Lejla Ka -> RE: četvrti carski (12.3.2014 10:39:51)
|
IZVORNA PORUKA: dambolina majke zahtjevati da im se bebe donesu u intenzivnu njegu i da budu uz njih koliko god majke mogu. ja licno nisam bila sposobna i smatram da se ne bih mogla brinuti o bebi u intenzivnoj. mislim da slabo koja majka jeste. poslije prvog CR u opstoj, ja nisam mogla da se potpuno probudim pa sigurno jedno 12 sati. nakon drugog CR u opstoj, budjenje je bilo lakse, ali opste stanje daleko od toga da bih se mogla samostalno brinuti o bebi (necu sad napominjati da je drugo nedonosce i da nije nikako bila sa mnom, jer je to neka druga prica).nakon treceg CR u spinalnoj, kretnje su ogranicene, pa onda svakako ne mozes brinuti o bebi iako mislis da bi mogao jer se dobro osjecas. Dakle, licno smatram da je potrebno vrijeme za majcin oporavak od anestezije da bi bila spremna i sposobna primiti bebu. Posebno je tesko majkama koje se prvi put susrecu sa anestezijom i porodom uopce - njima je itetkako potrebno vrijeme da dodju sebi, jer ne znaju sta ih je snaslo. Ovo svakako stoji. Ali ne bi trebalo biti ograničenje za majke koje mogu i žele imati bebu uz sebe. U nekakvim boljim sveopćim uslovima, majke bi trebalo poticati da uzmu bebu uz sebe, makar i ograničen period vremena, i zbog sebe kao motivacije da se majka što prije pridigne, a još važnije zbog bebe koja je stigla na novi svijet, a odmah je odvajaju u potpuno nepoznato okruženje. No to bi zahtjevalo više medicinskog osoblja, i puno više rada i volje, a to baš u našim porodilištima teško da možemo očekivati [sm=smiley13.gif]
|
|
|
|