hanabanana -> RE: Kako popraviti krvnu sliku? (22.3.2009 14:01:52)
|
Vitamin C pomaže u povećanju apsorpcije željeza i bitan je za proizvodnju hemoglobina. Kod blažih oblika anemije hrana daje blagotvorne efekte. Iako se željezo može pronaći u raznoj hrani, njegova dostupnost organizmu značajno varira. Tijelo ne apsorbira lako željezo - ovisno o tome nalazi li se željezo u hem ili non-hem obliku. Hem – oblik željeza nalazi se u crvenom mesu, ribi i peradi, i mnogo se lakše apsorbira od non-heme željeza, koje se prvenstveno nalazi u voću, povrću, grahu, orasima i žitaricama (biljni izvori). Općenito gledano među hranu bogatu željezom ubrajamo: crveno meso (jetrica imaju najviše željeza), ribu, perad, jaja (žumanjak), zeleno lisnato povrće (špinat, brokula) mahunarke (grašak i grah), slanutak, bademi, marelice, cikla, šipak, datulje, grožđice, smokve. Uz adekvatnu prehranu potrebno je primijeniti i određene mjere prevencije kako ne bi došlo do smanjenja apsorpcije unesenog željeza: izbjegavajte kavu, čaj i druga pića sa kofeinom jer smanjuju apsorpciju željeza ograničite unos kalcija – dodatak prehrani sa kalcijem uzimajte najmanje sat ranije ili sat kasnije u odnosu na unijeto željezo integralne žitarice su dobar izvor željeza ali također sadrže fitate, tvari koje otežavaju apsorpciju, pa ih ne treba jesti zajedno sa namirnicama koje su bogate željezom Želudac nekih osoba koje pate od anemije proizvodi premalo želučane kiseline pa se zbog toga kod njih apsorpcija željeza ne odvija dobro. Razina želučane kiseline može se sniziti i zbog prekomjernog konzumiranja ugljikohidrata. Da bi poboljšali apsorpciju željeza potrebno je ograničiti unos hrane bogate ugljikohidratima (tjestenina, riža, kolači, šećer) zajedno sa namirnicama koje su bogate željezom. Terapijske mogućnosti liječenja anemije uz adekvatnu liječničku pomoć, zahtijevaju i veliku brigu pojedinca. Anemije nisu bolesti koje prolaze u roku nekoliko dana, potrebni su mjeseci da bi se anemija korigirala. http://www.poliklinika-analiza.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=229&Itemid=1 Evo malo više o anemiji.
|
|
|
|