|
RE: Vratiti se u BIH,roditelji ne daju 17.5.2015 9:10:42
|
|
|
|
Finepex
|
IZVORNA PORUKA: Teddy Bear Jos nas samo reci jednostavno sta je za tebe zivot i sve ce biti jasno. samo sa znas nisu svaciji ceifovi isti ni prioriteti... Ja se prepadoh citajuci dijelove ovog tvog romana o zivotu u BiH, opisa je k'o zivot u Nigeriji Ne mozes ti sebe tjesiti govoreci ma ima i onih iz Nigerije zive gore od nas. Niti porediti se s nekim. Ne mozes ti niti druge clanice u jednom trenutku pisati ah znas prezivljava se a u drugom trenutku kada neko servira racunicu plata, i troskova reci ahh pa nismo u Nigeriji. Zivot opisa kao u Nigeriji. Imas kod nas isto plata i od 800-1000-2000-7000-100000.... ali to se vec prica o standardu gdje su ljudi navikli na takav zivot. Kod nas, u nasem mentalitetu.. nedo Bog da neko ima nesta sta ti nemas... cudan nam je mentalitet. odma..otkud mu. Koliko sam ja primijetila da je dosla situacija gdje osoba koja radi, koja sebi zaradjuje mora ne samo da se izvinjava, nego da i drugima polaze racune otkud para za to otkud za to. IZVORNA PORUKA: Hanady RR Stvarno zene sto toliko na bih drobite...nije idealno al zar negdje idealno ima....ako je ljubav u pitanju neka probaju odu ako hoce kasbine al bas nas ocrniste a nije vala da bas nista dobro nema... Ne radi se o tome jel ko koga zavio u crno, nego o cinjenicama. ja sam pisala kroz primjer najmanje plate. Druga prica bi bilo da on ima 1000-2000KM. I to bi bilo supaer s krovom nad glavom, ako nemas krova i ona hiljada ode. Ispada prezivljavanje od 500KM . Tj ako se racuna primanja 1000KM a zivis pod kirijom. Najmanje 500 vrisne na kiriju i rezije sta tebi ostane? Fakticki za osobe gdje samo jedno radi idealna bi bila plata od 1500-2000KM. Ono da se ne sikiras. IZVORNA PORUKA: *pcelica* IZVORNA PORUKA: Finepex IZVORNA PORUKA: Bella.88 Nastranu sve to, zar bi stvarno htjela kada zatrudnis da se u mahali "skuplja" za tvoje dijete ? Da ti ljudi donose u "kesama" koristene stvari? Zar bi htjela da se pomiris s tudjim koristenim djecijim kolicima? nemoj da sad preterujemo,ti se više nasekirala nego njeni ako će doći u BIH neće doći pod most istina je da je došlo teško vrijeme i da se teško živi ali nije baš ovakva situacija kakvu si ti prikazala i u Bosni se šeta i u Bosni se izlazi i ovde se lijepo živi,nemoj da prepadaš ženu nije kao na zapadu,ali i tamo ljudi crnče i rade...,drugo je to što neki nisu u mogućnosti radit meni je samo žao slabog i nejakog insana koji je muftač drugog i nemože sebi zaradit da preživi Ima i onih koji biraju posao i isprsuju se van svojih mogućnosti sinoć pričam sa mm,kaže on našao jednom prijatelju posao u osiguranju ovaj neće to da radi,a bez posla duže vrijeme svugde ima svega verovatno bi ti teže bilo da se adaptiraš jer si odavno tamo i stvarno se teže živi ali ja bih ti rekla ti blago meni pođi za svojom srećom ako misliš da je to to,a što se tiče nafake i sudbine to samo dragi Bog zna Ne znam za druge, ja sam radila kako kod drugih tako i neke stvari su doprinjele da imam svoj salon. Nemam 10 radnica, nemam 20 radnica, nas je je troje, onoliko koliko mogu da finansiram. U zivotu sam upoznala mnogo profila ljudi, zena, najvise sam se ibretila zenama koje se udaju a nemaju nikakvo osiguranje. Nista sto bi im sacuvalo ledja, pa trpe sve i svasta. Ti kada imas posao ti ne zavisis od nikoga. Ja sam njoj rekla, neka dodje, ali kada joj nadju siguran posao. Ja licno, to sam ranije pisala. Nebi mi ego mogao dozvoliti ( razlog zasto sedam godina nisam planirala djecu) nebi mi ego mogao dozvoliti da ja svom djetetu ne mogu nista priustiti. da mi ljudi donose stvari koje ne da su nove, nego one stvari koje njima ne trebaju , ne da im netrebaju nego su za baciti, znaci to nesta ni svom djetetu vise nebi obukli, kamoli dali da se igra, nego vamo nekoj jadnici koja ne moze da priusti tuhnu nesta sto je planirano da se baci. cas_t izuzecima. Mozda je moje razmisljanje grubo. ali zasto bi n primjer moje dijete bilo manje vrijedno pa da tamo "nasljedjuje" tudje vec koristeno- bagatela? Ja nisam nosila necije "otpatke", niti ce moje dijete. Zbog toga sam se hiljadu puta sukobila sa zenama koje radjaju jedno za drugim pa ocekuju ne samo od svekrve nego od mahale ( mozda sada nekima bude janso zasto sam osudila zenu koja ne moze doci sebi, osudjuje svekrvu sto se nije sjetila da kupi "carapice" njezinom djetetu tj.unuku)., koje jednostavno ocekuju od drugih, familije sire i uze. Pa gdje si ti tu kao roditelj? To je ono sto cijelo vrijeme govorim neko ko radi, biti ce joj svejedno hocel nesta dobiti ili nece. Niti ce ocekivati od drugih. Hajde iskreno racunaj sta ti s jednom platom mozes uzeti. Bez tudjih donacija koliko god dobronamjerni bili. Zasto ako neciji muz ima platu 500-600KM (300evra) da necije dijete nema nova kolica? Zasto im je skup kompletic od 10-12Km na pijaci 5KM? Zasto da se odvaja od usta nebili se nesta drugo za kuce kupilo? Zasto taj zivot kada moze biti bolji? Zato i kazem neka dodje, a kada u kuci budu postojale dvije plate. Kada i ona radila. I ne samo to, neka racuna troskove za rezije, troskove hrane. Najbolje, barem ja tako radim, napravim spisak pa svakog prvog idemo u bingo po namirnice, osim mesa, meso kupujemo svjeze kao i jaja. Neka napravi spisak i neka racuna, aha 100-200KM ode za rezije, znaci 500-200. Koliko je? Neka od toga oduzme namirnice (gdje ide i kiselina i ekstra ono sta ne planiras da kupis stavis) bude ti slagati cu, kod nas je najmanji racun, nas dvoje, 130KM. Koliki ce biti kada bude beba tu? pelene? Kreme? samponi? I sta tebi na kraju ostane od plate? I sve na to neka racuna gorivo za auto. Da ne kazem da uvijek moras imati para u steku za nedaj Boze do narednog prvog. Moja realna procijena, s jednom platom, u BiH je tesko zivijeti. Ja citajuci ovaj tvoj post ili zivim u drugoj drzavi ili spadam u kategotiju bh bogatasa. Zivim od mjzeve plate. Izlazimo hodamo nosimo se. Nikad nista ni sebi ni djeci nisam obukla polovno. I hb ne patim se. Ako Bog da treca neba na putu kredita nemam svoju kucu imam. Sto bi ti rekla zavisim od njega ali vala se nikad nisam osjetila manje vrijednom zato sto ne radim. Niti bi mi on dozvolio. Drzi me ko malo vode na dlanu. Ako mi nije cejf da napravim rucak necu ga ni napraviti ali sad da me mm provjerava sta sam radila s kim sam kafe ispijala nikad. Ne znam gdje ti zivis ali u mojoj okolini takvih "zatucanih" nema I ovo je ono gdje se mijesaju loncici. I gdje se vidi kako ljudi gledaju jedni na druge. Umjesto ljudi s dobrim primanjima, ono pise bogatasi. ono da puna usta budu prilikom izgovora. Radi se o normalnom standardu zivota. Zivota a ne prezivljavanja. Ne radi se ni da budes imucna, niko sada ne pise da te neko zove o ti velicanstvena. Nego da mozes zivjeti. Da imas slobodu. IZVORNA PORUKA: muaaa IZVORNA PORUKA: Finepex Jednostavno kada su dvije plate u kuci...ti mirno spavas. ne sikiras se hoce li ti nestati para. Ne sikiras se hmm ako danas kupim kilu mesa hocul imati para do narednog prvog? Ne sikiras se ako si pusacica, ne sikiras se niti strepis da ti jedna kutija bude deset_ dana a ne da za deset_ dana 35Km trosis na cigare, za mjesec dana 105KM na cigare. Jos nisu sve cijene iste. Ti kada imas dvije plate ti mozes pustiti bez straha. Ne razmisljas hocel ti ostati za cigara. ja nisam rekla zivot u BiH ne valja, zivot u BiH je predivan za osobe koje ga zive u pravom smislu..al za osobe koje (procitale smo komentare) zive od danas do sutra..to je patnja. Ti kada ne zavisis od nikoga mozes raditi sta hoces, mozes se oblaciti kako hoces, mozes pricati sta hoces, ne trebas se ustrucavati hmm ako kazm ovo povrijedit cu nekoga ili ce neko imati "cudno" misljenje o meni. Mozes spavati dokle hoces, mozes zvati zenu da ti cisti ako ti ne stignes.. ti kao "domacica" nemas te privilegije. Ti se tjesis kako si majka, kako si u kuci, kako glumis uzornu domacicu, a vamo cim muz nadje mrvu pita te sta si radila cijeli dan. Ili nedo Bog da nesta nije na svom mjestu. Nije jedanput bilo da mi dodju zene i pocnu plakat. Dodju samo da s nekim popricaju. Te zene, domacice ubijene su u pojam. Nemaju samopostovanja. I ne samo te, koliko ih je imaju djecu, pa im muzevi djecu ispituju sta je mama radila cijeli dan. Mozes mislit. Ili primjer, Svaki dan hrpa vrijedjanja, i sve bude dobro nakons sexa. Kao da nista nije bilo. Da izvines hebo ti taj brak. Zena treba da se postuje. Uostalom. ...Znamo NAS mentalni sklop. Zbog toga se ja zalazem bolje bilo kakav posao nego da zavisis od drugoga. Mislis da joj muz nece uzeti pasos? Nekako ovdje kao da se pise zena se udaje za Njemca. Kao da ce bosnjo napustiti svoju kucu, ne kucu, nego mater i otici negdje daleko. Cast izuzecima. Ima ih i odu za zenom. Ali sve te stvari treba rijesiti prije braka. Da nju u Bosni niko ne ucjenjuje., Ako su plate male,ostajes bez para! Aha.....opet ako su male plate,ne mozes zvati zenu da ti cist! Jesi li bila domacica pa dozivjela ovo? I ovo si dozivjela?Ubijena u pojam domacica? ovo je zatucani mentalni sklop.....i ne pisi bezveze sto dozivjela nisi.... A sto ti sebi nebi nabavila neku koja bi ti ocistila pa bi vidjela kako se krecu cijene? 5-10-15KM po satu ( zavisi sta je u pitanju). I to imas onu s oglasom radim bilo kakve poslove osim u kafani. Ona meni dolazi SK. Bude dva tri sata. I da neko neko 5 ili 10KM da joj neko ocisti za sahat vremena. Kod nas je vise mentalitet sto mi nismo naucili na to. Mi se ibretimo kada vidimo da nekome dolazi neko da cisti. ne dopusta se ta sloboda zivljenja. Osudjuje se. Kada sam pricala o plati, pricala sam u cilju najnize plate koja je neki "standard" kod nas a to je 500-600KM. Gdje meni niko ne moze uljepsavati niti bojiti duginim bojama zivot cetveroclane porodice da ne kazem tek vjencanog para koji nije nacuio vodit zivot. kada bi racunala s koeficijentom bilo bi ti 2,05 puta broj sati (koji je razlicit od 8-10-14 sati), racunamo sada s osam sahata. Koeficijent je uzet s dr.stranice. 2,05 x (22x8) =360,80i onda da bi se dobila puna plata (tj. sa ukljucenim doprinosima), ovo jos treba pomnoziti sa 1,449275. A to je 522KM iako napominjem raja primaa 600KM. Nekad u zivotu dobro dodje racunati. Misliti, koristiti mozak, vjeruj mi, isplati se, iznenadit ces se. Osobi koja je navikla na "zapadni" standard zivota kao sto je doticna naglasila , 250evra da ne kazem 300evra je malo. Mozda je to njoj bio dzeparac.
|