Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 20.10.2014 21:59:52
vanchi88
cao drage moje bila sam busy cjeli dan pa ne stigoh da pisem ranije...slabo sam opet spavala u 3h se probudila i jedva nekako do 7
ultrazvuk: beban ima 2380g ..po zadnjoj menstruaciji ja sam 32+4 a po ultrazvuku smo 34+4. Napredan je hvala Bogu dragome....samo su mi to rekli.
"Hiljade i hiljade godina,ne bi bilo dovoljno da se opise kratki sekund vecnosti u kome si me ti poljubila u kome sam te ja poljubio,jednog zimskog praskozorja u parku Monsuri,u Parizu,na zemlji,na zemlji koja je zvezda"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 20.10.2014 22:08:48
marinčii
MRVICE draga hvala ti na lijepim zeljama,ljubi tu malenu princezu puno od tete marincii... BEJBIBI i ja sam imala takav bol nije nista strasno,sto rece BEBELINA osjecaj koda beban vuce za pupcanicu:) VANCHII masala za naprednog djecaka,jel se namjestio glavicom dole? JA sutra idem na kontrolu,bit cu 33+1,bas me zanima koliki je moj malisa porastao?! TIRUTIRU nek si se malo javnula,kako si ti?kako malisa napreduje?
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 20.10.2014 22:19:16
vanchi88
marinciii glavom je dole i mogu ti reci da je onu sondu skroz do pubicne kosti primakla da bi izmjerila obim glave, onda skontah bas je on nisko, pokrete osjecam u predjelu sredine stomaka i rekla je da je tu guza i nogice i on se okrece, ali trbuh kao zele mogu gledati kako se vrti :) javi sutraaa cim dodjes kuci bas me interesuje koliko je tvoj malisa s obzirom da smo mi tu negdje sa sedmicama. ja u srijedu kod svog ginekologa pa ce on meni u detalje ocitati nalaze ...mogu da predpostavim da ce da me opet salje na ultrazvuk da prati kilazu bebe ako bude morao carski ili indukciju ako bude puno krupan da li ovo znaci da on moze da dodje i ranije ako je po ultrazvuku tako..zar nije to vie vjerdostojnije?
"Hiljade i hiljade godina,ne bi bilo dovoljno da se opise kratki sekund vecnosti u kome si me ti poljubila u kome sam te ja poljubio,jednog zimskog praskozorja u parku Monsuri,u Parizu,na zemlji,na zemlji koja je zvezda"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 20.10.2014 22:31:34
marinčii
I moj je bas aktivan nekad mi i bolno bude to njegovo okretanje, a isto najvise ga osjetim nisko i oko pupka . Kid mene se dosad poklapalo velicinom i sa zafnjom mjesecnicom pa vidjet cemo kako ce biti sada. KOd tebe moguce da je starija trudnoca malo pa mozda i prije rodis ili ce beban biti napredniji malo,al nemas brige do dva tjedna plus/minus oni toleriraju.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 20.10.2014 23:59:55
amrara
Hej zene kako ste :D Ne mora znaciti da ako je veca beba da porod ide ranije. Ja sam svog rodila u terminu 39+1 i bio je tezak 4800. Bila sam na kontroli u srijedu, tad sam bila 30+6. Curica je eto kako on kaze malo krupnije 2100 i sto je mene zabrinulo sto sjedi, tj okrenuta je guzom. Da li se je to jos nekom desavalo. Hoce li se okrenuti do kraja. Kad me udari u mjehur ako nema wc u blizini gotova sam :D Nego da li je neka od vas imala povisen pritisak, meni je evo 10ak dana sve 140/90. Da li je to visoko, trebam li se brinuti. I da, poptuno sam nezadovoljna pregledom u bolnici. Razumijem da im je guzva, ali me niko ne moze ubijediti da moze detaljno pregledati 10 zena za pola sata.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 1:18:39
scarlett
amrara, ne želi te plašiti, ja sam imala pritisak 130 - 140 /90 od 8 mjeseca i dr. mi je uključila metildopu i apaurin, rekla da se to smatra visokim pritiskom za trudnoću. Pokušaj se konsultirati s još nekim ko je stručan.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 1:38:44
BebeLina
Amrara, bebi se moze okrenuti sve do zadnjeg dana, tj. do trena pred porod. A sto se tice tlaka, zaista bi se trebala javiti nekom privatniku ili strucnijem doktoru. U javnim ustanovama dobro vode trudnoce samo kad je sve ok. Meni je moj doktro naredio da strogo vodim evidenciju tlaka i da obavezno javim ukoliko dodje do 140 gornji. Zasto, nikad mi nije rekao, jer sam ja bas niskotlakas, nikad mi ne prelazi 100. Nadam se da ti nisam uplasila, ali prenosim ti rijeci strucne osobe, tako da molim te, ovo shvati kao dobronamjerni savjet, a ne kao razlog za paniku...
--------------
Meni je preostalo jos samo da pocnem plakati. Srklet u nogama nikad nije dosao do ovog nivoa. Oci mi se same zatvaraju, preumorna sam, ali noge me ubise. Nista ne pomaze. Cak ni one stvari koje inace pomognu: masaza, gel za hladjenje, vrela voda i morska so... ma nista.. toliko mi se plačeeeeeeeeeeeeeeeee...... i spavaaaaaaaaaaaaa.... jos malo pa dva sata ujutro...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 2:24:00
vanchi88
visok tlak u trudnoci moze da izazove pre-eklampsiju. Znaci smanjen dotok krvi do posteljice i time sprecava kisik do bebe i sve sto bebi treba da se normalo razvija.. zato na svakoj kontroli doktor provjerava pritisak. da li imas otok nogu,ruku drugih dijelova tijela?
bebelina nemoj da masiras noge oko zglobova i tabana moze da izazove kontrakcije
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 7:02:50
vanchi88
opet ja......nisam jos ni legla ne boli me grlo, ali nos mi je kao zacepljen i nemam ni culo ukusa ni mirisa...medjutim od sinoc me muci slajm ne mogu da ga iskasljem al bas nikad nisam mogla... muci me,tako da me na kraju natjera da povratim inace drugacije nemam mira.....samo sto sam povratila po cijeloj solji :(ne u nju nego po poklopcu.. sve sto sam uvece pojela od 18h povratila sam...malo sam suvog hljeba uzela i pijem soka da nadoknadim i da beban ne bude gladan ne sjecam se kad sam zadnji put povratila
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 7:15:09
amrara
Ma upravu ste, ionako sam mu morala 3 puta spomenuti pritisak. Ma sta znam za oticanje, kao da malkice noge oticu ali jedva primjetno. VIse to pripisujem prosirenim venama. Meni je isto ovo visok pritisak (mada u bolnici on kaze da tolerisu do 140/90). Ipak sam ga ubijedila da mi napise da odem do interniste, danas cu otici da se narucim, valjda ce me primiti do kraja sedmice pa da vidim sta mi on ima reci. Cijelu trudnocu se niisam brinula i sad se zbog necije aljkavosti trebam brinuti. Moja rodica u kanadi kaze da svaki put kod doktora ostane prilicno dugo, uzimaju urin, mjere pritisak, vagaju, detaljan ultrazvuk. Ovvdje te niko nikad nece izvagati ni pritisk izmjeriti.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 7:57:23
Andy_Bec23
Jutro drage moje evo ja isto ustala i idem na kontrolu :) nadamo se da ce sve bit ok mi smo danas 30+2 a po zadnjoj M 31+2 pa da vidimo sta kazu za mjere ;)
Marinci sretno draga ;)
Ostale ajmo ustajanje ;)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 8:12:20
Andy_Bec23
IZVORNA PORUKA: amrara
Ma upravu ste, ionako sam mu morala 3 puta spomenuti pritisak. Ma sta znam za oticanje, kao da malkice noge oticu ali jedva primjetno. VIse to pripisujem prosirenim venama. Meni je isto ovo visok pritisak (mada u bolnici on kaze da tolerisu do 140/90). Ipak sam ga ubijedila da mi napise da odem do interniste, danas cu otici da se narucim, valjda ce me primiti do kraja sedmice pa da vidim sta mi on ima reci. Cijelu trudnocu se niisam brinula i sad se zbog necije aljkavosti trebam brinuti. Moja rodica u kanadi kaze da svaki put kod doktora ostane prilicno dugo, uzimaju urin, mjere pritisak, vagaju, detaljan ultrazvuk. Ovvdje te niko nikad nece izvagati ni pritisk izmjeriti.
Draga pokusaj se smiriti i uzivat do kraja trudnoce nemas jos dugo ;) sto se tice pritiska je povisen je i treba ga nadzirati. A i sto se tice vaganja i urina to i ovdje rade na svakoj kontroli ;) ako nisi zadovoljna molim te mijenjaj doktora ili odi nekom privatniku ;)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 8:14:26
Andy_Bec23
Vanchi da nece i tebe uhvatit? Pij caja puno ko i ja .. Evo ja jos samo smrcem sve ostalo super hvala dragom Bogu ... Grlo proslo.. A ako ne mozes iskasljat slajm onda se inhaliraj sa vodom i soli ja sam tako i da vidis pluca ko nova sada :)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 8:27:20
marinčii
Jutro drage moje.. ANDY sretno i tebi na kontroli ,ja idem tek u pola 6 popodne pa javim kako je proslo.
AMRARA mozda je najbolje da izvadis nalaze pa kad vec ides inzernisti da i on pogleda,u urinu ne bi smjelo biti proteina ako je tlak uredan,dotada se ti malo pripazi nemoj slano nista jedi jogurt ,pij kakao oni snizavaju tlak,sretno i da sve bude ok.
VANCHII ako kod vas ima caj od sljeza kupi i pij on ti je super za slajm a mozes ga koristiti i kao kapi za nos ,.
BEBELINA sta je to s tvoijim nogicama?jel te bole misici ili?mene jedino u preponi zna zaboliti ali kad bas pretjeram sa akticnoscu malo odmora i budem super.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 10:09:49
marinčii
ANDY ne sekiraj se i uzv ce biti uredan kao i sve dosada ,vidjet ces .Ajde javi nam bas me zanima koliko je malisa narastao
ALMOND pa gdje si ti?nema te svaki dan pa pomislim da si rodila,nemoj sad da nam se gubis kad si blizu...Ides li sad cesce na pregled?jesi bila na ctg?
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 10:31:26
BebeLina
Marinchi, ne bole me misisci, nego imam onaj osjecaj kao da mravi hodaju pšo nogama. Sad sam se dodatno zabrinula zbog ovog masiranja koje ste spomenule. Meni muz redovno, svako vece masira tabane kremom koja hladi. Jedino tad zaspim. Rekoste da to izaziva kontrakcije? Majkemi, nisam znala...
Almond, jos uvijek je sve pod kontrolom. Prepone bole, ali vec sam se i na to navikla :) Primijetila sam da sad uopce ne mogu pjesaciti. Cak ni najkrace relacije. Jucer isla u ambulantu po doznake, jedva presla tih 30 metara... Ali vala i necu nigdje da idem, stedim se bar sad :) Meni je problem i to sto ne znam prepoznati ni razlikovati bolove, pa se uspanicim cim se maternica malo jace zgrci .. ISitina je kad kazu da pri kraju zene jedva cekaju da se sve zavrsi i da prodje kakotreba. Jednostavno prestanes razmisljati o strahu i samo da ti je da prodje :)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 11:15:19
BebeLina
cini mi se da sam ja na tom levelu da mi ni to vise ne pomaze... Ali izdrzat cu... Uvijek mogu odradit masazu stopala u trajanju od 12 sati i izazvati kontrakcije i porod :)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 11:33:23
rose 87
Andy bebac vec ne slusa hahaha,nadam se da ce se brzo probuditi,mazi pupu jednom ood mene BebeLina joj i mene su noge vec pocele zezati a i u prvoj trudnoci sto kazes nisam spavati mogla od nekog srkleta u nogama,neznam ni kako bih ga opisala ja se redovno oko 6 budim u wc i bebac se probudi i lupka me,ja se razbudim i nemogu zaspati pa sam danima nenaspavana...navikava me vec na ustajanje,odoh sad u setnju sa momkom svojim mada nam je vrijeme ali barem ne pada kisa...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 12:03:40
marinčii
ANDY znaci malisa vec zeza mamicu,hehe neka naviknut ces se vec,drago mi je da je sve ok.Jesu ti rekli koliki je otprilike ? BEBELINA mene bole kako rekoh prepone ,bude bolji dana a nekad sto kazes samo bi lezala ne bi nikud mrdnula al sve ce to proci samo da mi zagrlimo svoje bebice abd. ROSE i kod nas tmurno vrijeme ,sunca ni na vidiku .K o ce se sad navici na ovo sivilo
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 21.10.2014 14:07:59
BebeLina
Andy
Ja sad pricala s drugaricom i kazem joj da sam se odlucila za prirodni, a ona imala dvije sekcije, pa mi prica o sekcijama... a ne mozes je zaustaviti. milion puta sam rekla da sam odlucila i da ne zelim slusati tudje price o porodima, al nije pomoglo, a nekako mi nezgodno bilo da je bas otresem (kako inace znam :) ) U cetvrtak, prekosutra, idem na prvi CTG a navecer cu svom doktoru da vidimo detaljno za porod, pa cu znati. ko zna, mozda i ne mogu prirodno da se porodim, iako sam odnijela odluku. joj, naucila sam tehnike disanja, pa sad samo sebi ponavljam bring it ooooonnnn :)