dana3
|
IZVORNA PORUKA: IvanaTz Ja sam 0- a muž je 0+. Sad sam u 7. mjesecu i od samog početka vadim jednom mjesečno krv (analiza antitijela), i svaki put je sve ok, nema antijtijela, a valjda će od 8. mjeseca to da se radi i češće, u devetom čak svake sedmice. Moja sestra je trudna (isto 7. mjesec, četiri dana više od mene ), ona živi u Danskoj i kod njih ove procedure u prvoj trudnoći uopšte nema, ja tome ne mogu da se načudim! Njoj su na samom početku kad je otkrila da je negativna objasnili da u prvoj trudnoći nema rizika i da će nakon poroda dobiti rogam radi naredne trudnoće. Niko nije ni pitao koji je muž faktor, niti je on to morao provjeriti. Tako da ona nijednom tamo nije radila nalaz antitijela a mene bodu svaki mjesec... I ko tu ima pravo? A inače o tim RH faktorima, ja sam to proučila na početku kad sam saznala da sam neg., samo ako su i majka i otac negativni i dijete mora biti i biti će negativno, a sve ostale kombinacije su moguće. Moji su roditelji npr. oboje pozitivni a i sestra i ja negativne (tata je to posebno proučio kad je saznao da smo negativne, pa se smirio poslije ). A evo i tabele za krvne grupe: Krvna grupa roditelja Moguća krvna grupa bebe A i A A, 0 A i B A, B, AB, 0 A i AB A, B, AB A i 0 A, 0 B i B B, 0 B i AB A, B, AB B i 0 B,0 AB i AB A, B, AB AB i 0 A, B 0 i 0 0 Pozz svima! Ivana ja sam u svedskoj i procedura je ista.ovde nece izvaditi nikakav nalaz ako nema prijeke potrebe.sto se tice rh faktora otkrije se na prvim nalazima i prati trudnoca bez vadjenja krvi.tek po porodu utvrdjuje se rh faktor bebe i ako je potrbno daje injekcija. zdrave zene nemaju cesto kontrole kao mi koje imamo neke kronicne bolesti-dijabetes,hepatit,bubrezi i sl.ja sma dijabeticar i isla sam svake sedmice na preglede od pocetka trudnoce a moja kolegica bila 4 puta za isto vrijeme jer je zdrava trudnica. svako cesto vadjenje nalaza ostecuje vene i oni to ne rade. najvaznije je da trudnoca tece kako treba i da se mama i beba osjecaju dobro