Hanady RR -> RE: Dojenje u trudnoci (21.6.2012 11:22:00)
|
prenos postova. Najprije nastavit ćemo ovdje, jer temu imamo koja obiljuje iskustvima raznim...pročitajte, informišite se i o istome govorite u smislu žene/majke koja je isto doživjela, žene/majke koja nije al je zanima tematika, Svako vrijeđanje na ovako lijepim i plementim temama na pdf Bebe biće sankcionisano opomenom u skladu sa pravilima portala. Molim vas da me shavtite u nastojanju da što više kvalitetnih informacija kojim raposlažete iz iskutva i istraživanja ličnih, doživljenih i nedoživljenih situacija, dođe do onih koji iste trebaju, brzo i efikasno. hvala, LP IZVORNA PORUKA: Teddy Bear Drage moje, nisam nasla slicnu temu, pa ako postoji neka moderatori premjeste. Trudna sam 9 sedmica, a imam bebu od 13 mj koji jos uvijek dojim. Juce sam bila na prvoj kontroli kod ginekologa i kada sam rekla da dojim, samo je rekao odma prestati. Sto se tice UZ sve je u redu. Na bebi ne primjetim nikakve promjene, mlijeka imam kao i prije, jedino su mi bradavice malo vise osjetljive pa me bole. Ja ni sama ne znam sta da radim, da li da se pravim pametnija od doktora i nastavim ili da prekinem, al najgore mi je KAKO? ako ima neko iskustvo ili savijet neka ga podijeli sa mnom. [sm=zmeden.gif] IZVORNA PORUKA: mama_mo Čula sam da se do 12. tjedna trudnoće može dojiti, do tada ćeš nadam se uspjeti odbiti bebu od dojenja. Probaj smanjiti podoje i uključi flašicu. IZVORNA PORUKA: ena23 ja sam svog sina dojila do 9tog mjeseca druge trudnoce i nikakvih posljedica, ni jedan ni drugi, a Boga mi ni ja nisam imala. ako ti je trudnoca uredna nema potrebe za naglim prestajanjem. doduse, ja sam pred kraj bas osjecala da mi nekako "ïde na zivce" dojenje, ako to vec sad osjecas onda bolje prestanite dok je jos malo prvo dijete. inace, neka je sa srecom [sm=bravo.gif] IZVORNA PORUKA: ena23 p.s. ako imas pitanja bas nekih specificnih mozes mi se obratiti na p.p. posto od svojih indijanaca rjetko imam vremena da upratim sta se pise na temama, a vjeruj mi imam mnooooogoooo iskustva i sa komentrima i sa doktorima i sa napuklim bradavicama, odvikavanjem od dojenja, dojenje uz posao, dojenje na javnom mjestu, dojenje drugog djeteta, jer njega evo i sada uspjesno dojim, ma o bilo cemu sto se tice dojenja ja imam svoje misljenje [sm=jezicek.gif] [sm=smiley1.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif] IZVORNA PORUKA: Teddy Bear ena 23, puno ti hvala, pravi si drug [sm=smiley1.gif] i legenda za dojenje. najgori su mi pogledi i osude okoline, jos nisam dobila rijeci podrske osim mm, i to mi je dovoljno. [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] IZVORNA PORUKA: ena23 e vjeruj bila sam u toj situaciji. cak me i moja mama jednom nazvala i rekla "znas li ti da su ljudi izbezumljeni kad im kazem da ti i u trudnoci dojis???" Mislim, sta reci na takvo sto? A o ostalim da i ne pricam, komentari tipa potrosit cves svo mlijeko neces moci dojiti drugo dijete, otrovat ces dijete koje doji, past ces u nesvjest itd itd. veoma demotivacijski u glavnom. evo da ukratko prepricam nas dojenacki staz: iskreno, kad sam ostala trudna bilo mi je dosta tesko, bili smo u radovima, kupili stan, radnici, ruckovi, poso od 8.30 do 17.30, mukai povracanje, prvo dijete koje doji po cijelu noc... ali meni bi uz sve to bio mnogo gori psihicki pritisak da sam morala prestati dojiti, ja sam tada jednostavno osjecala da je prerano, da ne zelim ni pod koju cjenu da prestanem dojiti (ah taj majcinski instinkt [sm=jezicek.gif]) pitala sam svog doktatora da li ima neki jak argument zasto da prestanem dojiti. posto ga nije imao ja sam nastavila. moj prvi sin je tad imo 14. mjeseci, sa 17 mjeseci smo ga odvikli od nocnog dojenja jer mi je ono pocelo zbilja predstavljati problem, pa polahko odvikli od vecernjeg, onog kad ja dodjem s posla, i na kraju i od jutarnjeg. sa 22 mjeseca je skroz prestao da doji. kad sam rodila drugo djete nismo imali apsolutno nikakvog problema oko nadolazenja mlijeka, ispucalih bradavica itd itd, oni tipicni pocetnicki problemi. sad je drugom sinu 11 mjeseci i jos uvjek uspjesno dojimo, i nastavljamo aBd i ubuduce. iako je samo mjesec prije presto da doji, kad smo dosli kuci s novim bratom iz bolnice, emir uopste nije bio ljubomoran na kenu i na to da su sad sike kenine. ali ga je jako fasciniralo kako keno doji, i sam je stavio bradavicu u usta par puta ali jednostavno je bio zaboravio, samo bi posmatro bracu i mamu i smijo se. ah sva se raznjezim kad se sjetim [sm=smiley1.gif] eto to je u kratkim crtama nasa prica, a posto sam ja slon i pamtim apsolutno svaku sitnicu koju mi je nekad neko reko, skoro sam replicirala jednoj dami koja se nasla nekada da komentarise kako sam "luda ako mislim da se nece djete otrovat" da se eto cudom nijedno nije otrovalo, a Boga mi ni ja, evo nas zdravi ko drijen sve troje. IZVORNA PORUKA: Teddy Bear Ena draga, divna prica, super sto si je podijelila sa nama, mi nastavljamo da dojimo, sve dok nam ne smeta. a za okolinu bas me briga,,, bas sinoc mi moja svekrva drzi predavanje kako to ne valja, kako cu otrovat dijete itd itd, a mm onako ljuto se drekne na nju" Slusaj H..... mi cemo da dojimo i da se trujemo i to je nasa stvar jel ti jasno" [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] nije vise ni jednu progovorila IZVORNA PORUKA: Pretty mamma Jao kako se ja ježim na te bapske priče o dojenju u trudnoći koje su u rangu dizanja ruku iznad glave i inih gluposti. Bilo bi lijepo da se mame informiraju, ako ništa na netu, u medicinskim člancima o navedenoj temi i začepe gubicu onim neupućenim. Naime, dojenje u trudnoći NE IZAZIVA spontani pobačaj, prijevremeni porod i sl.jer uzaziva kontrakcije maternice! Kontrakcije maternice, uzrokovane dojenjem u trudnoći, odnosno otpuštanjem hormona, su tek nakon 37. tjedna intenzivnije da bi uzrokovale eventualni prijevremeni porod. Ali tada je i tako već 9. mjesec, i to je pomalo nebitno. Dakle, 37. tjedan! Ja sam dojilja koja je prošla sve najgore od dojenja što se moglo proći, i niti jedom nisam pomislila da odustanem. Moja malena j neki dan napunila 3 godine i još doji, doduše sada spontano prestaje, ali ne jer ju tjeran, odvikavam i sl. nego po svojoj volji. Dakle, drage moje, dojite koliko vas je volja i pustiti neupućene ginekologe koji se nisu obrazovali od završetka faxa niti pročitali članke/knjige/istraživanja vezana za navedenu temu! Žalim svima puno sreće! P.S. Zaboravila sam naglasiti da sam u 15. tjednu trudnoće i da dojim bez bojazni! IZVORNA PORUKA: ena23 hm, ja zaist amislim da je najbitnije ovdje ono sto majka zeli, tj. kako se osjeca. kao sto vec rekoh, na pocetku trudnoce bi sigurno pala u depresiju da sam morala prestati dojiti, jednostavno nisam bila spremna na to. Pri kraju medjutim ,oko 8. mjeseca trudnoce vec mi je jaaako pocelo smetati dojenje, ne znam kako bi to objasnila ali neki bi me skrlet uhvatio i jednostavno mi je psihicki jako tesko bilo kad emir zeli da doji, i tad sam znala da je jednostavno vrjeme da se prestane. inace, inicijalni plan je bio da tandemski dojim neko vrjeme ali eto, ja se jednostavno nisam tako ösjecala". po meni najbitnija stvar je vjerovati sebi i svome tjelu i instinktu, ako osjecas da trebas dojiti onda doji a ako ne osjecas, nemoj, it tu po meni zavrsava sva prica. teddy bear: i meni je mm bio ogromna podrska i dok smo dojili a i dok smo prestajali, bas mi je drago da i ti imas bar na nekoga se oslonis, [sm=bravo.gif] za tm! IZVORNA PORUKA: sara.at Po vasoj prici svi evropski doktori koji kazu da ne valja I nije uredu dojiti u trudnoci nisu u pravu [sm=zmeden.gif] IZVORNA PORUKA: Pretty mamma Draga Sara, možda prije neupućeni. Drže se nečega što se smatralo istinitim prije 20 godina. Hvala Bogu, postoji brdo medicinskih studija koje pokazuju suprotno. A kako sama kažeš SVI europski doktori, kako si došla do informacije da BAŠ SVI doktori smatraju da je to štetno? I zar ti je dovoljan razlog da ti netko kaže da je to štetno (ili nije štetno) pa da u to povjeruješ? Zar se ne bi trebalo temeljno informirati? Ako ništa, lako je doći do medicinskih studija i članaka koji se nalaze na netu. Ja do sada nisam našla članke negativnih stavova o dojenju u trudnoći. Govorim o normalnoj trudnoći, ne rizičnoj samoj po sebi. Jer logično je, ako ste skloni spontanom pobačaju, čak i male kontrakcije mogu biti štetne. Ako mi možeš potkrijepiti medicinskim činjenicama, zašto je dojenje štetno, svaka čast! Dakle ja sam u zabludi, i eto drage žene, Sara vam poručuje da prestanete dojiti. P.S. Navodim samo mali broj člnaka o ovoj temi (ne samo europskih doktora, nego i gle čuda, američkih): http://jhl.sagepub.com/content/9/2/83.short http://www.womenshealthcaretopics.com/preg_breastfeeding_during.htm http://www.mayoclinic.com/health/breast-feeding-while-pregnant/AN01840 http://www.babycenter.com/404_is-it-safe-to-breastfeed-during-pregnancy_8935.bc http://www.babycentre.co.uk/baby/breastfeeding/breastfeedwhenpregexpert/ Za sve informacije ili za drage članice koje nisu najbolje sa engleskim, stojim na raspolaganju! IZVORNA PORUKA: ena23 evropski doktor se meni nije obratio tokom moje trudnoce tako da zaista ti ne bih znala reci sta misle i govore evropski doktori. u evropi zivim doduse vec dva mjeseca ali nisam imala tu nesrecu da moram pricati sa doktorom o dojenju, odkako sam postala majka meni u dojenju pomaze jedino moj majcinski instinkt, nijedan doktor ili sestrica mi nisu ni pomogli ni odmogli u istom. I smatram svojim pravom izabrati da dojim ako mi MOJ doktor, pa bio on evropski doktor ili ne, ne moze dati nijedan valjan razlog zasto moram prestati dojiti. a posto ti vec duze zivis u evropi i posto sam ubjedjena da si vec pricala s nekim doktorom na ovu temu i posto si vjerovatno puna informacija o ovoj tematici, molim te podijeli i sa nama, da i mi znamo zasto se u evropi prestaje dojiti kad ostanes trudna. ozbiljno, jako jako me znaim koje je obrazlozenje tog stava. hvala unaprijed na odgovoru. IZVORNA PORUKA: sara.at Nebi da pametujem stvarno, za dojenje Sam 100% jer nam nista bolje Ali meni je moj Doktor ovako objasnio kad je mene pitao dali dojim i ako dojim da prestanem i pitala Sam,a zasto? Odgovor je Bio ovakav "vi znate da u trudnoci pijete Vitamine da bi se Mali patuljak dobro i zdravo razvijao. Ta mala mrvica uzima sve StO mu Treba i nepita dali ce tebi nesto faliti, to vam dodje kao jedan Mali parazit. Medjutim sasvim dobro znate da sa dojenjem je isti proces tj da Opet u vasem mlijeku dajete Vitamine,hranu i ostalo. Jednom djetetu dajete Koje moze na razne druge Nacine da te Vitamine dobije a drugom oduzimate Koje nema izbora nego ih mora kroz vas da dobije. Dali vi smatrate to ispravnim? A onda da nebi dublje u pricu isao tu ima Jos mnogo ocinjenica kao npr kako hormoni igraju u vasem Tjelu, koji napor to stvara vama i tako Dalje" Nemojte ms pogresno razumijeti drago mi je vidjeti da Majka doji svoje djete i nikom nebi rekla sad prestani Ali kad je trudnoca u pitanju to gledam sasvim drugim ocima jer znam da ova mala bebica u trbuhu nema mogucnost izbora i da Sam joj ja jedini izvor opstanka. Pretty Mamma ne lupetaj gluposti i ne stavljaj u usta rijeci Koje nisan rekla tebi ako je ok da dojis na go an girl sta da ti kazem drugo. U ovakvim stanju nebi bas slusala svoj Instinkt vec bi me Bilo strah da mojoj bebi nesto ne zafali. IZVORNA PORUKA: SailorMoon Nekontam kako neko moze da ugrozi svjesno zivot male bebe u stomaku jer smatra da je djetetu od 14 mjeseci jos toliko potrebna sisa. Ma dajtze razumila bi te argumente da je njemu bilo 4 mjeseca kad si ostala trudna ok, ali sa 14 mjeseci se vala komotno moze prestati. IZVORNA PORUKA: minja_ Da, uskraćivanje nutrijenata plodu za vrijeme dojenja u trudnoći je godinama bio spominjan kao jedan od glavnih razloga zašto ne dojiti u vrijeme trudnoće, ali je to danas ostalo samo mit. Svaki od linkova koje je dala Pretty mamma govori između ostalog i o tome. La Leche League International trenutno ima najvecu bazu podataka na svijetu o svim aspektima dojenja, i prema njima, ne postoji dokumentovani slučaj rizika po bebu, majku i plod, niti da dojenje u trudnoći može ugroziti tok normalne trudnoće. Da bogdo naši ginekolozi prođu ikakvu obuku o dojenju, a kamoli tako detaljnu i sadržajnu da mogu raspravljati i o dojenju u trudnoći... IZVORNA PORUKA: Alhemicarka Mene ovo baš zaintigriralo, nisam trudna i ne planiram odmah drugo dijete, ali razmišljam. Ja sam uvijek bila zdrava osoba, nikad nisam uzimala nikakve vitaminske dodatke, žekjezo imala muško /23), anemija je za mene nepoznanica. Kad sam ostala trudna, u roku od dva mjeseca željezo mi sa 23 spadne na 9, beba sve uzela sebi [sm=smiley36.gif]. E sad, još da dojim, ne znam kako bi to izgledalo [sm=zmeden.gif] IZVORNA PORUKA: minja_ Željeza u majčinom mlijeku ima samo u tragovima, tako da mlijeko sigurno ne bi odvuklo željezo od fetusa. IZVORNA PORUKA: sara.at IZVORNA PORUKA: minja_ Željeza u majčinom mlijeku ima samo u tragovima, tako da mlijeko sigurno ne bi odvuklo željezo od fetusa. Pa Eto nema zeljeza u majcinom mlijeku,nema Vitamina Koje bi uzmale fetusu (Koliko je znam rijetkost je da tjelo moze proizvesti vecu kolicinu Koja moze da zadovolji njeno tjelo i Fetus i da Ostane viska [sm=zmeden.gif]) pa sta onda ima u majcinom mlijeku a da fetusu Nece faliti?? IZVORNA PORUKA: ena23 IZVORNA PORUKA: SailorMoon Nekontam kako neko moze da ugrozi svjesno zivot male bebe u stomaku jer smatra da je djetetu od 14 mjeseci jos toliko potrebna sisa. Ma dajtze razumila bi te argumente da je njemu bilo 4 mjeseca kad si ostala trudna ok, ali sa 14 mjeseci se vala komotno moze prestati. Ali izgleda je dojene vise doslo kao droga za majke a ne potreba za djecu e sada, ovo sto je sari at rekao doktor i meni je moj. medjutim, ja sam malo i prije nego sto sam otisla doktoru raspitala se o nutricionizmu i cini mi se na rodi da ima dosta clanaka koji govore o hrani majke koja je trudna i koja doji. ne sjecam se stvarno tacno ali mnoga istrazivanja pokazuju da ako majka sammo malo pripazi na svoju ishranu, tj ako unosi vise vitamina i minerala da dojenje ne bi trebalo pretstavljati nikakav problem tokom normalne trudnoce. kad sam svom doktoru to rekla nesto je kao promrmljao ali nije fakat imao nista vise da kaze. eh sad, ja sam uvjek za ono ko voli nek izvoli... i da doji, i da se raspita, i da se informise, i da prestane dojiti. IZVORNA PORUKA: Pretty mamma Naravno da žene koje se drže svog stava, ne popuštaju ni pod tonom dokaza, koji nisu rekla kazala, nego medicinske studije provođene diljem svijeta. Očigledno i dalje nisu pročitale linkove koje sam postavila, a mogla bih naći još stotine. Naglašena je pravilna ishrana. Sailormoon, kakvo to sada avjesno ugrožavanje bebe u stomaku? Gdje piše da je ugrožavanje? Nađi mi i jedan dokaz. Naravno, forum i je mjesto gdje iznosimo stavove, ali ja bih voljela da su činjenice presudne, a ne naše viđenje stvari. IZVORNA PORUKA: minja_ Po toj logici je blizanačka trudnoća patološka, a kamoli kad žena nosi trojke. Kako se iz tijela žene izdvoji svega dovoljnog za multiplu trudnoću? Jedan fetus uzima od drugog? Osim što se u nekim slučajevima rode ranije, djeca se rode kao savršeno zdrava djeca. Dakle, odgovornost je na majci koja odluči dojiti trudna, da uravnoteženom ishranom, vitaminskom nadomjesnom terapijom i odgovarajućom količinom tečnosti omogući optimalnu ishranu ploda i produkciju mlijeka, što ne mislim da je nemoguće. Ne znam da li bi dojenje u trudnoći bio moj izbor, vjerovatno ne bi kad bi bilo u pitanju dijete starije od godinu dana, ali ne zato što mislim da će plodu nešto faliti, već iz potrebe da amortiziram stres starijeg djeteta zbog dolaska mlađeg. Mada, vidim da me iskustva drugih forumasica demantuju, Amrino je uspjela, ena23, Pretty mamma... IZVORNA PORUKA: animagical danas se sve komplikuje...sjetim se samo price od nane mog muza, jedne divne sada pranane, zacudo jos zdrave i zive, o dojenju svoje djece.... svako dijete je dojila dok je bila trudna s onim iducim, a zatim i u tandemu...svi su zdravi i pravi, nikada nije primjetila da im ne godi, a koliko vidim po njenom dobrom zdravlju i izgledu, nije skodilo ni njoj... tada se nije isto ginekologu, zivjeli su na selu, radjali na selu, dojili kada beba zaplace, jer nisu imali ni sat, i zacudo, svi dobri ispali... jedini savjet koji sam dobila od te zene je bio- cesce ti snaho podoji bebu, to je dobro i za njega i za tebe! i stvarno odlican savjet ( iako je A stalno na siki, ali eto da ona napomene[sm=smiley1.gif]) ako ginekolog vidi da fetus dobro raste, da je trudoca nekomplikovana, ne vidim zasto ne dojiti u trudnoci,a majka se dobro osjeca... dojenje i trudnoca organizmu nisu jednak prioritet, prvo se odvaja za bebu u stomaku, a zatim za dojenje
|
|
|
|