Lejla Ka -> RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe?? (3.3.2010 1:52:02)
|
Svako dijete se sa dolaskom novog člana bori na svoj način. Kod mene je razlika 3 godine i 9 mjeseci između kčeri i sina. Kčer je od početka bila očarana bebom, ali je negativnu energiju ispoljavala prema nama (a ja sam prezadovoljna takvom situacijom). I sada, njoj je 5g., njemu 17m. kad je najljuća, sviju mrzi, jedino voli brata. Ona je i inače bila čvrstog karaktera, ali je prkos izuzetno pojačan nakon dolaska brata. Problemi su nastali i sa ishranom, pa je dijete koje je jelo sve (a mama insistirala na što zdravijoj prehrani) došlo do vrhunske peke sa par jela na meniu. Takođe se javljaju neke faze gotovo nerazumnih strahova i odbijanja (npr. od jednom joj večina odječe koju je do tad uredno oblačila smeta, žulja je, spada joj, grebe je). Stalno traži da se pažnja usmjeri na nju, makar i neposlušnošću. Mi smo je pripremili što smo bolje mogli, pričali, pokazivali slike, objašnjavali kako i zašto se rađaju bebe. No ona se ipak sada mora prilagoditi na novonastali poredak u porodici. Bez obzira koliko joj vremena posvečujem, šta joj govorim (o tome da je volim), svaka nesuglasica rezultira njenom ljutnjom prema meni. No ja to vidim kao neki normalni proces, koji je neminovan, i nastojim sve te emocije kanalisati prema pozitivnom. Od kako se rodio sin, ja svojoj kčeri ne govorim da je volim najviše, ili više od brata. Ako razgovaramo o tome, ja uvijek naglasim da mama najviše na svijetu voli svoju djecu, tražim neku "diplomatsku" verziju da ne spominjem sina, ali da naglasim da je moja ljubav jednaka prema oboma.
|
|
|
|