar dan Ja dok radim one mahalaju. Valja li to tako Od ranog jutra sam na nogama. Ukljucila posteljinu da se pere a ja rucno odnosno nozno oprala dvije deke koje ne mogu u masinu. Sad masina pere turu mm stvari koje je juce izvadio iz auta. Cojk mi se preselio u auto Sta je garderobe izvadio do zla boga da je beskucnik A mozda me i vara, pa nosa presvlaku sa sobom. Sumnjiv mu je. Da ja njega danas za svaki slucaj oklagijom preko ledja?
ja dok sam radila vi ste sve spavale i zabusavale rucak napola gotov, malena uzinala, ja i sudje oprala... ja dok mm ode na posao i malena zaspe cu da se resetujem kako sjednem tako mi glava krene kljucati
I ja sam od sest budna. Razletila se dok nije ugrijalo, tek sad sjela da odmorim. Jos ni doruckovala nisam, doduse jesam jela lubenice pa to racunam ko dorucak
ista sam ti...isto nisam konkretno doruckovala ali poila ness, caj, pojela bananu, maloprije jabuku i nektarinu...svakako cemo ranije rucati pa taman. a vala i neka sparina a i glava me boli...samo da malena zaspe pa da i ja odmorim malo
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 14:02:14
M.A.M.
Dan zenice,koja sam ja budala,jutros od 8 sam na nogama,od amka do fisa,pa do nobila,uglavnom dosta stvari sam kupila,zavrsila uplatu za krevetac i ormar,pa do nobila po madrac,u onom fisu sam se raspametila od stvarcica,hajd sto sam ja vec i mama,ja za sta god sam uhvatila kaze kupuj ,ni meni nije za zivota kupovala koliko je za bebu danas ,eh jos nisam kupila one pamucne pelene,gdje god sam gledala imaju samo od onog proizvodjaca iz N,Pazara a nekako mi krute djeluju,jel ima jos neki proizvodjac kod nas ovdje na trzistu?
Kupih i 2 spavacice,i uloske i papuce ,jadna mi je majka kad pocnem peglati danas necu se kutarisati do sutra ,evo me sad sjela mokra bila do gaca da izvinete
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 14:09:08
Carobno jutro
Ja dok skuhah vi pokupovaste svasta
Isla sam i racune platiti, sreca nije vruce .
Pcelice, svaka cast na detektivskom poslu , imala sam i ja slicnu pricu oko tih foruma. Samo sto ja citajuci prepoznah o kome se radi. A ti muza ipak mlatni koji put, sto je sigurnno sigurno je.
Rose za briseve, i moji su stigli i cevikalni i vaginalni na sve zivo i mrtvo i sve je sterlno. I stigao mi je nalaz na klamidiju i mikoplazmu i ureplazmu, i to je super sve. Elem sva saam sterilna A tibrisevi nosa i usta i to se mora imati je li
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 15:46:55
LieToMe RR
ja rucak zavrsila, jela sa mm i malenom...kolektivno se povaljali, malena jos pajki, mm uveliko na poslu. trebala bih kosu oprati ali to nekad predvece. prokuhala sam ko je spomenuo ruzice ja sam skontala da hefticno dobijem oko 1 kg sto znaci da imam 2i po hete do 100je jadna mi majko kad od subote krenem jesti po kucama kod kume, pa kod nane sto je cuvala malenu, pa kod prijatelja...komsiluk da i ne spominjem... jos oni svi znaju da mm i ja volimo konkretne kolace pa redovno zapakuju ja sam debela zena do srijede samo da znate
MAM za aktivnosti, ja sam juce tako, jutros me peglanje dotuklo nije mi dobro. jesi u amku gledala tetra pelene? meni je mama tamo kupila, super su, nema veze ako su i malo grublje ide svakako pampers ispod njih. rose i carobna za briseve, ja to jos nisam radila. kod Divketa sam tek 4.8. ali mozda mi Nakas uradi ranije briseve. ja taj nos i grlo uho sta vec nisam nikad ni radila. jesam sta zaboravila??? mozak mi prokuhao...ko je pravio ruzice...pcelica? jesi ti meni ono u komsiluku ili sam ja to usnila
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 15:58:13
LieToMe RR
IZVORNA PORUKA: putujuca
Helou zene
Vidim lala se porodila, cestitam od srca iako si se napatila bas mi je zao al hvala Bogu sve je iza vas. sad uzivaj u svojoj bebari
I nama polako al sigurno usitnilo, ulazimo u 9. Sve oprano i ispeglano, moja torba nije spremna al to me ne srkleti plaho.
ma ima nas sad koje cemo se takmiciti u brzini...ko ce prije ko ce lakse nek si ti oprala i ispeglala, to je najbitnije. ja se za kofer svako malo nedto sjetim pa dopunim a nasla sam i spisak od prvog puta pa se po njemu ravnam.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 16:14:11
putujuca
IZVORNA PORUKA: putujuca
Helou zene
Vidim lala se porodila, cestitam od srca iako si se napatila bas mi je zao al hvala Bogu sve je iza vas. sad uzivaj u svojoj bebari
I nama polako al sigurno usitnilo, ulazimo u 9. Sve oprano i ispeglano, moja torba nije spremna al to me ne srkleti plaho.
ma ima nas sad koje cemo se takmiciti u brzini...ko ce prije ko ce lakse nek si ti oprala i ispeglala, to je najbitnije. ja se za kofer svako malo nedto sjetim pa dopunim a nasla sam i spisak od prvog puta pa se po njemu ravnam.
kad zaredamo aBd samo da sve prodje super imam i ja spisak ali se vise ravnam sad po iskustvu...jer prosli put sam pretjerala, da si me vidjela kolika je to torba bila...stid me kad se sjetim kao neka za plazu, ali te dimenzije torbe za plazu nisam nikad prije vidjela do tada....u dm-u kupila sjecam se.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 16:17:37
aidana
IZVORNA PORUKA: aidana
pcelice jesi li ti ugradjivala nedavno zebra zavjese? Imas li kakvu preporuku? Moze na pp. Je li pruzaju one dovoljno zastite navece kad je svjetlo upaljeno, prozor mi je odmah do komsijinog pa ne bih da se crvenimo i mi i oni
Ja sam zadovoljna. I kod mene prozori blizu komsijinih. Bar ovi u djecijoj, a i oviostali sve se s ulice vidi. Kod mene su nesto ko zuckasti, bez tako neka boja.Nista se uvece ne vidi. Ja prvu noc maksuz izlazila da provjerim za svaki slucaj da se ne crvenim pred komsijama Mi smo kupili u yavuzu. Mislim da su kod njih jednobojne 35 maraka po m2 a dvobojne 40 ili 45 po m2.
Hvala pcelice To su ovi http://www.yavuz.ba/ ? Na njihov stranici ne pise da imaju i zavjese. Ta cijena koju si napisala je skroz ok. Ove ostale sto sam gledala su puno skuplje i do 70 po m2
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 16:21:25
ziel
Ne znam kako vi zene po ovoj vrucini, mene samo obara da se izlezavam, jedva na poslu izdrzim da ne zaspim, evo pravila polagani burek , rucala, mm ode vani neki posao da zavrsi a ja cu sad da se izvrnem i da gledam kapke iznutra jos sutra posao i godisnjiiiii jupiiiii tako se radujem
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 16:28:55
rose
IZVORNA PORUKA: Carobno jutro
Pcelice, svaka cast na detektivskom poslu , imala sam i ja slicnu pricu oko tih foruma. Samo sto ja citajuci prepoznah o kome se radi. A ti muza ipak mlatni koji put, sto je sigurnno sigurno je.
Rose za briseve, i moji su stigli i cevikalni i vaginalni na sve zivo i mrtvo i sve je sterlno. I stigao mi je nalaz na klamidiju i mikoplazmu i ureplazmu, i to je super sve. Elem sva saam sterilna A tibrisevi nosa i usta i to se mora imati je li
to su zahtjevi bolnice pred porod od 35-37 sedmice se uradi...da se vidi da nemas mrsu...ja sam imala mssu pa sam lijecila gentakulinom pred porod
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 16:30:50
LieToMe RR
IZVORNA PORUKA: M.A.M.
Jesam LTM i kod njih iste pelene,kupit cu valjda malo smeksaju od pranja,reci mi kad si ti pocela koristiti jastuk za krevetac?
jedini jastuk koji smo koristili i koji preporucujem je onaj za bocno spavanje. mi smo taj kupili u adaxu, ima neku igracku i zaglavi bebu u bocni polozaj i ne moze da se izvrne. samo smo je rotirali lijevo-desno...ima prelijepu usku glavicu bez klempavih usiju jastuke smo imali i imamo sad neki sa bambus vlaknima...iskreno nama to uvijek ko ukras sluzilo. ona navikla i voli na ravnom a ni mi je ne forsiramo. zdravije joj u svakom slucaju zbog rasta i kicme.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 16:36:40
M.A.M.
Jesam LTM i kod njih iste pelene,kupit cu valjda malo smeksaju od pranja,reci mi kad si ti pocela koristiti jastuk za krevetac?
jedini jastuk koji smo koristili i koji preporucujem je onaj za bocno spavanje. mi smo taj kupili u adaxu, ima neku igracku i zaglavi bebu u bocni polozaj i ne moze da se izvrne. samo smo je rotirali lijevo-desno...ima prelijepu usku glavicu bez klempavih usiju jastuke smo imali i imamo sad neki sa bambus vlaknima...iskreno nama to uvijek ko ukras sluzilo. ona navikla i voli na ravnom a ni mi je ne forsiramo. zdravije joj u svakom slucaju zbog rasta i kicme.
Zato i pitam,jer vidim dosta raje stavlja samo pelenu ispod glave
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 16:36:59
LieToMe RR
IZVORNA PORUKA: rose
IZVORNA PORUKA: Carobno jutro
to su zahtjevi bolnice pred porod od 35-37 sedmice se uradi...da se vidi da nemas mrsu...ja sam imala mssu pa sam lijecila gentakulinom pred porod
jel to nesto novo? ja prvi put to nisam radila. majke mi ja ko pocetnik u nekim stvarima
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 16:39:17
LieToMe RR
Zato i pitam,jer vidim dosta raje stavlja samo pelenu ispod glave
stavljala i ja pelenu ali znala sam je uglaviti u nosiljci, sve me bilo strah da je ne povuce u usta. meni su pelene multifuncionalne, koristila ih vise od godinu, za pod glavicu, kad je bilo vruce pokrivala je, za bljuckanja... ma za sve i svasta vidjeces.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 16:51:01
*pcelica*
pcelice jesi li ti ugradjivala nedavno zebra zavjese? Imas li kakvu preporuku? Moze na pp. Je li pruzaju one dovoljno zastite navece kad je svjetlo upaljeno, prozor mi je odmah do komsijinog pa ne bih da se crvenimo i mi i oni
Ja sam zadovoljna. I kod mene prozori blizu komsijinih. Bar ovi u djecijoj, a i oviostali sve se s ulice vidi. Kod mene su nesto ko zuckasti, bez tako neka boja.Nista se uvece ne vidi. Ja prvu noc maksuz izlazila da provjerim za svaki slucaj da se ne crvenim pred komsijama Mi smo kupili u yavuzu. Mislim da su kod njih jednobojne 35 maraka po m2 a dvobojne 40 ili 45 po m2.
Hvala pcelice To su ovi http://www.yavuz.ba/ ? Na njihov stranici ne pise da imaju i zavjese. Ta cijena koju si napisala je skroz ok. Ove ostale sto sam gledala su puno skuplje i do 70 po m2
Jesteto su ovi. Dodju izmjere i za nekih sedam dana dodju da montiraju. I ja sam kontala mm se nesto zeznuokad mi je rekaoza njih. Ali kad smonazvali ljudi kazu rade i jos povoljniji od ostalih. S tim da ja nisam uzela tad nekakvu plasticnu kutiju koja ide preko onog koluta. Jer je ona bas skupa ali i ovako lijepo izgleda. Nije nakaradno. A ako se nekad predomislim mogu je naknadno uzeti
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 18:41:52
Maslackica
Drage trudnice, prikljucujem se vasem razgovoru, koji vec neko vrijeme citam :) ja sam 34 + sedmice. Posto sam imala puno obaveza na poslu u proteklom periodu, nisam se jos nimalo pocela pripremati za dolazak prinove (koju ocekujemo krajem avgusta). Mislim da mi je sad vrijeme vise:) :) Ugavnom, do sad sam vodila trudnocu iskljucivo privatno, a sad je vrijeme da pocnem sa onim uputnicama/nalazima isl za porodiliste. Je li mi od nalaza trebaju samo bris grla, nosa i vaginalni bris i je li ok da donesem privatne nalaze (nemam vremena sad da hodam previse oko toga)? Drugo, da li porodiljsko odsustvo (28 dana prije porodjaja) otvara drzavni ginekolog ili moze i dr opste prakse (na osnovu privatnoh nalaza)? Pitanja se odnose na Sarajevo, da ne bude zabune. Trece, je su uputnice za ctg i za porod odvojeni papiri i da li trebam otici kod drz ginekoga da ih uzmem ili svojoj dokorici opce prakse? I posto nisam nikad bila kod ginekologa drzavnog je li svejedno kod kojeg cu da odem (npr vetazova, skerlicvea isl)? Mene sad uhvatila panika da ce drzavni ginekolog da me gnjavi sa uputnicama jer nisam nikad ranije dosla ili da mi nece dati termin na vrijeme. I ako ima jos neko ko je bio u situaciji da je trudnocu vodio iskljucivno privatno, a sad je pri kraju, a nema kartona kod drzavnog ginekologa, slobodno da doda sta ima :) Inace, do kad se rade ctg u skerlicevoj i vrazovoj, jer ja bih najradije da mi odmah daju uputnicu za vojnu i da ih tamo radim?
< Poruku je uredio Maslackica -- 15.7.2015 18:44:33 >
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 19:08:47
*pcelica*
Te uputnce i otvaranje bolovanja nisam upucena jos uvijekali javit ce se ove zene koje su s terminom blizu tebe pa ce ti reci. Dobro nam dosla i da ovo jos malo do termina prodje kako treba i da porod bude sto bi rekli skolski Kad odes drzavnom ginekologu (najbolje je otici licno) da se narucis reci koja si sedmica i sta ti treba. Svaki ce te primiti. Samo onim sestrama moras reci da si trudnica i koja si sedmica da te uguraju u termin jer inace ce ti dati terminnekad kasnije a mozda i da isti dan zavrsis, bez narucivanja
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 15.7.2015 19:18:54
LieToMe RR
IZVORNA PORUKA: Maslackica
Drage trudnice, prikljucujem se vasem razgovoru, koji vec neko vrijeme citam :) ja sam 34 + sedmice. Posto sam imala puno obaveza na poslu u proteklom periodu, nisam se jos nimalo pocela pripremati za dolazak prinove (koju ocekujemo krajem avgusta). Mislim da mi je sad vrijeme vise:) :) Ugavnom, do sad sam vodila trudnocu iskljucivo privatno, a sad je vrijeme da pocnem sa onim uputnicama/nalazima isl za porodiliste. Je li mi od nalaza trebaju samo bris grla, nosa i vaginalni bris i je li ok da donesem privatne nalaze (nemam vremena sad da hodam previse oko toga)? Drugo, da li porodiljsko odsustvo (28 dana prije porodjaja) otvara drzavni ginekolog ili moze i dr opste prakse (na osnovu privatnoh nalaza)? Pitanja se odnose na Sarajevo, da ne bude zabune. Trece, je su uputnice za ctg i za porod odvojeni papiri i da li trebam otici kod drz ginekoga da ih uzmem ili svojoj dokorici opce prakse? I posto nisam nikad bila kod ginekologa drzavnog je li svejedno kod kojeg cu da odem (npr vetazova, skerlicvea isl)? Mene sad uhvatila panika da ce drzavni ginekolog da me gnjavi sa uputnicama jer nisam nikad ranije dosla ili da mi nece dati termin na vrijeme. I ako ima jos neko ko je bio u situaciji da je trudnocu vodio iskljucivno privatno, a sad je pri kraju, a nema kartona kod drzavnog ginekologa, slobodno da doda sta ima :) Inace, do kad se rade ctg u skerlicevoj i vrazovoj, jer ja bih najradije da mi odmah daju uputnicu za vojnu i da ih tamo radim?
dobrodosla nadam se da ces to malo vremena sto ti je ostalo do porda lijepo uzivati s nama (nas par smo tu negdje ko i ti pa smo u pripremama uveliko a plus imamo iskustvo iz prve ili druge trudnoce pa ga rado dijelimo sa prvorotkama) pokusacu djelimicno da dam odgovore na tvoje nedoumice meni je druga trudnoca ali i prvu i ovu vodim privatno. ne moras ti ici ginekologu drzavnom sve dok ne udjes u 9ti mjesec , za to ti treba samo uputnica od doktora porodicne medicine (velika A4 formata koju ujedno nosis i kad krenes da se poradjas a koristis je i za ctg - to je sad neko novo pravilo). sto se tice odabira gdje ces raditi ctg i gdje ces se poroditi to biras sama. niko te nece vrati s vrata bolnice. ja sam se u prvoj odlucila za OBS (Drzavnu bolnicu i u ovoj trudnoci cu isto aBd za koju sedmicu). sto se tice otvaranja porodljskog tj bolovanja sa nalazom privatnog doktora kod moje doktorice ne moze ali mozda je do moje doktorice. ja sam i u prvoj i drugoj trudnoci imala hyperemesis gravidarum (izrazito povracanje) pa sam nalaz morala ganjati od drzavnog doktora (koji je u principu samo prepisao nalaz privatnog doktora i ibretio se svo vrijeme sto mu dolazim zbog toga to sad u drugoj trudnoci, u prvoj sam normalno mogla uz nalaz privatnog doktora), tako da mozes probati ali nisam sigurna. mislim da su uveli sad to neko pravilo da moras za bolovanje donositi nalaze drzavnog doktora. ne znam jesam li sve pohvatala. ako sam sta propustila slobodno pitaj. eee da za briseve ne znam tj nisam sigurna, ja sam u prvoj trudnoci radila privatno nekad u 7om mjesecu trudnoce i u 9tom u OBS-u tako da mislim da sve moras kod drzavnih doktora (sto se tice briseva meni je to dr Nakas na jednom pregledu uradio i samo odnijela u onu nisku zgradu sa desne strane i bilo gotovo za dan-dva). Ne treba ti nikakva uputnica nista to ti doktor uradi u sklopu pregleda i ti samo odneses. Treba ti uputnica za ginekologa i za ctg tj ova za porod.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 16.7.2015 6:34:30
M.A.M.
Jutro drage moje,ja budna od 5,vidim nema koristi od prevrtanja,ustala pa prostrla ves,sad ce i druga masina na paranje,pijem kaficu na balkonu dok se jos moze disati Novoj clanici zelim dobrodoslicu
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 16.7.2015 6:38:39
LieToMe RR
Jutro i od mene...i ja od 6 budna. Malo raspremila po kuci, pristavila kaficu, srknem i odoh laganini do oftamologa...jedno po jedno se lagano skida sa spiskova raznoraznih
RE: Razgovori u ocekivanju beba-Juli 16.7.2015 7:24:29
ziel
Da se i ja prijavim, dosla na posao, pospana kao i uvijek, sinoc sam se citavu noc budila , mucio me stomak, jucer jela neke domace kruske uhh kako su mi naskodile, haman puno pojela... Danas idem na kontrolu, nakon 4 sedmice... Jel i vi tako idete na kontrole? Meni mama govori : STO CES AKO JE SVE UREDU? Pa kako da ja znam jel sve uredu ako ne odem na pregled