Alma_27 -> RE: Sloboda rađanja! - Porod trauma ili radost! (25.4.2015 9:48:29)
|
IZVORNA PORUKA: Finepex IZVORNA PORUKA: Alma_27 Na UKC Tuzla se svaki dan porodi ne znam koliko zena. Ja sam na prvom porodu bila 16. taj dan. Pa vi sad racunajte koliko je to zena recimo mjesecno. Znate li koliko zena sam vidjela u skoli za trudnice tog mjeseca kad sam isla a isla sam u obje trudnoce? Mozda dvadeset__ak. Znaci, samo dvadeset__ak zena je islo na vjezbe disanja, predavanja, vjezbe na strunjaci i lopti koje se rade i kod kuce i druge oblike psihofizicke pripreme za porod kad se moglo sve lijepo pitati u relativno opustenom okruzenju kakvo sigurno nije kad odes u samo porodilise. Vjezbali smo disanje u svim fazama poroda, pitali za epiduralnu, prisustvo oceva na porodu, sjedenje na lopti tokom trudova, porod sjedeci ili stojeci na onom stolicu, dojenje cak su i tate dolazili na jedno predavanje (to su ovi koji su zeljeli biti s mamom na porodu). Ne mozemo ocekivati da nam ovo sve sto je stalo u 8 vjezbi i predavanja neko objasni u porodilistu. Ja sam se mogla ljutiti na koga hocu gore u bolnic ali sam umjesto toga izabrala da se pripremim prije poroda u Domu Zdravlja i svakom bih to preporucila. Sve je super, ali poredis mjesto gdje se mozes "zezati" sa mjestom gdje zene fakticke dozive traume, ili iz bolnice izadju iztraumirane. Da ne kazem, ti vamo zelis da se smiris, a cujes neciju vrisku.. Pa jedino da opremimo bolnice tako da svaka pacijentica bude u sobi sa zvucnom izolacijom. OK, hajmo da se pokrene finansiranje toga ako ej to rjesenje. Ja sam mislial da je tema odnos osoblja prema pacijenticama i pomaganje pacijenticama prakticnim savjetima tako da sto lakse prodju kroz porod i zato sam spomenula pripremu od strane strucnog osoblja prije poroda a ne za vriijeme poroda. MEDIC, i ja sam imala slicno iskustvo sa prvim i drugim porodom. To sto sam se tesko otvorila nije imalo nikakve veze sa osobljem porodilista. Nisam zeljela indukciju osim indukcije gelom i nije bilo potrebe za njom pa s mi je ukljucili tek kad sam bila 7cm otvorena da malo ubrzaju i zaista nisam umrla od bolova iako jako boli. Znala sam kako rebam disati na stolu i kako trebam tiskati i jos jednom su mi ponovili (ono poznato parafraziram: Tiskaj kao da kakis a ne da nabijes prisitsak sebi u glavu) Drugi porod ko od sale al vec sam znala kako ide. iskustvo je nezamjenjivo. Voljela bih samo da mogu buducim prvorotkama da pomognem i objansim da se ne plase toliko jer im to samo moze otezati. Bolje je pripremiti se prije. Neki ljudi kao da namjerno zele porodiliste predstaviti kao klaonicu.
|
|
|
|