gagala -> sta obavezno imati pri ruci u svakoj prilici (24.1.2015 13:41:29)
|
maloprije na chatu napisaše da nemaju rakije, i/ili (ako sam pravilno shvatila) alkohola u kući pa me to, i činjenica da su stare žene, koje su svakih 5 vakata klanjale ipak uvijek imale barem mrvu alkohola "za ne daj bože" ili "zlu ne trebalo", ponukalo da otvorim temu šta nam to uvijek treba biti pri ruci u svakoj prilici dakle, napišite šta smatrate da moramo uvijek imati ali i objasnite kako i kada se može/mora koristiti dakle, evo prvih zapisa BIJELI LUK: treba li pisati?? [sm=smiley36.gif] meni je dovoljna naučno dokazana činjenica da kada spustite čeno bijelog luka na radnu površinu, 15 cm u krug okolo je STERILNO. dalje me ne zanima ALKOHOL prirodni - rakije bilo koje, vino ..... bilo šta od NEbojenih prirodnih destilata, mada i ovi posljednji mogu poslužiti ako nema drugo PRIMJENA: dezinfekcija rana, površina - znam da se razblažen sa vodom može dati i vrlo maloj djeci za dezinfekciju grla, što je dijete manje, veća količina vode naravno ZAMBAKOVO ULJE - ili bilo koje od ovih domaćih ulja spravljenih od biljaka bogatim esencijama, npr. lavanda, jasmin PRIMJENA: kod zarastanja rana od običnih padova, a izuzetno dobre rezultate daje kod rana od opekotina SVINJSKA MAST: - ili neka srodna mast jačeg okusa, npr. guščija, kozja PRIMJENA: rastopljna na novinskom papiru se previja na prsa kod upale pluča, bronhijalne stme i sličnih bolesti; umućena sa medom i mljevenim lješnjacima daje izvrsne rezultate kod lječenja svih oblika kašlja kao i plućnih oboljenja
|
|
|
|