Anais -> RE: Drugi porod laksi?? Jel istina? (31.8.2011 17:09:26)
|
evo svjezeg iskustva, prvi porod od prve kontrakcije do poroda puna 22 sata (porod bez dripa, stigla u bolnicu u 6 ujutro samo 4cm otvorena, a porodila se u 13h), zadnih sat vremena su kontrakcije bile bas bolne i jake, rekla bih skoro na granici izdrzljivosti ... drugi porod, ukupno trajao od prve kontrakcije 12h, medjutim kontakcije nisu bile jake, ucestalost na 7-8min skoro cijelo vrijeme, stigla u bolnicu u 15:45h (7cm otvorena) porodila se u 16:30, opet bez dripa ali oba puta su mi busili vodenjak neposredno pred porod ... sto se tice bola, sam izgon (prvi put u vodi, drugi put na stolu) je bolan podjednako cini mi se, tu nema razlika u prvom i drugom porodu, stim sto sam sa privim imala epiziotomiju a sa drugim sam na zahtjev da me ne rezu malo popucala, i evo tvrdim da je bolje ovo drugo jer samo par dana nakon poroda normalo sjedim, rana ne boli za razliku od prvog puta gdje je taj proces zarastanja rane bio uzasno bolan i dug ... sve u svemu, sve prodje ali je po meni neizmjerno bitno da ste psihicki svjesne onoga sto se desava, da porod boljeti mora, i da svo vrijeme kontrolisete situaciju i bol, da se ne gubite i da vladate sobom ... ono sto sam vidjela po bolnicama je uzasno puno zena koje vriste i urlaju kao da ih kolju, i naravno koje su totalno ne upucene u sam porod a da ne govorim o brigi i znanju o njegi bebe kasnije ... sretno!
|
|
|
|