scarlett
|
Dan drage moje, evo i ja došla iz grada, mrtva umorna, prvo bila na birou za zapošljavanje, a onda išla u soc. da ovjerim knjižicu i svratila u par prodavnica, malo u Azel, malo u Fedi, al bukvalno uđem i izađem, kad vidim koja je gužva, a ja se utoplila i onda ne možeš ni stvari sa sebe skidati i nosati, a onako u jakni i džemperu mi samo muka i hajd pravac kući. Vidim spominjete dojenje, Ja vam predlažem svima da se učlanite na grupu Dojenje je in gdje svakodnevno žene postavljaju pitanja vezano za poteškoće koje im se javljaju. Tu se dosta može naučiti i pripremiti se unaprijed. Ima još niz drugih grupa koje rade po istom principu. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje, bez dodavanja bilo čega drugoga sve dok beba ne navrši punih 6 mjeseci. Znam da se mnoge ne slažu s ovim, ali riječ je o slijedećem. Na početku podoja mlijeko je rijetko i zadovoljava djetetovu žeđ, a tek onda dolazi ono masnije i kaloričnije mlijeko, zato nema potrebe da se dodaje voda ili bilo koja druga tečnost. Čajevi zbog grčeva, samo u tom trenutku mogu pomoći djetetu (a ne moraju) u smislu da se djete pokaka, pa osjeti olakšanje, ali ubrzo se taj problem ponavlja, jednostavno dok grčevi sami od sebe ne prođu. Čajevi oni ustvari sapiru zaštitini sloj koji se zahvaljujući majčinom mlijeku stvara na unutrašnjim stjenkama djetetovih crijeva, koja su porozna do 6 mjeseca. Upravo iz tog razloga SZO ne preporučuje uvođenje dohrane prije 6. mjeseca, jer bilo šta drugo osim mlijeka može (ali i ne mora) izazvati svakojake alergijske reakcije i pošto majčino mlijeko zadovoljava sve djetetove potrebe do tog perioda, zaista nema potrebe uvoditi bilo šta drugo i rizikovati. Što se tiče toga da neke žene i pored velikog truda nisu uspjele pretpostavljam da jednostavno nisu dobile adekvatne savjete i upute, kako riješiti određene probleme, te da nisu imale stručnu pomoć. Nažalost naše medicinsko osoblje u velikoj mjeri svojim prastarim savjetima i nezainteresiranošću da pomognu, više odmažu nego pomažu majkama da uspostave dojenje. Uistinu, jako mali procenat žena ne može da doji, ali za to su uglavnom medicinski razlozi zaslužni. I da, postoje situacije, da mama na početku nema dovoljno mlijeka, ali ako dozvoli djetetu da sisa kadagod ono hoće i kolikogod ono hoće, ta ponuda i potražnja se brzo usklade. Svako uvođenje flašice, onemogućava majci da proizvodi upravo tu količinu koju je beba pojela iz flašice. Iz tog razloga mame savjetnice uvijek kažu da je najbolje ne imati u kući ni flašicu, ni AD, jer imamo apoteke koje rade cijelu noć i ne daj Bože uvijek može suprug ili neko otići po to, ako baš zatreba, ali kada imamo u kući, kada beba plače dugo, nervozna je, odbija dojenje, mi ćemo iz straha da nije gladna, posegnuti za tom flašicom, a možda je neki sasvim drugi razlog djetetove nervoze.