Nadja08
|
Nemam ni ja problem sa razlikom u stepenu obrazovanja, posebno iz razloga sto sam upoznala one koji nemaju formalno visoko obrazovanje, a inteligentniji, pametniji i bolji ljudi su od ovih sa fakultetima, magistarskim i sl. Medjutim, zivotno iskustvo, odredjen broj godina radnog iskustva, pa i iskustva u prijateljstvima, pokazuje da je za duboko i trajno prijateljstvo potrebno mnogo vise od razgovora na nekoj rijetkoj kafici. Potrebna je neka slicnost u razmisljanjima, rezonovanju, humoru... Rekla bih da je za skolska prijateljstva nebitno dokle su prijatelji stigli "sa skolom", ali ova kasnija se neizbjezno formiraju u krugovima u kojima se ljudi krecu, bilo da su ti krugovi "obrazovani" ili "neobrazovani". Slazem se da je za povremeni prijateljski susret potpuno nevazno obrazovanje, ali za neko dublje prijateljstvo i nije bas tako nebitno. Ovo naravno govorim za sebe. Pod obrazovanjem ne mislim ovdje samo na neke diplome i certifikate, nego na slicnost u interesovanjima, bilo da se radi o citanju, sportu, modi, muzici, filmu, prirodi... Za mene mora postojati neka ambicija u zivotu covjeka da bih se mogla druziti s njim, pritom ne misleci na ambicije u poslovnoj karijeri nego prvenstveno na ulaganje u sebe. Ko ulaze u sebe, moze i drugom nesto dati. Kad jos mogu nesto od te osobe pametno cuti i nauciti, a uz to se i dobro nasmijati, kud ces bolje.... Nazalost, sve vise mladih ljudi vidim oko sebe bez ikakvih zelja da bilo sta novo nauce, vide, probaju, uce... Valjda sve to dolazi iz kuce. Ja se vise brinem za njihovu buducnost, nego oni sami. Makar tako izgleda.
|