Rea Silvia
|
Moj komentar je sigurno zakasnio, ali se nadam da ce dobro doci onima koji ce u buducnosti naletiti na ovaj forum i imati ovakav problem. Odakle da pocnem...evo ovako, 4-5 godina je predug period, toliko ni slucajno ne treba cekati. Imam isti problem, rodjena sam sa rascjepom usne i nepceta (cak mi je i donja vilica bila oko 1cm duza od gornje - zaista komplikovano), sto je ujedno dovelo i do deformacije nosa. Sada imam 18,5 godina i sve je ok. Kada su me doktori u BiH ugledali, rekli su da nikada necu progovoriti, da cu izlgedati poput zvijeri i jos kojekakvih gluposti, sto naravno nije tacno i naprotiv, samo pokazuje nestrucnost nasih doktora makslofacijalne hirurgije i uopsteno estetske hirurgije tada, a vjerujem da ni sada nije bolje...ostala mi je jos jedna operacija, cisto estetski posao kojeg niposto ne planiram odraditit ovdje. Zasto?!..Imala sam srecu da su moji roditelji bili u malo boljoj finansijskoj situaciji i odveli su me u Beograd. Tamo su mi odradili sve da ne kazem savrseno. Kasnije sam isla i u Njemacku, gdje su njihovi strucnjaci skinuli kapu s glave doktorima koji su to u Bg odradili za 10, a tacnije rijec je o dr. Zamaklaru (nisam 100% sigurna za prezime doktora, ipak je to bilo davno). Ne da nemam problema sa govorom, nego govorim 3 jezika bez ikakvih poteskoca, nemam problema ni sa L,R, CH, SH itd...pricala sam i na radiu, TV-u, gostovala u emisijama,vodila programe i nikada zaista nisam imala tih problema. Prema mojim iskustvima sa rascjepom usne (u narodu nazvan jos kao fenomen zecije usne) odlicna solucija je Beograd i njihova glavna klinika. Istina jeste da djeca rodjena s rascjepom imaju poteskoce u govoru, disanju itd, ali ja sam imala tu strecu da dospijem u ruke zaista fantasticnog strucnjaka, kojem sam zaista jako zahvalna. Prve operacije sam uradila mnogo ranije nego sto su Vam ti, nazovimo ih strucnjacima, preporucili, i imala sam ih svega 3-4. Ukoliko budete cekali jos nekoliko godina vilica, nos i lice ce se poceti formirati i bice sve teze dobiti zeljeni rezultat, a dijete svakako ne moze hodati raspuknute vilice i obicno bez mogucnosti disanja na nosnicu ispod koje se nalazi rascjep (obicno je sa jedne strane - lijeve ili desne). Operacije te vrste se rade sto prije. Tek one ostale operacije, koje se ticu estetike se rede sto kasnije, kada dijete vec prestaje sa rastom, kada je formirana odrasla osoba..obicno sa 19, 20, 21 godinu - zavisi. Pozdrav... (:
|