MELLI -> RE: Radna navika djece (4.2.2009 23:15:08)
|
IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR Mi smo odavno uveli radnu naviku kikici, nije to ništa pretjerano jednostavno obaveze koje su samo njene. Npr: igračke koje je razbacala ona slaže, isto je i sa slikovnicama i bojicama. Prilikom postavljanja pribora za ručak njeno je da postavi mušemu i escajg (osim noževa), i rasporedi tanjire (tata ih donese). Suđe iz perilice mi dodaje i ja slažem. Pomaže svakom prilikom u kojoj ona nađe način (kako mi odrasli kažemo da smeta), da se igra. Volim kada je pohvalim, a ona sva cvjeta, i hoće još da bude korisna. Jednostavno, postoji vrijeme kada je mama zauzeta, i da sama ne bih bila uskraćena za njeno društvo, i da je držim bliže sebi, onda joj nađem neku zanimaciju, da se vrti oko mene, a bude od koristi. Potpisala bih cijeli tvoj post u potpunosti.Moje mače,takođe učestvuje u svim dnevnim obavezama(zajedno usisavamo,brišemo prašinu,peremo suđe,vadimo veš iz mašine,bacamo smeće,presvlačimo mlađeg brata....).Naravno,daleko od toga da ona to radi kako treba,ali bitno mi je da učestvuje.Kao što neko već reče,s obzirom na to koliko joj je godina,ja sam prezadovoljna.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ne znam da li su to začeci radnih navika,ali znam da se ona osjeća posebnom jer pomaže,jer je dio tog "svijeta odraslih". Uz takvu organizaciju,logično,provodimo puno više vremena skupa. Sve dok djeca uživaju u tome i dok ih to ne opterećuje, mišljenja sam da to stvaranje radnih navika i obaveza treba poticati.
|
|
|
|