Nunichi
|
IZVORNA PORUKA: MarinaDK Ja vama ne smijem ni ispricati kako ja sanjam,sta sanjam i kako toutice na ljude oko mene...Cak sam i psihologa pitaladali je moguce da covjek predosjeca buduccnost i sanja proslost drugih nepoznatih ljudi... Ima tri godine mozda malo vise upoznam zenu iz Zvornika,cim sam se rukovala sa njom pocela mi se vilica kociti,ja se prepala bila kontala da sam dobila srcani ili neki blazi oblik epilepsije...To vece legnem i u san mi dodje covjek,stariji,neki stariji sako smedji na sebi,prosjeda kosa i na glavi se vidi da nosi neku vrstu kape,malo kosa naherena brada od dva tri dana ,lice dobro preplanulo i bore na licu,mozda nekih 50-ak godina...On je meni nesto pricao ali ja nista cula nisam,samo vidim otvara usta....Usput osjecam da lebdim, odjednom se nadjem ispred neke bijele kuce ,gledam svojim ocima svoje noge i vidim muske cipele za oko kuce... probudim se ne mogu na noge da ustanem nemam snage,tijelo mi je led ledeni,nokti plavi od zime a pokrivena sam bila... Iduca noc opet isti covjek dodje kod mene u sobu,opet onaj cudan osjecaj da lebdim....gledam sebi noge vidim muske cipele,neko me gura,ruke mi svezane,al sam sad ispred svoje kuce u dk i osjetim nesto hladno na glavi,pucanj,bol ,mrak.budim se,ne mogu nicim da mrdnem,samo oci tamo vamo....totalna paraliza... i tako svaku noc sigurno jedno 20-ak dana isti covjek,,samo sto vise vremena prolaazi snovi su duzi.... Predzadnji san,legla uvece,odmah sa zaspala odjednom osjetim jutro,gledam oko sebe brda sunce izlazi,ljeto je,cujem rijeka zubor iali je ne vidim,,neko me kucnu prstom u ledja opet onaj ciko,sad ga se vec ne bojim pruza mi u rukama pune sake ljesnjakai govori mi kad dodjem da idem ovom stazom tamo ima puno ljesnjaka za nabrati i pokazuje mi prstom na drugu stranu ,odjenom smo pred bijelom kucom.pokazuje mi ruke ispucale od rada i govori vidis nisam uspjeo zavrsiti terasu.pokazzuje mi panj kaze tu je cjepao drva io djednom vidim starije ljude sjede pricaju....Gledam tog covjeka vidim mu bore na licu,kosa prosjeda ,ruke drzi na ledjima dok hoda,ono staracki...ima cvijeca oko kuce u nekim kantaicama,mindjusice ili kako se zove i jos nekog bijelog i ruzicastog...i opet me neko vodi ja vidim cipele muske pantole.puno koraka cujem,gura me neko..Vozimo se sjedim u nekom kamionu,ali nikako ne mogu dapogledam gore,suma neka....Put asfaltiran,ali nije autoput,vidim onu stazu kojom se idu brati ljesnjake opet cujem rijeku....nekome tjera da udjem uneku ko kucu ,magacin,vrata se zatvorila zamnom,sunce probija kroz prozore i vidim kako leti puno prasine,cujem ljude napolju,pricaju,kamion upaljen...Zadnji dio sna,se zavrsiov na isti nacin....Neko me ubio sledja Sjecam se i misli koje sam mislila nakon sto su me ubili"osjecaj ogromne tuge i stalno sam ponavljala u sebi ne mogu da vjerujem da su mi to uradili.... Ovaj san sam neprekidno sanjala svaku noc,skoro mjesec dana ,vise nije bio san nego java....jer cesto puta sam bila kao u polusnu....Mislila sam da sam skrenula s uma.... Jedan dan ja na poslu i sretnem tu zenu iz Zvornika,opet mi se vilica koci,mada se nismo puno druzile zove me na kafu da upoznam njenu djecu i muza....Grli me i govori mi da sam joj jako draga osoba iako me ne zna dobro.... Taj dan dodjem kuci i reko maloda odspavam poslije rucka,a imala sam radnike u basti rusili fasadu stavljali novu i tako zazmirim ojednom osjetim vruc zrak kraj lica ,struji.otvorim oci nema nista,nastavim da kunjam osjetimneko me gurka prstima,ja ne spavam ali nisam ni budna ionaj covjek doso kod mene u sobu i meni govori ispricaj ispricaj...To je zadnji put da sam ga sanjala,nikad vise nije dosao... Ima i nastavak ove price,ali sam seuvjerila da covjek moze da sanja proslost tudju Pa koji je nastavak? Ti mene zabrinu. Jel njen muz taj covjek iz tvog sna? Draga Marina kod tebe san kao film. Procitala sam ovu pricu danas i to je to. I sad uzela neku knjigu da pocnem citati i ne mogu da se skoncentrisem. Miksaju mi se knjiga i tvoj san. Ja volim da sanjam...
|