ljubičica7 -> RE: Vaginalni pregled u trudnoci (10.7.2013 10:07:05)
|
Ja sam prvi pregled, da bih potvrdila trudnocu, imala u 5. sedmici, i vec tad mi je moja doktorica rekla da ce me pregledati UZ samo preko stomaka, jer ako trudnoca postoji vidjet ce se i tako, a da je vaginalni pregled nepreporucljiv, posebno na samom pocetku trudnoce, jer se moze prokrvariti. Samo ako preko stomaka ne vidi nista, onda se mora vaginalno pregledati. Ali, kod mene je odmah vidjela da sam trudna, imam cak i sliku s UZ, moju tada tackicu [sm=smiley1.gif] Prvi vaginalni pregled sam imala u 14. sedmici, i to detaljan, i jos samo jednom, sljedeci puta u 19. sedmici, kada me prije UZ preko stomaka pregledala vaginalno samo da utvrdi je li beba nisko ili nije. Nakon toga sam imala jos 2 pregleda, oba puta preko stomaka, jer opet moja doktorica svaki puta kaze da je bolje sto manje dole cackati, ako trudnica vec nema nikakve bolove i ne osjeca nikakve probleme. Ceka me jos par kontrola do kraja trudnoce, a kakvi ce ti pregledi biti tek cu da vidim. Istina, trudnocu vodim privatno, tako da ne znam kakva je situacija kada se ide u Dom zdravlja.
|
|
|
|