|
RE: Problemi sa kozicom na chuni, kako cistit... 16.7.2008 11:41:08
|
|
|
|
proud mom
|
hi drage moje... vidim da se pravo uzburkala tema... mislim da nije lijepo da se prepirete oko ovoga... kako kaže ona pjesma "svako ima svoje razloge i kad razlozi ne postoje" pa čemu onda frka... neka radi ko šta misli da treba da radi. ovdje smo da pomognemo jedna drugu, a ne da se uzajamno osuđujemo. a sada ću vam reći kakva je situacija kod nas. moj maleni danas puni dva mjeseca i osam dana... muž mi je austrijanac (pravi pravcati) i naravno nikada nije radio cirkumciziju (obrezivanje), niti smo i jedno bili za to da radimo malom, ne iz vjerskih ili bilo kakvih razloga, nego jednostavno nismo smatrali za potrebnim. kako već reče neka od vas, neka ostane onako kako je Bog dao... međutim, kako mali raste a čuna je sve "zatvorenija", i doktori i babice su nam savjetovali da, ukoliko se stanje uskoro ne popravi, treba da radimo cirkumciziju... rečeno nam je da beba može imati niz neugodnih i jako bolnih situacija ukoliko ostane ovako kako jeste. naime, kao prvo rekli su nam da može doći do začepljenja (koje nama neće biti očigledno) te da se mokraća koju maleni ispušta van može početi vraćati u bubrege i eto ti belaja... drugo, nakupljanje koječega ispod kožice koje može dovesti do upale i infekcije a to dvoje do ko zna čega, stoga opet isti savjet, itd. kada smo bili na vakcini u drugom mjesecu života bebe ponovo smo pitali za savjet doktoricu koja mu je radila pregled i ona je, obzirom da je vidjela bebino ime, odmah počela da objašnjava kako se ni u kom slučaju cirkumcizija više ne radi iz vjerskih razloga nego čisto zbog bebinog zdravlja i da se konkretno u americi ovaj zahvat vrši odmah u porodilištu, kao i u puno drugih djelova svijeta iako su muslimani recimo u velikoj manjini... pokušali smo da joj objasnimo da nam uopće nije bitno gdje se radi a gdje ne radi, jer mi ipak živimo u bosni, ali da ako je potrebno da se to bebi uradi da bi beba bila ok u nastavku svog djetinjstva da ćemo to i uraditi... i tako, sada čekamo da prođe "krizni" period vakcinacije pa da angažujemo hirurga koji će to obaviti... jer bolje je i to uraditi nego da bebač ima kasnije toliko drugih problema... i još nešto, recimo u austriji, čim je beba sposobna za takvo što, odmah se radi odstranjivanje dijelova tijela sa kojima se rađamo ali koji mogu da nam nanesu više štete nego koristi, a to su slijepo crijevo (čemu ono služi??? ničemu! znamo da ga imamo jedino kad se upali), krajnici (da, štite pluća od prolaza kojekakvih bakterija, ali kad isti hronično obole onda vam slabe zubi, utiče na srce, kosti i tako to), te sinusa (koji opet imaju istu ulogu kao i slijepo crijevo)... zato žene moje, ukoliko imate problem gledajte da ga riješite na ovaj ili onaj način, a ne dozvolite da vas zbuni i naljuti mišljenje nekog drugog; naručito ne dozvolite da "kritikujte" mišljenje ostalih cura ovdje, jer svaka od nas ima svoje razloge, čak i kad razlozi ne postoje... ljubim vas!!!
|