Medić*
|
IZVORNA PORUKA: Finepex IZVORNA PORUKA: LieToMe Nema to veze sa ubadanjem, vec ocito sa tvojim viskom vremena kojeg ne znas kako utrositi tj ne znas ga utrositi na neki ljepsi nacin i na neku relaksirajucu temu nego smaras sa teskim temama koje ce svaku majku ili buducu majku bocnuti. I samo zato sto sam lijepo odgojena i vaspitana, sto sam majka djeteta od 2 godine i vec sam prosla vecinu testova o kojima pises, majka sam, trudna sam po drugi put, imam ipak malo vise iskustva od tebe u tome... necu si dozvoliti da se upustam u dalju raspravu i u tvoje nebulozne izjave i kojekakve googlove dijagnoze. Tebi svaku srecu od srca zelim, da rodis sretno i zadovoljno dijete i da i sama budes takva. Ja ipak imam malo vise obaveza i lijepih stvari oko sebi da bi si dozvolila taj luksuz i upustala se u dalju raspravu. Ne pada mi na pamet da surfam, ja vec jednom rekla ovdje na temi da ne googlam nalaze ni dijagnoze, imam za to knjige i strucne ljude oko sebe. Google bas nije pouzdan Meni moje, tebi tvoje. Nema potrebe da jos i vjeru ukljucujemo u sve to. Ugodan ti dan zelim IZVORNA PORUKA: Finepex IZVORNA PORUKA: LieToMe Stvarno mi se vise ne da jer si se Finipex uhvatila ovih nekih rijetkih sindroma (kao sto ti je vec Rose detaljno navela) koji su zaista rijetki i mahom nasljedni tako da roditelji moraju biti svjesni toga da ce im dijeti biti nosioc tog gena tj te bolesti ili da ce oboliti u potpunosti. Ja o ovim rijetkim sindromima mogu samo na osnovu gledanja svih sezona i epizoda Dr.Housa , znaci ako je nasljedan 100% dijete ce ga imati. Sta ce ko u datom trenutku odluciti to je do njega. Hoce li odluciti da uopste ima djecu ako zna da mu dijete ima 70 ili 80% sanse da bude nosioc gena ili da oboli u potpunosti, ja to ne znam, nije do mene... Hoce li neko htjeti da rodi dijete i sa najamnjom vjerovatnocom za oboljenje neke tesko ili neizljecive bolesti, ima li mogucnosti da plati lijecenje, da lati nekome ko ce cuvati i brinuti o djetetu koje nikad nece moci biti samostalno... nije film sa happy endom, to su teske zivotne price,to je teska odluka ljudi koji se bore sa nekom od bolesti i njihov apsolutno pravo da na ovaj svijet ne donesu dijete za koje nece moci skrbiti ili ce se patiti. I nemojmo sad porediti dijete koje je rodjeno zivo zdravo pa nedaj Boze nekad u toku zivota obolilo, dozivjelo neku nezgodu ili nesto slicno od onoga koje je rodjeno 100% sa deformitetom. jedino sto im je zajednicko je da se pate i oni i oni oko njih i da je to sve skupa nezamislivo normalnom prosjecnom covjeku jer nije na svojoj kozi prosao torturu i nerazumjevanje okoline. Moras priznati da znam "ubosti". A pogledaj sada ovo: Other cases result from new mutations in the gene and occur in people with no history of the disorder in their family. http://ghr.nlm.nih.gov/condition/incontinentia-pigmenti Ti ustvari ne moras kao roditelj biti nasljednik, ali ako je neko u "historiji" imala.. ocekuj..i zato i spada medju rijetke, nije dovoljno istrazen. Iako bi trebao biti popularniji od Dawna s obzirom da Dawn imaju sanse osobe koje imaju tamo neke fakture,parametre rizika, dok ti incontinetiu mozes prenijet kao zdrava osoba a da ne znas, tek ce se na tom "bolesnom" odraziti meni se cini na 16 ili 18 hrom. I znas sta je jos "caka" ovoga sindroma, sto fakticki 5-6 mjeseci poslije poroda on se "izrazava". Ne znam otkud nekome tolika sigurnost da ce roditi zdravo ili bolesno dijete. isto kao da se sumnja u boziji kadr, a ne sumnja se u konekakav test. Incontinentia pigmenti nije jedini sindrom koji se moze prenijeti a da covjek ne zna sta mu je. Lijep odgoj se moze reci onda kada drugi (pa cak i ja) postanem sigurna od "tudjih" rijeci da ne kazem "djela" necijih ruku. Ovo ostalo, sve je..rekla kazala. Ono sta je meni kod pojedinaca pravi "sow" jeste da pored djece imaju vremena da budu "duze" na forumu od mene. pa ipak ne zapitkujem kako neko s djetetom pogotovo dvogodisnjim da je vise i duze na forumu od mene. Niti me zanima. Tako bi trebalo i tebe, da te ne zanima. S obzirom da sam muslimanka, mi neznamo sta je visak vremena. Non stop smo u ibadetu. A ako nismo u ibadetu onda smo u nekom drugom poslu. Zahvaljujuci osobama koje gibete, danas covjek ne mora ni otici na hadz. Ocito je nekome gibet lijep zivot Ono sta je meni interesantno kako ovdje isto kao da vi imate jedine djecu, isto kao da na planeti nema drugih trudnica i porodilja. Nekako me bas sokiralo kako neko moze raspravljati o sindromima, govoriti o bolesnoj djeci , a ne imati osnovna saznanja, argumentirati na osnovu sta bi bilo kada bi bilo, AAAa "sokirati" se kada neko spomene neki sindrom. Jos ocjenit ga rijetkim. Po svom nahodjenju. Nekad se zapitam da li ste osim Dawnowog sindroma cule jos ijedan drugi? Ono sta se ovdje servira, ako je majka bolesna, biti ce dijete. pa eto, ona je vec spremna. I zna sta je ceka. Pokazale su se, ne znaju ni zasto se radi Torch test. T oxoplazmoza, O stale infekcije - sifilis, hepatitis B, varicella zoster R ubella - virus koji izaziva bolest sličnu rubeoli (German measles) C ytomegalovirus ili CMV H erpes simplex virus - uzrocnik genitalnog herpesa.. Nekako mi je bas cudno osim sto je neko radio neki test, kako to da ne zna objasnjenje. Kako moze neko raditi nesta a da ne zna objasniti? Ne zna zasto je to radjeno. Kako neko moze biti trudan a ne zna osnovne stvari, iako to nesta brani, da ne kazem da ima dijete? Valjda su nam tu internetske stranice, da citamo, da se edukujemo. Da znamo da bez obzira na neke testove da ima sanse da nam dijete bude bolesno. Pa cemu testovi? Ako Bog da biti ce sve ok. Nekako je logika nekih zena ovdje: Ako majka nije bolesna, nece biti dijete, ali eto radi neke sigurnosti, rade se pretrage. Ipak takva majka nije spremna da gleda bolesno dijete. Hej. od zenaaaaa koje imaju djecu ti cujes ovako razmisljanje. Cemu? Da bi te neko "smirio" i rekao ej imat ces bolesno dijete. Ako nisi spremna ocistiti nebi ni "kopala". Ustvari kada procitam ovkao neke stvari, zapitam se, da li bi voljeli svoje dijete, ako bi ih satralo nesta i citav zivot ostali kao "nenormalno"? Ako ti je nesta odredjeno da prozivis,ma da ne znam kroz koje vantjelesne oplodnje isla, i da se izvadi sav los genetski materijal, sta je sudjeno, nemoze te mimoici. Znaju li ovdje, zna li ijedna koliko sindroma djete moze dobiti od vantjelesne oplodnje? hajde malo, ako cemo o sindromima. Malo je glupo da se brani nesta, a ne zna se svrha, brani se nesta argumentira s necim a nezna da imas sindroma gdje ti ence pokazati nijedan nalaz da ga imas. I na kraju sindromi iz vantjelesne oplodnje. Ti ides ekstra na vantjelesnu, da ti dijete bude zdravo, znaci fakticki tamo nekome dajes ulogu Boga, sem Svevisnjem, i onda.. to dijete nosis, ti sretna, i rodi se.. hop sindrom. pa sta pa kako? Sto "nije" receno. A internetske stranice pune prica. Internet nije samo da se pronalaze forumi, i prica eh danas sam ustala, popila kahvu, pa ti dodje druga i pita te kakva je kahva bila, jel s mlijekom ili bez, pa ti odgovaras..daj molim te. Internet je izvor informacija koje nam doktori uskracuju. Mislis da bi ih otislo na vantjelesnu da znaju koje sindrome mogu fasovat. Uglavnom, ne zelim da nekoga deprimiram, najbolje se opustit uz Kur an. Stavit Allahu da On odluci o svemu, iskreno, ono sta mene opusta jeste sto znam da je za moju trudnocu zaduzen melek. I sama cinjenica da je uvijek u vezi s Bogom, da ga stiti, da jedan melek bdije nad djetetom, je za mene sigurnije, nego bilo sta drugo sto neko kaze. P.S. Malo je cudno pored internetskih stranica koje nam daju saznanja, sta je sta, ono prica o necemu gdje im svaki citirani link udara kontru. Ispada svako ko je prosao kroz to laze, svako ko ima neki sindrom laz. Pogotovo ako sa itm sindromom rodi zdravo dijete. iako su oni testovi triple, dable pokazali katastrofalne rezultate. Da ne kazem, aminocenteze. Hajde sve na stranu, al sto nisu pouzdani.. al opet kazem..neka svako radi sta misli d aje dobro. Finepex uzivaj zeno u tom blazenom stanju, "Ko napusti raspravu kad nije u pravu, bude mu napravljena kuća u džennetskoj mahali, a ko ostavi raspravu kad je u pravu, bude mu izgrađena kuća u najodabranijem dijelu dženneta." (Ibn Madže i Tirmizi) Mani se nadmudrivanja draga, udahni, odahni i predahni malo, hrani dusu lijepim stvarima a ne danonocnom raspravom i nadmudrivanjem., svako dobro ti zelim
< Poruku je uredio Medić* -- 30.4.2015 18:26:17 >